Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Addiko mora vratiti 3.177 eura preplaćenih kamata i 8.600 kuna sudskih troškova

Presuda je to Općinskog suda u Zagrebu kojom je proglašena ništetnost odredaba o promjeni kamatne stope odlukom banke, i to u kreditu s valutnom klauzulom euro
20. ožujka 2019. u 09:16 1 komentara 280 prikaza
euri
Foto: DPA/PIXSELL

Addiko banka mora platiti tužitelju 3.177 eura preplaćenih kamata u kunskoj protuvrijednosti, pripadajuće zatezne kamate te još 8.600 kuna sudskih troškova. Presuda je to Općinskog suda u Zagrebu kojom je proglašena ništetnost odredaba o promjeni kamatne stope odlukom banke, i to u kreditu s valutnom klauzulom euro, izvijestila je Udruga Franak.

Zagreb: Boris Vujčić održao predavanje: Perspektiva ulaska Republike Hrvatske u eurozonu Banke sve skuplje Daju malo, uzimaju puno: Na 100.000 kn štednje kamata 520, a kredita 5920 kn

Utvrđeno je kako je kamatna stopa ugovorena na jednak način kako su se ugovarale kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom CHF pa je sutkinja potvrdila da se presuda u slučaju franak odnosi i na kredite s valutnom klauzulom euro kada je u pitanju ugovorna odredba o nepoštenoj kamatnoj stopi.

Prigovor banke da se kolektivna presuda u slučaju franak ne odnosi na druge valute kredita otklonjen je i potvrđen je stav iz odluke Visokoga trgovačkog suda da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi na sve valute kredita.

franak prvostupanjska presuda Franak: Za konvertirani CHF kredit dosuđeno 190.000 kuna preplaćenih kamata

Budući da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi i na euro kredite kada je kamatna stopa u pitanju, onda nema niti zastare potraživanja za odnosni euro kredit te su prihvaćena sva potraživanja od 2007. godine pa do dana podnošenja tužbe, stoji u presudi.

VIDEO Kako u osobni bankrot

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • ObrenM:

    Nisu li to oni,koji reklamiraju za ulazak u partnerstvo ,bonus od 350 kn.Toliko su sigurni u ostanak klijenata u banci,da nude i 100 kn za eventualni izlazak iz postene kuce.Boj se Danajaca kada ti i darove nose.