Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Branitelje-pčelare koči birokracija

Etiketu “Med iz Lijepe Naše” i nacionalnu teglu mogu dobiti fizičke, ali ne i pravne osobe kao što je Braniteljska zadruga Pauk-Čeka
27. lipnja 2017. u 14:11 1 komentara 442 prikaza
Željko Tomas
Foto: Večernji list

Pčelari Braniteljske socijalno-radne zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog, koja okuplja hrvatske branitelje s područja Imotske krajine, Splita, Koprivna, Dugopolja, Maovica i Vrlike, ne mogu pripraviti meda koliko ga traže u zemljama Europske unije, ali, unatoč tome što proizvode ekološki, vrhunski med koji većinom izvoze, zbog birokratskih razloga ne mogu dobiti naljepnicu “Med iz Lijepe Naše”.

med pčelarstvo Na deklaracijama EU i non EU, a potrošači traže hrvatski med

Zadruga je članica Pčelarske udruge i Hrvatskog pčelarskog saveza. Ima registriranu primarnu punionicu za med, njezini članovi med mogu prodavati na kućnom pragu, trgovini, štandu i provode sve uvjete što se tiče kvalitete i sanitarne kontrole meda.


Nelogični propisi

– Problem imamo s Pčelarskim savezom da bismo dobili naljepnicu “Med iz Lijepe Naše”. Naime, pravna osoba ne može dobiti tu naljepnicu ni nacionalnu teglu – žali se Željko Tomas, upravitelj Braniteljske zadruge Pauk-Čeka. Dodaje kako je zadruga pravna osoba i plaća članarinu Hrvatskom pčelarskom savezu 3,5 kune po košnici. 
Fizičke osobe plaćaju 2 kune po košnici i imaju pravo na etiketu “Med iz Lijepe Naše” i nacionalnu teglu za med.


– Nije logično što nemamo pravo kao zadruga koja uredno ima registriranu primarnu punionicu, uredno vodimo svu evidenciju koju zakon predlaže za pčelare i svake godine imamo veterinarsku inspekciju. Znači, da onaj tko nije registriran i nema registriranu punionicu, nema rješenje za prodaju meda, ne vodi nikakve evidencije i ne zna se koliko ima košnica i otkud mu med, taj može imati etiketu “Med iz Lijepe Naše”, a tko ima uredno, taj ne može. Očito u ovoj birokraciji tko je uredan loše prolazi – zaključuje Tomas. 
Poziva ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da podrži domaće pčelare i da pomogne domaćoj proizvodnji meda i da se više povede kontrole o uvozu.


Upitne mješavine

– Sve je više kineskog  meda ili ostalog “smeća od meda” koji se uvozi i svakog ga je dana sve više na policama naših trgovina, pod etiketom “Domaći med miješan s uvoznim ne iz EU”. Uveze se tona meda, doda se deset dekagrama domaćeg meda i to je njima uvozni med s miješanim domaćim! Nigdje ne piše omjer uvoznog i domaćeg meda u tzv. mješavini – upozorava Željko Tomas, upravitelj Braniteljske zadruge Pauk-Čeka.
 Napominje kako je njihov med poznat izvan granica Lijepe Naše. Upravo zato žele etiketu “Med iz Lijepe Naše” jer bi tako kvalitetom svoga proizvoda promovirali i državu. 

Renata Rašović Plenkovića neće čekati šatori Plitvička jezera PLITVICE Branitelji prosvjedovali protiv apartmanizacije Plitvičkih jezera Novi Zakon Vraća se 10 posto mirovina koje je ‘skinula’ lijeva Vlada
Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Avatar Papatest
    Papatest:

    Domaći med nikako nije ekološki,sam predsjednik udruge pčelara hrvatske kaže na HTV:Da nema antibiotika ne bi bilo ni pčela.Jedini ekološki med u svijetu je med Nove Gvineje i Australije