Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

EK preporučila detaljnu analizu Hrvatske zbog makroekonomske neravnoteže

U veljači ove godine komisija je potvrdila da Hrvatska više nema prekomjerne makroekonomske neravnoteže nego samo makroekonomske neravnoteže
17. prosinca 2019. u 17:52 2 komentara 460 prikaza
Europska komisija
Foto: Getty Images

Europska komisija danas je preporučila da se sljedeće godine provede detaljna analiza radi procjene mogućih makroekonomskih neravnoteža u 13 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska.

Robotičari i znanstvenici Skok u digitalizaciji Europska komisija upozorava: Hrvatska se mora ubrzati ako ne želi biti u riziku od gubitka novaca iz EU

Komisija je nakon sastanka u Strasbourgu objavila Godišnji pregled rasta u EU-u te izvješća o mehanizmu upozoravanja i o uspješnosti jedinstvenog tržišta.  

Objavljivanjem tih dokumenta započinje novi ciklus Europskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar Unije. Izvješće o uspješnosti jedinstvenog tržišta prvi je put uključeno u ciklus Europskog semestra.

U izvješću o mehanizmu upozoravanja (IMU), koje služi kao sredstvo za otkrivanje makroekonomskih neravnoteža, kaže se da će 13 država članica biti predmetom detaljnog preispitivanja i u 2020. godini.

Riječ je i istim zemljama koje su bile obuhvaćene i prošle godine: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska.

Predjelo RAZNOLIKO I UKUSNO Stižu vam nenajavljeni gosti: Bez panike, evo prijedloga za serviranje

U veljači ove godine komisija je potvrdila da Hrvatska više nema prekomjerne makroekonomske neravnoteže nego samo makroekonomske neravnoteže.

Komisija će rezultate analize predstaviti u okviru izvješća po državama članicama u veljači ili ožujku 2020.

Tada će ocijeniti treba li pokretati korektivni mehanizam za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a na temelju ocjene je li reformski program vlade dovoljno ambiciozan za ispravljanje neravnoteža. 

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • stefj:

    He, he, reformski program vlade... Kako ocijeniti nešto na temelju nečega što nema ili ako slučajno ima, onda se toga nećemo držati...