Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Bilo pa prošlo?!

20.04.2007.
u 16:48

Bilo pa prošlo! Lakonski je tako odgovorio bivši slunjski šef Ozne Petar Zinaić na kaznenu prijavu karlovačke policije, kojom je prijavljen za pokolj čak 139 civila neposredno pred kraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Upravo tako, bilo pa prošlo! Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je ovo, vjerovali ili ne, prva kaznena prijava koju podnosi policija potiv nekog višepozicioniranog partizana i oznaša za ratni zločin. Državnim je tijelima za to trebalo nevjerojatne 62 godine, baš kao da su se držali toga - bilo pa prošlo. Ali tako su se svih tih godina ponašali Zinaiću slični, kojih je bilo dosta, a i još ih ima živućih, unatoč busanjima u prsa političara i mnogih drugih da ratni zločin nikad ne zastarijeva. Iz priloženog se može zaključiti, kako za koga!

Jer svih ovih godina ta ista dokumentacija bila je dostupna, i još je ima, kao što još ima i živih svjedoka, a prije ih je bilo i više. No, politika je priječila sva procesuiranja, unatoč mnogim privatnim kaznenim prijavama. Teško da će se i u ovom slučaju odmaći puno dalje, a i nije za vjerovati da će ovakvih primjera biti puno više. Zato valja zabilježiti da je ovo prvi slučaj. Žrtvama to ništa ne znači, osim što zaslužuju pijetet i dostojan ukop.

Ali i još nešto. Zinaićeve izjave, kao i njegova krađa hrvatskih arhivskih knjiga i njihovo prebacivanje u Beograd početkom 90-ih, samo još jednom potvrđuju povijesnu činjenicu da su se protiv samostalne Hrvatske digli četnici preobučeni u partizanske uniforme, što je masovno krenulo još 1944. godine. A oni i njihova djeca ponovno su navukli četničke uniforme 1991. i krenuli još jednom protiv Hrvata. Sve je to Titova zasluga. Zato, slava mu!

Želite prijaviti greške?