Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Grubišić:

Bit će svima bolje ako se država makne od biznisa

Andrej Grubišić
Foto:
29.04.2015.
u 22:00

Školovanje nije besplatno, nego preskupo, kaže Andrej Grubišić

Inicijativa Free Market Road Show u Zagrebu je pred studentima okupila zagovornike slobodnog tržišta i male države koji vjeruju da je država samo smetnja na putu do razvoja i da ekonomije u kojima država nije najveći poslodavac ni najveći dobavljač rade brže i intenzivnije na jačanju blagostanja građana.

Birokracija ga zakočila

Većina mladih do 30 godina u Hrvatskoj želi raditi u državnoj administraciji, u Francuskoj je to 73 posto mlađih od 30 godina, a u Srbiji oko 70 posto njih, podatak je koji zastrašuje ekonomiste koji biraju libertarijansku ideju. Vjeruju da je državi zadatak upravo činiti suprotno pa je tako Andrej Grubišić, konzultant i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, iznio deset prijedloga državi koji bi, prema njegovu uvjerenju, donijeli brži oporavak ekonomije. Baza svojevrsnog programa oporavka je snižavanje poreza i privatizacija, odnosno povlačenje države na osnovne funkcije čije izvršenje mora biti izuzetno efikasno i jeftino.

– Ni obrazovanje ni zdravstvena skrb nisu besplatni, dapače kroz poreze te dvije usluge plaćamo puno skuplje nego druge zemlje – zaključio je Grubišić, koji smatra da je jedna od većih pogrešaka države pokušaj usmjeravanja ekonomije prema određenim sektorima. Da država mora biti manja, zalaže se i Ilija Tokić, vlasnik tvrtke Tokić d.o.o., koja je počela kao obiteljska trgovina od 35 četvornih metara, a lani je ostvarila više od 320 milijuna kuna prometa uz rast od 10 do 15 posto i zapošljava 285 ljudi.

– U 25 godina koliko poslujem nitko me iz države nije došao pitati treba li mi nešto kako bih poslovao još bolje. Iz državnih institucija dolaze samo inspekcije, poreznici i svi oni koji nastoje nešto za državu naplatiti – kaže Tokić te dodaje da ga je administracija više puta zakočila u investicijama zbog čekanja dozvola.

Bosch ulaže u Srbiju

Tokić tako već pet godina čeka na dozvole za gradnju pogona na zemljištu u neposrednoj blizini IKEA-e, a istaknuo je i da je njihov partner Bosch izgradio dvije tvornice u Srbiji plasiravši sto milijuna eura u susjednu zemlju zbog naše spore administracije. Najavio je nekoliko milijuna eura ulaganja, ali i preseljenje dijela proizvodnje u Hrvatsku.

>> Ekonomisti: Što je država manja i jeftinija to je ekonomija bogatija

Komentara 4

DU
Deleted user
23:11 29.04.2015.

Kod nas se država petlja i u odnose u obitelji, daje naputke ljudima što im je činiti s ušteđevinom, smatra da bez poticaja poduzetnici ne bi ulagali a poljoprivrednici ne bi sijali žito. Ukratko kod nas se država petlja u sve i svašta, naši ministri su najpametniji i još uvijek žive u planskoj privredi i realnom socijalizmu.

FE
Fenomen27
10:00 30.04.2015.

Odličan profesor i ovdje ispravno govori

ZA
zaokica
11:09 30.04.2015.

Pa i nepismenom jasno da je ovo komunisticka vlada koja zeli sa svim da vlada pa i biznisom mos mislit koja velicina je ZOO..... naj naj vlada do sada da nije zalosno bilo bi smijesno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije