Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALA INICIJATIVA

Banke nemaju računice za otpis dugova poduzećima

'22.12.2008., Zagreb - Erste Banka. Snimanje ilustracije - koristenje usluga banke i komunikacija s osobnim bankarom. Photo:
Foto: Davor Puklavec/Pixell
13.01.2014.
u 14:15

Otpisat će se samo promili od 30 milijardi kuna loših kredita tvrtkama

Pompozne najave o otpisima kredita poduzetnicima kojima je ugroženo poslovanje, sve je izglednije, svest će se na onu – tresla se brda, rodio se miš. Izmjene Zakona o porezu na dobit koje su bankama otvorile fleksibilnije mogućnosti otpisa kreditori će prije svega usmjeriti na građane. Prema neslužbenim najavama iz banaka od 30 milijardi kuna loših kredita poduzetnicima, otpisa će biti tek “u promilima”, doznaje Poslovni dnevnik.

U Ministarstvu financija nedavno je donesen pravilnik uz izmjene zakona koji je bankama ostavio diskrecijsku mogućnost da same ocijene je li djelomična ili potpuna naplata kredita realna, odnosno ima li uvjeta za otpis duga klijentu. Država je predvidjela opciju otpisa duga tvrtkama ako im otplate kredita prema banci ugrožavaju razvoj investicijskih projekata ili bitno ugrožavaju nastavak poslovanja, a o takvom klijentu kojem namjerava otpisati obvezu banka mora obavijestiti Ministarstvo financija.

No, budući da su korporativni krediti dobro pokriveni kolateralima, uglavnom poslovnim i stambenim nekretninama, banke nemaju ekonomske računice za konkretniji val otpisa. – Gotovo svi poslovni krediti osigurani su nekretninama i o otpisima se može razgovarati, primjerice, ako se založena nekretnina nalazi na udaljenom području te za nju banka procijeni da se ne može prodati – kažu u jednoj velikoj banci.

Zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko ističe da je dosadašnja praksa tretiranja otpisa bila nefleksibilna i kratkovidna, stvarajući beskorisni pritisak na vjerovnika i dužnika, s isključivo poreznom svrhom. – Sigurno će biti pozitivno da Ministarstvo financija fleksibilizira svoj pristup jer je utuživanje dužnika često bio pretjeran korak – smatra Ljubenko.

Komentara 1

2X
2Xgeneral
16:06 13.01.2014.

Normalno jer gleda Europa!! Više ne pali Hrvatski model: poduzeća propadnu, banke se upišu kao vlasnici onda banke sanira i financira država pa banke " prodaju " tajkunima poduzeća tj. nekretnine uz menadžerske kredite!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije