Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNA DOBIT HNB-a

Vujčić šalje u proračun 516 milijuna kuna

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.03.2015.
u 14:44

Ukupne međunarodne pričuve iznosile su krajem prosinca 12,7 milijardi eura, što je za 219,9 milijuna eura ili oko 1,7 posto manje nego na isteku prethodne godine

Savjet HNB-a usvojio je izvješće o ukupnom financijskom poslovanju središnje banke u 2014. godini, u kojoj je ostvarena neto dobit od 2,7 milijarde kuna. Od toga će, u skladu sa zakonom, a nakon što se isključi neto dobit s osnove usklađivanja vrijednosti pozicija bilance stanja s promjenama tečaja i s promjenama tržišnih cijena, u državni proračun biti doznačeno 516,3 milijuna kuna, a ostatak se prenosi u opće pričuve središnje banke, navodi HNB u svom priopćenju.

Ukupne međunarodne pričuve iznosile su krajem prosinca 12,7 milijardi eura, što je za 219,9 milijuna eura ili oko 1,7 posto manje nego na isteku prethodne godine. Neto međunarodne pričuve (u koje nije uključena obvezna devizna pričuva, specijalna prava vučenja kod MMF-a, kao ni devizna sredstva Ministarstva financija) porasle su u prošloj godini za 141,1 milijun eura, odnosno za 1,3 posto, tako da su na isteku 2014. iznosile 10, 7 milijardi eura. HNB navodi da je upravljajući međunarodnim pričuvama u okolnostima visoke neizvjesnosti na svjetskim financijskim tržištima, povećanu pozornost pridavao sigurnosti ulaganja te je, u okružju vrlo niskih, čak i negativnih kamata na depozite i izrazito niskih, također dijelom negativnih prinosa na druge sigurne oblike ulaganja, ostvario povoljan financijski rezultat. 

>> Slabljenje kune uništit će dužnike, a neće podići izvoz 

>> Na stresnom testu, nastavi li se recesija, past će osam banaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije