Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobility Day 2012.

Pametni uređaji i mobilna rješenja povezani kroz računalni oblak

'05.09.2012., Zagreb - Organizatori Mobility Day konferencije Andrej Radinger i Tomislav Bronzin. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
24.09.2012.
u 12:00

Mobilne aplikacije: Najveća je potražnja i ponuda aplikacija iz sfere osobne upotrebe te zabave i igara

Konferencija Mobility Day održat će se 27. rujna u Zagrebu, a pokrenuli su je i organizirali Andrej Radinger iz Mobenda i Tomislav Bronzin iz Citusa. Obojica su istaknuti članovi zajednice Microsoft Most Valuable Professional (MVP) te pioniri u razvoju mobilnih poslovnih rješenja.

Na konferenciji će biti govora o najnovijim tehnološkim trendovima, uređajima, aplikacijama i inovacijama koje kontinuirano stižu.

– U mnoštvu zanimljivosti izdvajamo novosti vezane uz Windows 8 i Windows Phone 8, operativne sustave za telefone, tablete i surface-uređaje. Ove ćemo godine mnogo govoriti o multiplatformskom razvoju koji se nametnuo kao obavezan trend u razvoju mobilnih aplikacija – ističu organizatori.

Predstavljanje startupa

Konferencija se sastoji od četiri osnovna smjera predavanja (poslovni, razvojni i ITPro smjer), pri čemu su prvi put uveli četvrti pod nazivom “Pametni uređaji”, u sklopu kojeg će se predstaviti scenariji korištenja mobilne tehnologije u raznim poslovnim i životnim okruženjima. U uvodnom panelu sudionici će biti upoznati s dva uspješna startupa – Pet minuta (Shoutem) te Informacijske tehnologije za vas d. o. o. (Habbits) – koji će govoriti o svojim iskustvima privlačenja investicija i kako su im te investicije pomogle u razvoju poslovanja. Usto, svoj će nastup imati i mladi timovi iz regije koji su bili među najboljima na nacionalnim natjecanjima Microsoft Imagine Cup te projekt mladog kolege s Fakulteta za organizaciju i informatiku. Sigurnost je jedna od tema konferencije, a gdje leže opasnosti i što planiraju naučiti sudionike objasnio nam je T. Bronzin:

– Sa sve većom upotrebom mobilnih uređaja u privatne i poslovne svrhe sigurnost postaje sve bitnija. Krajnji korisnici nisu spremni na kompromise na koje su navikli te svoje privatne uređaje koriste za spajanje na korporativne resurse. Stoga će biti govora o konkretnim situacijama i sigurnosnim izazovima pri upotrebi različitih mobilnih uređaja i platformi u poslovnom okruženju – kazao je.

Svjetski trendovi

– Gledajući svjetske trendove, vidjet ćemo da je mobilna tehnologija prisutna u svakom segmentu, samo je sada pitanje područja o kojem govorimo i zastupljenosti, tj. razvijenosti i otvorenosti za uvođenje novih tehnologija. Još je uvijek najveća potražnja (i ponuda) za mobilnim aplikacijama iz sfere osobne upotrebe, uza sve više rastuću poslovnu primjenu. Najveći je segment tu, naravno, segment zabave (igre, mozgalice, itd.), ali sve se više i više traže i osobni organizatori, specijalne aplikacije poput npr. one za planiranje vjenčanja, planiranje putovanja itd., što nas dovodi do zaključka da su to i industrije koje mogu u ovom trenutku najviše profitirati od uvođenja mobilnih rješenja – kazuje T. Bronzin

Kada govorimo o poslovnoj upotrebi mobilnih rješenja, ona su samo vrh ledenog brijega, a kako bi se uspješno integrirale u poslovni proces, potrebno je da tvrtka već ima riješenu osnovnu informatičku infrastrukturu, bilo onu klasičnu na lokaciji samog korisnika ili u tzv. računalnom oblaku. Takva rješenja omogućavaju dohvat (i pohranu) velikih količina podataka i mjesto su integracije raznih mobilnih rješenja i mobilnih uređaja s ostalim pametnim uređajima i IT sustavima. Upravo zato glavna tema ovogodišnje konferencije i jest “Mobilna rješenja i pametni uređaji povezani kroz (javni ili privatni) računalni oblak”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije