Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi

Alge kao idealni opskrbljivači sirovina za proizvodnju biomase

alga
Nino Strmotic/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
30.08.2013.
u 17:27

Kako su cijelim organizmom uključene u proces fotosinteze, alge su od pet do deset puta učinkovitije u pretvaranju sunčeve energije u biomasu

Tipična biogoriva kontroverzna su zato što se njihovom uporabom umanjuju potencijalne obradive površine za uzgoj hrane. S druge strane, alge bi se mogle pokazati savršenom energetskom biljkom. One su idealni opskrbljivači sirovina za proizvodnju biomase, bioplina i biodizela. Kako su cijelim organizmom uključene u proces fotosinteze, alge su od pet do deset puta učinkovitije u pretvaranju sunčeve energije u biomasu. A postrojenja s algama se daju napraviti praktički bilo gdje. Njemačka energetska kompanija RWE izgradila je probni pogon u Niederaussemu koji godišnje proizvede do 6000 kilograma algi i može vezati 12.000 kilograma CO2. Njemački tjednik Der Spiegel prenosi kako istraživači pokušavaju uzgojiti alge koje nije potrebno skupljati već bi one proizvodile gorivo izravno. Gregor Waldstein prvotno je također htio proizvoditi biogoriva u svojoj njemačko-austrijskoj kompaniji Solarfuel. Štoviše, tehnologija koju je on razvio u suradnji s čuvenim institutima za istraživanja Fraunhofer IWES i Centrom za solarnu energiju i istraživanja vodika u Stuttgartu ima još mnogo potencijala.

Jednostavno rečeno, Solarfuel iskorištava obnovljenu električnu energiju za proizvodnju metana, sintetički dobivenog prirodnog plina koji se može koristiti izravno u automobilima kao gorivo koje nema štetan učinak na klimu, a moguće ga je ubaciti i u mrežu prirodnog plina ili postojeća skladišta prirodnog plina. Grupa Profactor ide korak dalje svojim projektom Reg-Store. Mikroorganizmi u elektrolitskoj otopini pod električnim naponom trebali bi ugljikov dioksid izravno pretvarati u etanol ili metan u sklopu procesa dobivanja vodika.

>> Drvni peleti – Od nafte i plina jeftiniji i 40%, a C02 neutralan

Komentara 1

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
18:41 08.06.2014.

Proizvodnja biogoriva iz algi ima mnoge prednosti koje taj postupak čine gotovo savršenim izvorom goriva. Alge rastu 50 do 100 puta brže od tradicionalnih kultura za proizvodnju biogoriva. Dodatna velika prednost je to što su alge jednostanični organizmi koji ne zahtijevaju svježu pitku vodu i zemljište da bi rasli, a to znatno pojednostavnjuje proizvodnju. Prema nekim stručnjacima proizvodnja goriva iz algi je najbolja alternativa fosilnim gorivima i uz dobru podršku ta bi biogoriva u budućnosti mogla u potpunosti izbaciti fosilna goriva iz upotrebe. Biogoriva temeljena na algama definitivno imaju potencijala pokrenuti revoluciju u energetskoj industriji i mogla bi igrati vodeću ulogu u borbi protiv stakleničkih plinova i klimatskih promjena. Naravno, da bi se došlo do toga morat će se pokrenuti još mnoga istraživanja i biti će potrebna znatna financijska sredstva. Kompanije poput Solix Biofuels su pioniri koji bi mogli pogurati ovaj energetski sektor u jedan od najkompetitivnijih na energetskom tržištu. Lobiji iza fosilnih goriva su još uvijek prejaki, ali s rastućim problemom globalnih klimatskih promjena ti lobiji bi uskoro mogli u određenoj mjeri oslabiti, čime bi se širom otvorila vrata alternativnim gorivima. Jedna od alternativa koja svakako zaslužuje pažnju u godinama koje dolaze su biogoriva iz algi. Njihov energetski potencijal, činjenica da ne pretvaramo hranu u gorivo i znatno smanjene ukupne emisije stakleničkih plinova trebali bi im osigurati dovoljna financijska sredstva za daljnja istraživanja. Potražnja za energijom neće se smanjivati u godinama koje dolaze nego će rasti i biti će potrebna alternativna goriva bez obzira koliko će dominantna ostati fosilna goriva. Proizvodnja biogoriva iz algi mogla bi biti jedna od iznenađujućih takmaca na polju alternativnih goriva u ne tako dalekoj budućnosti, osobito ako cijene fosilnih goriva budu rasle. A u međuvremenu bi kompanije i udruženja poput američke Solix Biofuels ili hrvatskog HCOIE trebale nastaviti svoja istraživanja i ukazivati na prednosti koje ovakav proces ima. Ovime bi se svijest o toj alternativi znatno proširila i implementacija proizvodnje na globalnoj razini postala bi moguća kad za to dođe vrijeme, a vrijeme je SAD. HVALA Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije