Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ministarstvo financija izdalo 222 milijuna kuna trezoraca

Trezorski zapisi izdani su s rokom dospijeća od godinu dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od svega 0,09 posto
13. ožujka 2018. u 12:35 1 komentara 193 prikaza
Ministarstvo financija ponudilo je na aukciji 222 milijuna trezoraca
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 222 milijuna kuna trezoraca, manje nego je planiralo, uz i da nisku kamatnu stopu od 0,09 posto. Ususret dospijeću 300 milijuna kuna trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo isto toliko vrijedne trezorce.

Luka Rok i Bojan završio avanturu Iznenađenje iz Big Brother kuće: Luka Rok iznenada izbačen!

Financijske institucije, pak, podastrle su ponude u vrijednosti od 222 milijuna kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo. Trezorski zapisi izdani su s rokom dospijeća od godinu dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od svega 0,09 posto. Kamatna stopa ostala je tako ista kao i na prethodnih pet aukcija.

Tako niska kamatna stopa ne čudi, s obzirom da je u financijskom sustavu znatan višak likvidnosti, od otprilike 28,65 milijardi kuna ili 7,8 posto BDP-a. Istovremeno, analitičari zamjećuju kako odnos ponude i potražnje bilježi kontinuirani pad na najnižu razinu u ovoj godini, što bi moglo upućivati na pripremu bilanci banaka za nadolazeće refinanciranje državnih cestarskih poduzeća i/ili oporavak u kreditiranju privatnog sektora.

Uz dospijeće 300 kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca smanjuje se za 78 milijuna, na 19,69 milijardi kuna. Sljedeća aukcija održat će se 27. ožujka putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS).

Ubojstvo Hrvat koji je zločinom šokirao Njemačku: ženu poštedio da bi patila cijeli život Odmor dok se odmarate... Spajate se na hotelski WiFi? Nakon ovoga ćete razmisliti Davor Ivo Stier i Andrej Plenković PISMO ČLANSTVU Oštar odgovor Stiera Plenkoviću: Uvredljivo je reći da nismo razumjeli Istanbulsku konvenciju
Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja