Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzina je ključna

Stradao vam je auto u poplavi? Evo što trebate napraviti, a što nikako ne smijete

Zbog obilne kiše i juga poplavljene su prometnice Trogira i Čiova
Foto: Josko Herceg
1/25
03.11.2023.
u 09:54

Ne uspije li vlasnik svoj automobil spasiti od poplave, mora učiniti sve da šteta na vozilu bude što manja. To je bitno namjerava li osiguravatelju - uz uvjet da je automobil kasko osiguran - podnijeti zahtjev za naknadu štete

Nevrijeme je zahvatilo zemlju, kiša stvara probleme u prometu, more se diže u Splitu, izdana su upozorenja zbog bujičnih poplava i rasta vodostaja. Razumije se, prvenstveno se valja brinuti za živote i zdravlje, a tek potom za imovinu. No, nakon nekretnine, najvrijednije što nas većina posjeduje je automobil, a osim nekretnina i nasada u poplavama svake godine stradaju i brojna vozila. Prevencija je i u tim slučajevima ključna, neke se stvari mogu spriječiti, tim više što mogućnost poplave obično bude najavljena. Vodite računa o tome gdje vam je automobil, gdje ste ga parkirali. Ako ste ga parkirali na mjestu od potencijalnog rizika za neku vrstu elementarne nepogode - bilo da je to poplava ili može veća grana pasti na njega - premjestite ga, ako ste u mogućnosti to učiniti.

Ne uspije li vlasnik svoj automobil spasiti od poplave, mora učiniti sve da šteta na vozilu bude što manja. To je bitno namjerava li osiguravatelju - uz uvjet da je automobil kasko osiguran - podnijeti zahtjev za naknadu štete. Spašavanje potopljenog automobila podrazumijeva da vlasnik vozilo odmah izvuče iz vode, čim za to budu stvoreni uvjeti, a ne da čeka još nekoliko dana. Automobil potom treba staviti na suho, otvoriti vrata i prozore i pokušati spasiti što više ovisno o situaciji koja vlada na mjestu štete. Ako vozač ne može sam izvući vozilo iz vode, treba pozvati spasioce. Ako oni u tom trenutku nisu dostupni, vlasnik vozila treba odmah obavijestiti osiguravatelja što se dogodilo, kako bi on dalje mogao reagirati. Također, vlasnik vozila o potopljenom automobilu mora u najkraćem mogućem roku obavijestiti policiju, jer se tek s policijskim zapisnikom može obratiti osiguravajućoj kući u kojoj za vozilo ima ugovoreno kasko osiguranje.

VEZANI ČLANCI:

Nije sve ni u kasko osiguranju, jer - u većini slučajeva - ako auto nije bio dugo u dubokoj vodi brzom intervencijom može se dosta spasiti. Iz automobila treba izbaciti vodu i treba ga odvući na suho mjesto, najbolje grijanu garažu. U grijanoj garaži uz pomoć grijalica treba što prije isušiti kabinu i kompletno vozilo te izbaciti vodu iz motora i mjenjača. Nakon toga treba prijeći na sanaciju štete postupnim rastavljanjem vozila - to, naravno, treba prepustiti stručnjaku. Vozilo se ne smije paliti prije nego stručna osoba pregleda motor, osigura njegovo podmazivanje te promijeni sve tekućine.

FOTO Ciaran napravio kaos diljem Europe, ima mrtvih i ozlijeđenih

Zbog obilne kiše i juga poplavljene su prometnice Trogira i Čiova
1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije