Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi kvartal ubrzava?

Prodaja novih auta diže BDP i potrošnju

24.03.2018.
u 10:15

Ekonomisti sugeriraju ubrzanje gospodarstva prema prošlom kvartalu, no loše je što usporava rast izvoza i pada industrija

Na osnovi prvih siječanjskih podataka Ekonomski institut procjenjuje da je ekonomska aktivnost u zemlji nešto ojačala u odnosu za zadnje tromjesečje. Nakon spuštanja kvartalnog BDP-a na 2 posto na kraju 2017., ekonomisti su se ohrabrili te najavljuju da bi prvi kvartal 2018. godine mogao donijeti stopu rasta od 2,8 posto, odnosno držati nas blizu poželjnih tri posto. Potrošnju u prvom ovogodišnjem mjesecu u godini koja je bila u plusu oko 6 posto, a sudeći po prodaji automobila u veljači i u drugom, povukla je prodaja automobila.

Brojne su tvrtke čekale nove porezne olakšice da bi obnovile vozni park pa je u siječnju i veljači registrirano gotovo 40 posto više novih automobila nego 2017. godine. Dobro punjenje proračuna ohrabrilo je ravnatelja Porezne uprave Zdravka Zrinušića da najavi smanjenje opće stope PDV-a na 24% od iduće godine. Godina nije dobro startala za industriju čiji je obujam pao za gotovo pola postotnog boda. MacroHubov ekonomski semafor sugerira da je industrijska proizvodnja ušla u fazu recesije, što znači da je trend rasta pao ispod svog dugoročnog prosjeka i kontinuirano se smanjuje. Trend stopa rasta industrijske proizvodnje počeo se smanjivati sredinom 2016. kada je dosegnut vrhunac.

– Činjenica da je industrijska proizvodnja u fazi recesije ne znači da je cijelo gospodarstvo također na pragu recesije. Gospodarstvo je dinamičan sustav u kojem ne prolaze svi sektori istodobno kroz iste faze poslovnog ciklusa – objašnjava Tomislav Globan, analitičar MacroHuba. Sudeći prema siječnju, turizam će i ove godine bilježiti dvoznamenkaste stope rasta, a živa je i potražnja za radnicima. Određena kolebanja prisutna su i na međunarodnoj razini potaknuta povećanjem ključne kamatne stope u SAD-u i protekcionističkim carinama prema Kini. Dio smanjenih narudžbi u Europi povezuje se i s lošim vremenskim uvjetima. 

Komentara 2

DI
Direkt
11:22 24.03.2018.

Kupnja tudjih auta diže BDP!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije