Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izabrani su osoba i događaj koji su presudno obilježili gospodarsku 2016. godinu

Ante Vlahović gospodarstvenik je, a rast BDP-a događaj godine

21.11.2016., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je dodjela nagrada Vecernjeg lista i Poslovnog dnevnika za gospodarstvenika godine. Zdravko Maric, Ante Vlahovic, Drazen Klaric, Mislav Simatovic, Andrea Borosic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
22.11.2016.
u 10:53

Afiniteti stručnog žirija i čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika poklopili su se u obje kategorije. Izbor je pokazao da Hrvatska ima pozitivne poslovne priče

U zagrebačkom hotelu Esplanade jučer su proglašeni gospodarstvenik godine i gospodarski događaj godine u izboru redakcija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Nositelje tih titula izabrao je stručni žiri novinara i stručnjaka, a u odvojenom postupku i čitatelji i jednih i drugih novina. Izbor oba žirija bio je identičan – gospodarstvenik godine je Ante Vlahović iz Adrisa, a gospodarski događaj godine je rast BDP-a.

– Ova je nagrada i priznanje svim zaposlenicima koji iz dana u dan grade Adris kao jednu od vodećih hrvatskih i regionalnih tvrtki – rekao je Ante Vlahović i dodao da su “oko nas sve zahtjevnije socijalno-ekonomske okolnosti.”

– Golema energija, znanje i strast za pobjeđivanjem naša je svakodnevna praksa u borbi za ljepšu hrvatsku budućnost – naglasio je Vlahović.

Više nego dobri pokazatelji

Nagrada za rast BDP-a uručena je ministru financija Zdravku Mariću.

– O čemu god govorili: mirovinskom sustavu, blokiranima ili nečem trećem, rješenje tih problema krije se u gospodarskom rastu i zapošljavanju. Ova je nagrada potpuno zaslužena. Međutim, gospodarski rast ostvaren 2016. ne smije nam biti razlog da odgađamo neke promjene, njih treba još jače nastaviti. Taj rast od 2,5 do tri posto više je nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope rasta i nadam se da ćemo i dogodine biti nominirani – rekao je ministar.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić objasnio je zašto je pokrenut izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

– Iako je Hrvatska imala razdoblje od 12 mjeseci političke nestabilnosti, u tom su razdoblju gospodarski pokazatelji bili više nego dobri. U doba nestabilnosti moramo poticati one najbolje, jer upravo gospodarstvenici stvaraju nove vrijednosti. Biti gospodarstvenik u Hrvatskoj nije lako. Previše je nejasnoća, zakoni se prečesto mijenjaju, prevelik je utjecaj politike. Mi šaljemo poruku da se isplati ostati u Hrvatskoj, stvarati i vjerovati u svoju ideju i vizije jer bez njih nema uspješnog društva ni kvalitetne države – naglasio je Klarić.

– Naša je poruka mladima koji se iseljavaju – vratite se i donesite nam znanja i vještine, oplemenite ovo društvo novim vizijama i znanjima – rekao je Klarić. Zahvalio je tvrtkama koje ulažu u školovanje mladih ljudi u inozemstvu i poručio: „Budite motor koji pokreće društvo, ali uvijek morate ostati i socijalno osjetljivi“.

Svečanosti su nazočili i Nikica Valentić kao izaslanik predsjednice RH te potpredsjednik Sabora Željko Reiner, izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova.

Izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine proveden je tako da je svaki član žirija odabrao pet favorita za osobu i događaj, a na temelju zbrojenih glasova sastavljeni su popisi po kojima su čitatelji izabrali svoje.

Pet osoba i događaja

Za izbor najboljeg konkurirali su i Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac) i Branko Roglić (Orbico), dok su u konkurenciji za gospodarski događaj bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ova centra, investicije Dogus Grupe te Podravkino preuzimanje Žita.

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH, Heri Bezić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku te novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Ljubica Gatarić (Večernji list) te Božica Babić (Poslovni dnevnik).

Komentara 2

BR
brancro
11:18 22.11.2016.

Članak je od jučer, a svi komentari su obrisani!!! BRAVO!!!

Avatar oliver 7
oliver 7
12:46 22.11.2016.

Sto to USKOK radi ...toliko materujala na jednom mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije