Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bjelovar -grad koji jednako privlači poduzetnike i turiste

Bjelovar
Foto: Promo
1/3
07.12.2018.
u 11:34

Tax free modelom napravili su poduzetničku revoluciju i izborili nove investicije, aplicirali su na EU fondove projekte vrijedne 127 milijuna kuna, a od siječnja do prosinca imali su 9 posto više turista nego u istom razdoblju lani

O Gradu Bjelovaru u posljednjih se godinu dana sve više čuje u medijima i to ne samo vezano uz jednu temu. Na repertoaru su bili i poticaji za poduzetnike, poljoprivrednike, stimulacije za djelatnike Gradske uprave, razvoj IT sektora i tamošnjega Veleučilišta, uvođenje modela Tax free, ulaganje u infrastrukturu. Upravo ti i mnogi drugi projekti koji su odjeknuli u javnosti, Bjelovar su u posljednje vrijeme stavili na popis gradova koji zaslužuju javne pohvale. Nedavno je na sjednici Gradskoga vijeća izglasan Proračun za 2019. koji iznosi 219 milijuna kuna, a u njemu su mnogi veliki projekti koji bi tom gradu trebali osigurati još veći rast gospodarstva i općenito standarda.

Energetska obnova

U ovoj godini Grad Bjelovar s dna ljestvice, popeo se među najbolje u Hrvatskoj kada je u pitanju povlačenje novca iz europskih i nacionalnih fondova. Najviše novca među svim jedinicama lokalne samouprave, i to oko 10 milijuna kuna, povukao je za program “Zaželi” u sklopu kojega je osmislio projekt “Kotač promjene” te tako zaposlio 77 dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 50 godina. Također, Bjelovar se u 2018. može pohvaliti s mnogim odobrenim projektima energetske obnove zgrada – dva su dovršena i to obnova 2. osnovne škole Bjelovar i jednog od objekata Dječjeg vrtića Bjelovar. Obnova drugog objekta toga vrtića je u tijeku i završit će u 2019. kada će na red doći još šest objekata odgojno-obrazovnih ustanova čija je ukupna vrijednost obnova 8,4 milijuna kuna. O uspješnosti dovoljno govori činjenica da je Grad u ovoj godini aplicirao za projekte vrijedne 127 milijuna kuna, dok je lani Grad povukao sredstva iz EU i nacionalnih fondova u vrijednosti od 44 milijuna kuna. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ističe kako u tom smjeru želi ići i dalje.

Foto: Promo

- Nama je cilj povući što više novca iz svih dostupnih fondova i u ovom trenutku ne postoji natječaj na koji se nismo prijavili. Izbjegavamo provoditi projekte koji se mogu financirani isključivo iz gradske blagajne. Želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se nude. Zašto ne bismo s jednom uloženom kunom dobili četiri kune? - objašnjava Hrebak.

Digitalizacija Grada

Već spomenuti Tax free model napravio je svojevrsnu poduzetničku revoluciju u Hrvatskoj. Mjera je to kojom Grad Bjelovar želi olakšati poslovanje poduzetnika, privući nove investicije, posebice u IT sektoru. Tax free odnosi se na komunalnu naknadu, komunalni doprinos te kupnju zemljišta u poslovnim zonama. Točnije, svi poduzetnici koji će u Bjelovar donijeti nove investicije, imat će pravo kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni od jedne kune po četvornom metru, a kuna će ih stajati i komunalni doprinos i komunalna naknada. Ove godine već su tri IT tvrtke radi povoljnih uvjeta otvorile svoje urede u Bjelovaru i trenutačno zajedno zapošljavaju oko 30 ljudi, a u planu ih je zaposliti i više. Upravo razvoj IT sektora ono je čemu Grad Bjelovar teži i smatra svojom budućnošću. U skladu s tim obrazuju se i kadrovi na Veleučilištu u Bjelovaru na studijima Mehatronike i Računarstva, a Grad je krenuo i u digitalizaciju Gradske uprave početkom godine. Provedenom digitalizacijom Grad Bjelovar postat će prvi u potpunosti digitalno transformiran grad u Hrvatskoj unutar kojega će se stotinjak poslovnih procesa odvijati upravo na digitalan način.

Primjer ostalima

Sve to, vodstvo Grada Bjelovara na čelu s Darijom Hrebakom smatra vrlo važnim kako bi se grad razvijao u skladu s vremenom i novim tehnologijama, ali i postao primjer koji će pokazati na lokalnoj razini kako treba funkcionirati i na višim instancama. Bjelovarsko gospodarstvo se budi i kroči prema naprijed, no puno posla je još na putu većega standarda građana, koji nikako nije nedostižan.

- Često mi kažu da se ne može. Može se! – odlučan je gradonačelnik Hrebak u namjeri da svoj grad pretvori u lidera regije.

Program za djecu - osmišljene su radionice i drugi zabavni sadržaji
Foto: Promo

Kako bi to ostvario, svjestan je i da treba raditi na više polja pa i onom vezanom uz turizam koji je usko vezan uz razvoj poduzetništva, obrtništva, poljoprivrede.

Prema nacionalnom sustavu evidencije gostiju eVisitor, na području grada Bjelovara, od siječnja do prosinca 2018. ostvareno je ukupno 6863 dolazaka i 19.070 noćenja, što je u odnosu na 2017. povećanje za 9,2% u dolascima i 14% u noćenjima.

Turističkim posjetima otvaraju se vrata različitih grana gospodarstva stoga Bjelovar puno pažnje posvećuje svojim priredbama i manifestacijama među kojima su mnoge nadaleko postale poznate.

Spomenimo samo neke od njih - BOK fest, međunarodni festival dokumentarnoga filma- DOKUart, Terezijana, a ove je godine po prvi puta za Uskrs predstavljena i manifestacija Pisanicom do Uskrsa. Također, u ovo predbožićno vrijeme u središtu grada je ponovo živo radi Adventa u Bjelovaru. Tih dana u grad dođe i mnogo više građana iz različitih krajeva Lijepe naše. Uz nedjeljne koncerte duhovne glazbe na otvorenom, prikaz tradicionalne bilogorske sobe u muzeju, radionice za djecu i druge zabavne sadržaje poput klizališta veličine od oko 650 četvornih metara, Advent u Bjelovaru zasigurno nikada nije bio primamljiviji i zabavniji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije