Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Američka trgovinska komora navela tri najveća nedostatka i prednosti Hrvatske

Odvagujući klimu u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama jugoistočne Europe navode minuse malog tržišta, visokih poreza i spore administracije. Najvećim prednostima vide članstvo u EU, turistički potencijal i geostrateški položaj zemlje
27. veljače 2020. u 20:13 0 komentara 545 prikaza
Izvršna direktorica Američke trgovinske komore Andrea Doko Jelušić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Dvije trećine tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, članica Američke trgovinske komore (AmCham), zadovoljno je prošlom godinom, a polovina svih ispitanih u velikom godišnjem istraživanju primijetila je pozitivne promjene poslovne klime u posljednjih pet godina. Druga strana medalje jest usporeba s regijom: čak polovica anketiranih smatra da je u Hrvatskoj poslovna klima lošija nego u susjednim zemljama, pokazuje treće istraživanje AmChama koji je anketirao više od 250 tvrtki u Hrvatskoj u kojima radi više od 88.000 zaposlenih.

Gdje će odvesti britance? Premijer Boris Johnson najavio je novi početak za Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU Kreće zaoštravanje pregovora Boris Johnson je za kanadski model trgovinskih odnosa s EU

Odvagujući klimu u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama jugoistočne Europe navode minuse malog tržišta, visokih poreza i spore administracije. Najvećim prednostima vide članstvo u EU, turistički potencijal i geostrateški položaj zemlje. Unatoč četiri kruga porezne reforme, u 2019. glavni ograničavajući faktor bio im je skup rad, potom manjak odgovarajuće radne snage te veliko porezno opterećenje.

Takvi rezultati iznenadili su i AmCham, baš zato jer je manjak radnika prošle godine naglo iskočio na prvo mjesto ljestvice problema, a otvaranjem susjednih tržišta rada (poput Austrije) njegovo rješenje nije na pomolu. Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić smatra da su se nakon šoka u 2018., poslodavci prošle godine uhvatili ukoštac s tim problemom, no zadržavanje radnika za njih dolazi uz previsoka davanja koje nameće država.

PODUZETNIČKI INKUBATOR Horvat: 'Ulaganje u gospodarstvo najbolja je demografska mjera za nas'

Konkurentniji s porezima

– Treba voditi računa da su i druge zemlje u okruženju radile na svojim uvjetima poslovanja. U Rumunjskoj i Bugarskoj rad se oporezuje s 10 posto, Češkoj s 20 i 23 posto, Slovačku 19 i 25 nakon određenog praga 25 posto, prilično su konkurentni u odnosu na Hrvatsku koja u ovom trenu ima dohodak oporezuje po početnoj stopi od 24 posto, odnosno 36 posto za iznose veće od 48.000 eura godišnje – ističe A. Doko Jelušić.

– Treba raditi na konkurentnosti i kontinuirano poboljšavati poslovno okruženje, ali pritom ne treba zaboraviti da to isto rade i drugi – kaže.

Godišnje ispitivanje pulsa AmChamovih članica u brojkama izgleda ovako: oko 67 posto ispitanih ostvarilo je dobre poslovne rezultate u 2019., a 55 posto je dodatno zapošljavalo. U ocjeni zadnjih pet godina prevladava pozitivno mišljenje jer 49 posto ispitanika vidi pozitivne pomake u poslovnom okruženju.

Koronavirus u Kini MOGUĆE OZBILJNE POSLJEDICE MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalnog gospodarstva

Administracija i pravosuđe

Dobre su i najave za budućnost, kaže Doko Jelušić,jer oko 80 posto kompanija planira daljnju ekspanziju u Hrvatskoj, a samo njih dva posto kontrakciju svojeg poslovanja. Dodatno zapošljavanje u iduće tri godine najavilo je čak 71 posto ispitanih, a u prosjeku će tražiti 20 ili više radnika. U međuvremenu, velik posao državu čeka na dva dobro poznata “bojna” polja – administraciji i pravosuđu.

Utjecaj spore državne administracije negativnim vidi 38 posto ispitanih tvrtki. Brojne kompanije koje se bore za dio tržišta u Hrvatskoj tome su se očito prilagodili jer ih 36 posto utjecaj administracije drži neutralnom na svoje aktivnosti. Pravosuđe je pak bez sumnje detektirano kao problem – četiri od deset tvrtki vidi ga negativnim ili značajno negativnim, a da je pravni sustav na njih imao pozitivnog efekta izjasnilo se tek dva posto tvrtki.

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.