Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Burilović: 'Gospodarstvo ide u dobrom smjeru, ali treba pojačati tempo'

Kao jedan od najvećih izazova izdvojio je problem nedostatka radne snage. Ako sustav obrazovanja ne bude pratio potrebe tržišta rada imat ćemo velikih problema, rekao je.
11. prosinca 2019. u 14:56 2 komentara 150 prikaza
Luka Burilović - predsjednik HGK koji se odmetnuo od Čuljka i koji navodno pripada klanu suprotnom od onog ministrice Žalac
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ocijenio je u srijedu kako gospodarstvo ide u dobrom smjeru, ali treba pojačati tempo.

HGK PROMO Burilović: Sport nam daje puno više nego što ulažemo u njega

"Iza nas je još jedna godina s kojom možemo biti umjereno zadovoljni. Svi bitni makroekonomski pokazatelji su pozitivni. Zabilježili smo još jednu rekordnu turističku sezonu, a rastu nam i potrošnja i investicije. Taj rast još uvijek nije po stopama koje priželjkujemo, ali dovoljan je da budemo optimistični za iduću godinu. Idemo u dobrom smjeru, ali moramo pojačati tempo - to je poruka koju konstantno šaljemo Vladi", istaknuo je Burilović na sjednici Skupštine HGK.

Kazao je i kako Komora nastavlja biti glas poduzetnika, glas gospodarstva. "Moramo nastaviti zajednički gurati naprijed i maksimalno iskorištavati prilike koje nam se nude", rekao je.

Kao jedan od najvećih izazova izdvojio je problem nedostatka radne snage. Ako sustav obrazovanja ne bude pratio potrebe tržišta rada imat ćemo velikih problema, rekao je. 

Na Skupštini je predstavljen i projekt "Digitalna komora", koji je u završnoj fazi i čiji se formalni završetak planira do kraja ožujka iduće godine.

Ministar Darko Horvat DARKO HORVAT Vlada je učinila puno, ali može i više

Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK, javnoj upravi i građanima

Digitalna komora poduzetnicima će učiniti dostupnije informacije o potencijalnim izvorima financiranja, omogućiti im kvalitetniju promociju proizvoda i usluga te ih aktivnije uključiti u kreiranje poslovne klime.

Ukupna vrijednost projekta je 28,7 milijuna kuna od čega je 85 posto financirano iz fondova EU, a 15 posto financira HGK.

Na Skupštini je usvojen prijedlog izmjena i dopuna financijskog plana za 2019. te prijedlog financijskog plana za 2020. godinu.

Od planiranih prihoda Komore za ovu godinu u iznosu od 250 milijuna kuna realizirano je sedam posto manje, ili 233 milijuna kuna. Riječ je o kašnjenju realizacije prodaje nekretnina zbog nesređenog imovinsko-pravnog stanja koje smo naslijedili, objasnio je Burilović, napominjući i kako su izostali i neki transferi EU sredstava zbog procedura na koje nemaju utjecaja.

Nebojša Stojčić POGREŠAN I FOKUS SAMO NA EU Hladni tuš za sve: Strane investicije neće izvući Hrvatsku!

"Shodno tome smo smanjivali i rashode jer ne želimo trošiti više nego što imamo. Tu se držimo principa koji zagovaramo i na razini države", poručio je predsjednik HGK. 

Financijskim planom za 2020. godinu planirani su ukupni prihodi od 233 milijuna kuna, a planirani višak prihoda nad rashodima iznosit će 28,8 tisuća kuna.

Prioriteti u programu rada Komore za iduću godinu su digitalizacija, demografija i tržište rada, priprema makro i mikro strateških odrednica te upravljanje i razvoj ljudskih resursa, istaknuto je na skupštini.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • fakin2012:

    HGK sa svojim kvazi- porezom malim tvrtkama koje nemaju prihoda fino obračunava "doprinos", kao pravi kamatar, svaki mjesec. S druge strane mali nemaju nikakve koristi od HGK! :-o

  • Avatar ivan0408
    ivan0408:

    Radna snaga je otišla. Uhljebistan nije poželjno mjesto za raditi, osim ako si uhljeb.