Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dostavnjak

Osvježeni Opel Movano uz električni pogon s dometom od 420 km

Foto: Opel
1/7
27.11.2023.
u 12:21

Najveći Opelov dostavni kombi bit će dostupan uz tri dizelske verzije pogona, Electric verziju na struju s 270 KS, a od 2024. i u Hydrogen varijanti s pogonom na vodik

Opel je obnovio Movano, svoj najveći dostavni kombi iz programa lakih gospodarskih vozila.
Sa širokim izborom stilova karoserije, do 17 m3 prostora za teret i nosivosti do dvije tone, novi Movano zadržao je sve vodeće kvalitete u klasi, a povrh toga dodane su neke nove, kao što su napredni sustavi za pomoć vozaču koji prvi put omogućuju automatiziranu vožnju razine 2.

Ono što je posebno zanimljivo jest što će Movano biti dostupan uz dizelske motore, u električnoj verziji, ali i s pogonom na vodik. Movano HYDROGEN će biti dostupan od 2024. za one koji žele prelaziti velike udaljenosti bez lokalnih emisija, a uz brzo punjenje. Vozilo s inovativnim pogonom na vodik ima doseg do 400 km (WLTP) i može se napuniti vodikom u približno samo pet minuta.
No veće udaljenosti će moći prelaziti i novi snažniji električni Movano, koji sada dolazi uz doseg od 420 km. Novi Movano Electric pokreće iznimno jak električni motor snage 270 KS i okretnog momenta od 400 Nm. Zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 110 kWh, novi Movano Electric može prijeći i do 420 kilometara prema WLTP-u. Novi Movano Electric ima trofazni ugrađeni punjač od 11 kW za punjenje izmjeničnom strujom u svojoj standardnoj opremi. To je i prvi Opel s opcijom punjenja istosmjernom strujom do 150 kW. Na javnoj stanici za brzo punjenje potrebno je samo 55 minuta da bi se napunilo 80 % kapaciteta baterije. Još jednu praktičnost pruža i opcija nove, dodatne utičnice od 230 V. Na jednostavan način omogućuje punjenje uređaja poput prijenosnih računala, baterija električnih alata, tableta i drugih uređaja male snage za koje je potreba struja snage do 150 W. Utičnica se prigodno nalazi na središnjem položaju ploče s instrumentima i lako je dostupna osobama na prednjim sjedalima.
Osvježena je i unutrašnjost vozila koja je usmjerena na povezivanje, ergonomiju i udobnost. Redizajnirani kokpit sadrži sustave za informiranje i zabavu sa zaslonom na dodir u boji veličine do 10 inča. Moguće je bežično punjenje pametnog telefona kao i upotreba značajke ulaza i pokretanja bez ključa. Svestrana “Eat & Work” klupa (dostupna kao opcija) može se upotrijebiti i kao radna površina.


Kokpit je sveobuhvatno redizajniran tako da je još više ergonomski i, prije svega, bolje povezan. Sve najbitnije informacije sada mogu biti prikazane na potpuno digitalnom centru za informiranje vozača veličine 7 inča koji je u boji i koji se može podesiti. Na njemu se može prikazati i 3D karta navigacijskog sustava.Novim sustavom za informiranje i zabavu te navigacijskim sustavom moguće je jednostavno upravljati putem zaslona na dodir u boji veličine 10 inča, koji se nalazi na sredini na vrhu središnje konzole.
Ukupno 22 sustava za pomoć i elektronička sustava za pomoć olakšavaju vožnju i manevriranje Movana. U kombinaciji s prilagodljivim tempomatom s funkcijom "Stop & Go”, pomoć za ostanak u traci i pomoć u prometnim gužvama omogućuju Movanu da upravlja, koči i ubrzava samostalno pri brzinama do 30 km/h, primjerice u sporom prometu, pod uvjetom da vozačeve ruke cijelo vrijeme ostanu na upravljaču. To znači da po prvi put u svojoj uspješnoj karijeri Movano nudi mogućnost automatizirane vožnje razine 2.
Izvana se ističe novi i moderni karakter Movana koji je usmjeren na budućnost. Njegov osvježeni dizajn prednje i stražnje strane tipičan je za Opel, ali nudi dodatnu mogućnost LED prednjih svjetala.
Tri vrlo učinkovita turbodizelske jedinice upotpunjavaju postavu pogona. Izlazna snaga motora može iznositi 120 KS, 140 KS ili 180 KS i, ovisno o izlaznoj snazi, može se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Uz aerodinamična poboljšanja na karoseriji ovi pogoni smanjuju potrošnju goriva za 9 % u odnosu na prijašnje motore.


Novi Movano ističe se i po pitanju širine izbora stilova karoserije. Četiri duljine vozila, tri različita međuosovinska razmaka i tri različite visine te verzije furgona i kipera, odnosno verzije s platformskom šasijom, dvostrukom kabinom i tovarnim prostorom s niskim dnom omogućuju bezbroj konfiguracijskih opcija kako bi svaki korisnički profil pronašao odgovarajuće rješenje.
- Novi Opel Movano savršen je dodatak voznom parku i sposoban je savladati zahtjevne uvjete korištenja. Novi Movano Electric ne zahtijeva kompromise, nudi još više snage i veći doseg vožnje nego prije. Uz to, u novom je Movanu dostupna automatizirana vožnja razine 2, što je prava svijetla točka ovog segmenta. To su prednosti zbog kojih će svaki vozni park koji sadrži Movano biti spreman za budućnost - rekao je Damir Domitran, direktor Opela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Opel će uskoro početi s narudžbama za Movano i Movano Electric.
Cijene još nisu poznate.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

NO
No1
13:05 27.11.2023.

A, cijene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije