Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bitcoin Cash: Valuta koja omogućuje bržu obradu transakcija

Bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.06.2022.
u 08:00

Dobro poznata kriptovaluta pod nazivom Bitcoin Cash razvila se 2017. godine kao dio Bitcoina, s ciljem rješavanja nekih postojećih problema samog Bitcoina. Stoga ne čudi ni odabir imena ove valute

Bitcoin, koji funkcionira kao decentralizirani sustav, može obraditi najviše sedam transakcija u sekundi, što nije najidealnije rješenje. Upravo iz tog razloga je nastao i Bitcoin Cash koji može obraditi gotovo 8 megabajta svakih 10 minuta, za razliku od Bitcoin-ova 1 megabajta. 

Tvorci Bitcoin Cash planirali su njegov izlazak na tržište 1. kolovoza 2017. godine, ali to je bilo prije nego što je Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, otvorila svoju platformu programerima da je nadograde. Tada se javila zabrinutost da će Ethereumov software za "pametne ugovore" narušiti daljnji interes za Bitcoin Cash-a, unatoč što jamči transakcije koje se obrađuju velikom brzinom. Samim time, pojavio se i strah, da Bitcoin Cash neće biti u mogućnosti zauzeti dobru poziciju u svijetu kriptovaluta. U tim trenucima, vodstvo Bitcoin Cash-a odlučilo je pričekati sa izlaskom u javnost, sve do objave Ethereum-ovih pametnih ugovora. Ispostavilo se da je to bio neopravdani strah, a u konačnici njihova pozicija na tržištu se normalizirala.

Bitcoin Cash u principu radi tako da omogućuje brzu obradu više transakcija istovremeno, što rezultira brzim vremenom postavljanja blokova. Blok je karika u blockchain tehnologiji. A nalazi se u funkciji datoteke u kojoj se podaci trajno bilježe i sigurno pohranjuju. Blok je zapravo zapis nekih ili svih najnovijih transakcija Bitcoina koje nisu zabilježene u prethodnim blokovima. Čim se blok stvori, otvara se mogućnost za stvaranje sljedećeg bloka u lancu. Nakon što je blok poslan u blockchain sustav, ne može se ukloniti niti promijeniti na bilo koji način. Blockchain sustav se sastoji od milijuna blokova koji su u stalnom stanju stvaranja. Proces blokiranja je gotovo nemoguće napasti jer su decentralizirani. Blokove stvara peer-to-peer mreža (čvorovi) gdje Bitcoin Cash rudari rješavaju složene matematičke jednadžbe. Oni su nagrađeni u Bitcoinima za njihov trud u rješavanju matematičkog problema.

Što se tiče transakcija, svaki novčanik Bitcoin Cash-a dobiva svoj "ključ" koji se koristi za sprječavanje drugih da troše sadržaj iz novčanika. Na taj način, imovina unutar novčanika ostaje na sigurnom. Iako se sve transakcije pohranjuju istovremeno, novčanici imaju particije od kojih svaka vrši vlastitu transakciju koju pohranjuje u zasebnom bloku. U konkretnom slučaju Bitcoin Cash se primjenjuje u dva slučaja iz svakodnevnog života:

Elektronički gotovina: Bitcoin Cash se obrađuje putem peer-to-peer mreže na isti način na koji se obrađuje Bitcoin. Međutim, brzina obrade je gotovo trenutna, a transakcijska naknada za B-cash znatno je niža.        

Ulagačka valuta: Bitcoin Cash je softverska nadogradnja Bitcoina i koristi istu tehnologiju. Razlikuju se jedino u skalabilnosti.

Unatoč obećavajućoj putanji razvoja Bitcoin Cash-a, te samoj činjenici da je proizašao kao tehnički naprednija varijanta Bitcoina, svejedno treba biti oprezan sa predviđanjem njegove vrijednosti. Mnogi su očekivali da će njegova cijena u vrlo kratkom roku premašiti i sam Bitcoin, međutim to se nije dogodilo. Taj proces će zasigurno potrajati još neko vrijeme. U svakom slučaju, upravo tržište može biti bitan saveznik ovoj kriptovaluti ako će sam Bitcoin Cash nastojati u svojim namjerama da poveća veličinu bloka ili osmisli sistem manjih blokova kako bi unaprijedila brzinu i skalabilnost.

Svijet se trenutno nalazi usred tehnološke revolucije. Tehnologija je zavladala našim životima i postalo je teško zamisliti život bez interneta, društvenih medija ili mobilnih telefona. Jednako tako razvili su se i čitavi sustavi financijske tehnologije koja je olakšala poslovanje, slanje i primanje novaca. Bitcoin Cash je digitalna valuta osmišljena da djeluje kao skladište vrijednosti i mrežni medij razmjene. Ima vlastiti blockchain, što znači da nije poput Bitcoina ili njegov dio. Ali je nastavak projekta Bitcoin-a kao peer-to-peer digitalni novac. Potpuno je decentraliziran i za rad ne zahtijeva treću stranu od povjerenja. Glavni cilj Bitcoin Cash-a bio je ponuditi transakcije uz niske naknade kako bi ga svatko mogao koristiti za bilo koji iznos, čak i za mikrotransakcije. Stoga od njega možemo očekivati samo velike stvari. 

Foto: Ilustracija/Pixabay

Kriptomat je potpuno licencirana i sigurna platforma za ulagače u kriptovalute i kripto entuzijaste u Europi. Osnovana 2018. godine, platforma utjelovljuje cilj hiperlokalizacije. Web stranica i mobilne aplikacije dostupne su na više od 20 jezika koji se govore u Europi i diljem svijeta. Čak su i cjenici kriptovaluta prilagođeni tako da se lokalno popularni novčići i tokeni prikazuju na vrhu stranice. Kupovati možete koristeći više od desetak fiat valuta u rasponu od eura i britanske funte do poljskog zlota i rumunjskog leua.

Kriptomat pruža brojne resurse za ulagače koji po prvi put sudjeluju u kripto svijetu. Opsežna zbirka definicija, objašnjenja, vodiča s uputama i strategija ulaganja pruža dobrodošlicu novopridošlicama u svijetu kripto ulaganja. Cilj Kriptomat platforme je da bude najjednostavnija platforma za novake.

Jednostavnost korištenja ne znači da su mogućnosti Kriptomat platforme ograničene. Svim korisnicima su dostupni sofisticirani programi poput upozorenja o cijenama, automatiziranog trgovanja i strategije „prosjeka troškova“. Stranica podržava više od 350 kriptovaluta s detaljnim vodičima i povijesnim analizama cijena. Ako tražite usporedbu metoda fundamentalne i tehničke analize, vodič za strategije ulaganja na „bear“ tržištima ili jednostavno objašnjenje DeFi aplikacija i NFT-ova, Kriptomat je pravo mjesto za vas.

Kriptomat s velikim oprezom poštuje lokalne zakone i propise u svakoj zemlji u kojoj posluje. Naša burza slijedi međunarodne standarde u najboljim praksama. U svibnju 2020., naša platforma je postala prva europska burza kriptovaluta koja je dobila ISO 27001 certifikat za upravljanje sigurnošću informacija nakon neovisne revizije 114 sigurnosnih kriterija.

Nećete dugo pregledavati Kriptomat web stranicu ili koristiti naše besplatne mobilne aplikacije, a da ne naiđete na naš slogan "Svi zaslužuju kriptovalute". Osnivači platforme su predani budućnosti u kojoj se financijsko samoodređenje prepoznaje kao ljudsko pravo. Gotovo 2 milijarde ljudi u cijelom svijetu trenutno nema pristup financijskim uslugama jer nemaju bankovne račune. Naša dugoročna vizija je univerzalna digitalna ekonomija koja donosi punu financijsku neovisnost svim ljudima, gdje god bili.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije