Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Bilić

Zbog naših poreza na plaće izgubio sam 10 stručnjaka

Tomislav Bilić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
17.10.2014.
u 20:07

Osnivač osječke developerske tvrtke InChoo razmišlja da sjedište zbog olakšica preseli u inozemstvo i tvrdi da domaće poduzetnike treba naučiti kako se probiti na strano tržište

Iza Tomislava Bilića, osnivača osječke developerske tvrtke InChoo, već je šest godina rada. Na početku je bio jedini zaposleni, a danas ih je 32. Orijentirali su se na strana tržišta. Fokusirani su na izradu online trgovina, dizajn te konzalting.

– Cilj nam je bio napraviti marketinški model za koji će to što smo u Osijeku biti potpuno nevažno za naše kupce. Imali smo stoga čak i klijenata koji su nas nakon nekoliko mjeseci suradnje znali upitati “A gdje je Hrvatska?” – kaže 35-godišnjak. Njihov je proizvod lako isporučiv bilo gdje u svijetu.

– Lokalno gospodarstvo previše je usmjereno na lokalno tržište pa dosta domaćih poduzetnika ne zna kako iskoračiti u inozemstvo. Stoga bismo trebali nuditi što više pozitivnih primjera, a posebice ih predstavljati na sveučilištima. Studentima bismo trebali davati domaće primjere, a ne preuzimati strane i uspoređivati se s njihovim izazovima jer to nema nikakve veze s našim gospodarstvom – smatra Bilić.

Zato po završetku studija, smatra, dobivamo šokirane stručnjake koji nisu pripremljeni za moderne izazove. Bilo bi dobro, kaže, animirati uspješne domaće poduzetnike da se uključe u edukativne programe.

– Trebalo bi smanjiti poreze na plaće te davanja u vezi s tim jer ćemo tako postati konkurentniji u ovoj industrijskoj branši – ističe vlasnik InChooa koji je zbog toga izgubio i 10 kvalitetnih ljudi: čim su stekli prvo iskustvo, otišli su u inozemstvo.

– Ako želimo povećati plaću radniku za, primjerice, 1000 kuna, trošak je poslodavca oko 2400 kuna. Trebamo revidirati politiku plaća kako bismo postali zemlja atraktivna za mlade ljude – poručuje Bilić koji razmišlja i da sjedište tvrtke zbog raznih olakšica preseli u inozemstvo, dok bi fizički posao ostao u Osijeku.

>> 'Druge se države bore da zadrže poduzetnike'

Komentara 9

Avatar ivanvard
ivanvard
10:16 18.10.2014.

@Topovskomeso78 Ne pričaj gluposti. Porezi za vrijeme HDZ-a i SDP-a su isti i zato sve propada i svi koji mogu odlaze. HDZ=SDP=nesposobne komunjare.

TO
Topovskomeso78
03:11 18.10.2014.

Bravo gospodo iz SDP jel i ovo jedna od točaka 21!? Otjerajmo domaći kapital živimo od uvoza ovo je vec slogan nije vise ni pitanje

CO
commentiram
13:12 23.10.2014.

@marin846 Iz komentara se vidi da ne čitaš članak, a što se plaća tiče, siguran sam da u RH nema većih plaća u web developmentu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije