Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Biznis s pravopisom valja nacionalizirati

Ako nova vlast želi uspjeti u uvođenju pravopisnog reda, neka s korica pravopisa ukloni sva autorska imena i preuzme sva izdavačka prava
Objava 21. veljače 2012. 17 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 37
 • -obrisani-:

  keva,

  18:13 22. 2. 2012.
 • Avatar HipnosPajdaš
  HipnosPajdaš:

  Ja mislim da bi Mesić trebao uzeti vremena,pošto je sada u pemziji i napisati Pravopis Hrvatskog jezika.......Još i danas se pitam,kako taj čovjek,koji je bio na svakoj vatrogasnoj zabavi,nije nazočio u svom mandatu ,na obilježavanju 40. godišnjice potpisivanje Deklaracije.

  12:34 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  Pajdašu, budući da kao polupismeno spadalo nikako ne možeš pridonijeti kvalitetnoj raspravi o jezičnim temama, preporučio bih ti da odustaneš od infantilnih upisa koji samo izazivaju podsmijeh.

  13:57 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  (...) Ovi bombaši, s koje god strane dolazili, doći će sigurno pod udar ne samo našeg hrvatskog naroda nego svih naroda naše socijalističke domovine. Bez obzira na to na koji način se postavljaju obranaški potpisnici i sugovornici tih potpisnika, na ... prikaži još! koji način oni branili sebe, da li su to potpisali u pijanom ili kakvom drugom opojnom stanju. Mislim da je deklaracija doživjela apsolutni krah i da je javnost osudila sve njezine sastavljače. Pridružujem se onim drugovima zastupnicima koji traže da se objelodane imena potpisnika, da se ne samo društveno i politički osude stavovi i potpisnici deklaracije nego da i tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba.» (Vjesnik, 31.7.1967 «S. Mesić: Apsolutno krah deklaracije)

  14:21 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  «(...) Stipe Mesić rekao je na početku svog izlaganja u diskusiji da ga nije toliko iznenadilo bacanje bombi* na naša /jugoslavenska/ predstavništva u Americi i Kanadi, bacanje bombi na naše konzulate u Zapadnoj Njemačkoj, jer se zna tko baca te ... prikaži još! bombe i tko stoji iza tih grupica, koliko ga je iznenadila ova deklaracija. Kada sam pročitao tu deklaraciju, rekao je, nije mi dugo trebalo da shvatim da je to politička diverzija koja je uperena protiv socijalističkog razvoja naše zemlje, i koja je uperena protiv onoga što je najsvetije, što je izvojevano u našoj narodnooslobodilačkoj borbi, a to je bratstvo i jedinstvo, čega se mi ne možemo odreći i za što su pale velike žrtve

  14:24 21. 2. 2012.
 • Gradinar:

  \"osim jednoga, a to je nevoljkost prosvjetnih vlasti da se za škole i javne službe propiše jedan jedini pravopis (kao što u javnome prometu postoji jedna jedina regulacija)\" Pa i tom je došao kraj. Imamo ministra koji će razrezati pravila ... prikaži još!a da iz njih krv šiklja. Samo mu treba donijeti nož i reći - koga druže Tito!

  14:31 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  Bumbušbu, ništa ti ne razumiješ! Svi koji su javno podržali deklaraciju bili su smijenjeni, stoga su mnogi Hrvati, među njima i Mesić, zaigrali igru u kojoj su optužili autore deklaracije jer bi u protivnomu Srbi preuzeli sve važnije funkcije. Ionako ... prikaži još!ko je sve ovisilo o Titu, a znalo se da ne će udariti jer je deklaraciju potpisao i njegov intimus Krleža. A Titu su bez najave mogli doći samo ministri vojske, policije, vanjskih poslova te Miroslav Krleža. Molio bih tinejdžere da ne komentiraju politiku jer nisu upućeni u složene odnose što su vladali u tadašnjoj državi!

  15:00 21. 2. 2012.
 • Avatar Jorge
  Jorge:

  \"I, naravno, neka se ne prevari i posluša savjete starog “mladca” iz pravopisnog posla, kao što bi, avaj! valjda neće!, mogla učiniti.\" He, he... Dobra aluzija na Slavka Goldsteina koji poručuje da bi nova vlast trebala uvesti i nov (njegov?) ... prikaži još!) pravopis. Na tipično politikantski komentar ministra dobro je odgovorila članica Vijeća za normu: \"imate stav Vijeća i postupite po njemu\". No, na žalost, nova vlast nam donosi i nove titraje, pa možemo očekivati da nam pravopis u duhu lijepih odnošaja sa susjedima propiše ona \"gastarjbajterka\".

  14:56 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  Bumbušbu ....... i još bi nadodao da kad je politika u pitanju onda to ostavi nama Srbima. Vama Hrvatima bi trebalo biti jasno da vam politika ne leži. Znate dobivati ratove, a mi Srbi znamo voditi politiku.

  15:28 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  Ja znam da mi Srbi govorimo iskrivljenim hrvatskim jezikom, ali važno je da ga sebi prisvojimo i da nazovemo srpskim jezikom. Pa mi Srbi smo se itako naučili krasti od vas Hrvata.

  15:32 21. 2. 2012.
 • Avatar bok
  bok:

  ...zar se ne moze donjeti zakon od jeziku, osovati komisja strucnjaka (primjerice institut hrvatsko jezikoslovlje) i...mislim ima to u brojnim zemljama. Nemoarte dragi politicari izmisljati kotac iznova. ...Treba samo gledati sto ima i za sebe izvuci najprikladnije...

  15:43 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  nema nacionlizacije pravopisa i ostalih kulturnih vrijednosti, dok god su ***** na vlasti

  16:24 21. 2. 2012.
 • osica:

  ma nama sve više treba- riječnik - prijevod stranih riječi, koje svi koriste kad treba i ne treba - eto pred nama je proračun koji je realan - a nije \" imaginarij\"

  16:55 21. 2. 2012.
 • kiwi2:

  . Nigdje se (na Balkanu) sa jezikom tako ne cirkusira kao što je tu slučaj u Hrvatskoj. Hrvatska je najsloženija država, naicionalno, vjerski i mentalno, od svih biših YU republika. Zadnjih godina se je \"standardni\" jezik toliko počeo \"mijenjati\" tako ... prikaži još! da ovo što danas imamo po medijima nije ništa drugo nego najboičniji analfabetsko-kompleksaški cirkus. Vrhunac tog cirkusa je bio kada je ono \"Vijeće\" prije valjda oko dva tjedna htjelo RTL televiziju iskljlčiti iz etera (za stalno) jer su počeli emitirati srpske filmove. No, izgovr je bio da se kao ne drže \"programske šeme\". I onda su se otkrili (u svojem idiotiranju) kad su tražili da se u te srpske filmove tj. dialoge postave titlovi sa \"priiijeeeevedom\" ? P.S. Riječ \"prevod\" ima svoj smisao tj. značenje, dok je nazovi-riječ \"prijevod\" najobičnija besmislica koja kao takva znači, baš ništa. A uz to i vrlo ružno, ljigavo, zvuči. Inače, riječ \"prevod\" je - složena riječ -.

  17:02 21. 2. 2012.
 • -obrisani-:

  kriwiq - ne petljaj se u nešto, kad si diletant - hrvatski jezik je neusporediv sa drugim susjednim jezicima, a Novokomponovani YU - jezici, kao pokušaj negacije hrvatskog, unaprijed su bili osuđeni na propast. Pismenost na hrvatskom narodnom jeziku, starija ... prikaži još!a je 800 godina od one na srpskom, a učeni ljudi znaju da je stari hrvatski jezik - materinski jezik svih slavena.

  17:18 21. 2. 2012.
 • Agramer198:

  @kiwi nigdje se u Srednjoj Europi i na Balkanu (jer RH ti je kulturno, povijesno, vjerski te čak i zemljopisno većinom teritorija (51%) u Srednjoj Europi) nije toliko izdrkavalo po nečijem jeziku kao što su to činili Srbi zadnjih 100 ... prikaži još! godina spram hrvatskog... Puknuti podnapise na srpske filmove, voditi prevoditelje na sastanke u Beograd... Zakaj? Zato kaj su dozlaboga iritantni sa svojim \"veštačkim\" teorijama i tezama i zato kaj očito s njima ne ide na razuman način. Veće seljačine od nekog kao npr. Tomislav Nikolić (hvala Bogu) u RH nemamo tako da nećemo ispasti tulaviji od njih...

  18:28 21. 2. 2012.
 • Hroboatos:

  Ovaj Pavičićev tekst, iako zgodan- a dobar u prijedlogu- ipak nije posve korektain. Bo, stječe se dojam da su dvije struje- Vijeća za normu (sudci, sprječavanje, ne ću) i one EPH-a (suci, sprečavanje, neću) praktički iste i jednako tretirane. Pa- ... prikaži još! nisu. Vijeće za normu je sustavno napadano od polupismenih jugo-novinarskih \"pera\", a t.zv. hrvatska vlada još je 2010. stavila odlučila da ne će postupiti po zakonu, t.j. naputcima Vijeća za normu. Vidjeti portal hakavea, odulji tekst Marija Grčevića. dakle- radi se o pravom specijalnom ratu kojeg vode unitarizirajuće sile iz Njemačke, Britanije, SAD,....provodi EPH i obitelj Goldstein, a kukavički mu se uklanja kolaboracionistička vlada, prijašnja, a vjerojatno i sadašnja. Urota, a ne šlampavost- to je posrijedi.

  18:42 21. 2. 2012.
 • globalpress=SS:

  Pa čujte ako ovim budalama u Saboru , na vlasti ili u oporbi nije bitno, ja bum si zel engleski za službeni jezik i bum se vučil njihov pravopis. A Srbi ve moraju biti zgubljeni.. jer ne zanju koji je ... prikaži još! hrvatski pravi jezik . Nije mi zato jasno, Rusija sve jača i jača a Srbi pišu latinicom :)

  19:04 21. 2. 2012.
 • luftbrenzer:

  „Sve države koje su radikalno promijenile hrvatski pravopis propale su!“ Svaka novostvorena država bi trebala i novi jezik, ali obzirom da nas Pavičić plaši s mogućom propašću države, ako se radikalno intervenira u pravopis, onda se otvara novi problem: kako ... prikaži još!o standardni hrvatski jezik prilagoditi tako da bude čim više udaljen od srpskog, ali da istovremeno ne zadiremo preduboko u suštinu hrvatskog jezika? Naime, poznati je stav Pavičića da su hrvatski i srpski (valjda i bosanski i crnogorski) posve različiti jezici (doduše imaju nekih sličnosti, ali ih svakako treba prevoditi), pa bi u svrhu očuvanja jezične autonomije, a time i nacionalnog identiteta (samosvojnosti uopće), trebalo rekonceptulaizirati hrvatski jezik do neprepoznatljivosti spram srpskog i ostalih jezika bivšeg političkog okružja. No u isto vrijeme ne može se i stisnuti i pustiti lahor s doljnje strane probavnog trakta. Zato su Pavičićeva mudrovanja samo truć-truć diskusije. Po Pavičiću, svi koji poznaju srodne regijske jezike, po logici stvari, automatski postaju poligloti. Da nije jadno, možda bi bilo smiješno.

  21:16 21. 2. 2012.
 • kiwi2:

  . Da nas neko hoće sponzorirati, napisali bismo knjigu o Hrvatskom dok milion puta (ili možda ipak manje) veliš \"celer\". Cijena bi bila, kako se ono keže, vrlo pristupačna. A iz nje bi neki jezikoslovci (uključujući i akademike kojima je ... prikaži još! jezik fah) mogli mnogo naučiti, bez šale... i da !, država zbog toga ne bi propala. Naprotiv !

  21:44 21. 2. 2012.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.