Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazni rezultat

Bocvana najbolja, Hrvatska među nepoželjnijima za investiranje

Ikea
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
30.05.2014.
u 21:13

Afrika i Azija imaju jake perspektive rasta, dok RH, koja je i na začelju ljestvice konkurentnosti IMD-a, zauzima tek 90. mjesto.

Potencijalni ste investitor i želite ulagati u tržišta u razvoju? Najbolje zemlje za ulaganje u idućih pet godina su Bocvana, Hong Kong, Tajvan, Katar, Singapur, Indija, Ruanda, Gana..., dok Hrvatsku, koja je u odnosu na lanjsku godinu sa 83. pala na 90. mjesto ljestvice 112 zemalja i društvo joj prave Honduras, Španjolska, Švicarska i Nigerija, valja zaobići.

Pokazalo je to istraživanje profitabilnosti ulaganja (BPI) ekonomista Daniela Altmana s newyorkškog sveučilišta Stern School of Business, koje je objavio ugledni vanjskopolitički magazin Foreign Policy (FP). Altman vrednuje gospodarski rast svake zemlje, financijsku i fizičku sigurnost, korupciju, valutni tečaj, mogućnost suradnje s domaćim tvrtkama... Bocvana i još četiri afričke zemlje u top su 20 tako s jakim perspektivama rasta, Gana i Ruanda i zbog prijateljske poslovne klime. Ukrajina je ispala s liste, Kina sa 43. pala na 60. mjesto, dok za Hrvatsku nema objašnjenja FP-a. No, podsjetimo, i Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost RH, nedavno ju svrstao na 59. mjesto od 60 vodećih svjetskih ekonomija po konkurentnosti.

– Hrvatska je i dalje percipirana kao zakonski nestabilna zemlja s nepredvidljivim poslovnim okruženjem. Sa svakom novom analizom potvrđujemo da vrijeme za promjene ističe te da se strukturne reforme moraju početi događati odmah. Pad Hrvatske na ljestvici logičan je ishod kada se ne poduzima ništa čime bi se pružila sigurnost ulaganja. I najava rasta naknade na telekomunikacijske usluge primjer je izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta i nepovoljnih uvjeta za investicije koji dovode u pitanje već planirana ulaganja tih kompanija, a šalju i poruku da se u nas ne mogu planirati ulaganja – ističe Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

>>Novcem iz EU stvorili smo 270.000 novih radnih mjesta

>>Vladimir Kristijan imenovan predsjednikom uprave HBOR-a

Komentara 2

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
22:07 30.05.2014.

Kaj je netko iznenadjen?

TO
tolitol
22:05 30.05.2014.

Drugdje se ovakve analize iscprno analiziraju, a političari i javnost se intenzivno bave time što treba promijeniti. Kod nas je ovo samo usputna vijest. Nitko se zapravo previše ne uzbuđuje. Da smo zadnji ili da nazadujemo je neka vrsta neizbježnog suda. Al će se zato svi zapjeniti nad besmislenim analizama glasuju li visokoobrazovani za ove ili one. Ovo je konkretni podatak kakvo smo društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije