Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Nemirna djeca vozačima najviše odvlače pozornost

ometanje
Foto: Kristina Franić
15.03.2014.
u 10:01

Odvratite li pogled na dvije sekunde, bez gledanja ćete prijeći 28 metara

Djeca u automobilu zasjela su na sam vrh popisa elemenata koji vozača ometaju u vožnji. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje su na uzorku od oko 1500 vozača provele britanske institucije IAM i Vision Critical. Čak 29 ispitanih vozača kaže, naime, da im vlastita djeca najviše odvlače pažnju od prometne situacije na koju bi trebali biti usmjereni.

Internet za volanom

Djecu tijekom vožnje stoga treba zainteresirati za neke tihe aktivnosti, pa neće bez stvarne potrebe uznemiravati vozača. No, mališani koji pažnju i trebaju dobiti - ali u sigurnoj dozi i izvedbi, po mogućnosti od suvozača, ako je u automobilu - nisu jedini ‘ometači’. Užurbani stil života i neprestana potreba za multitaskingom također uzima danak sigurnosti. Od ispitanih vozača, njih 24 posto priznalo je kako dozvoljavaju da im pažnju tijekom vožnje krade uporaba mobilnog telefona. Još 10 posto vozača dok vozi zabavlja se ispisivanjem SMS poruka i provjeravanjem statusa na društvenim mrežama. Ove radnje ometaju vožnju čak 23 posto mlađih vozača, u dobi od 18 do 24 godine.

Ostale radnje koje najviše odvlače pažnju vozača su mijenjanje radio postaje (27 posto), savjeti suputnika vezani za vožnju (26 posto), satelitska navigacija (15 posto), atraktivni pješaci, vozači ili putnici (14%). U posljednoj se kategoriji odgovori bitno razlikuju ovisno o spolu ispitanika. Naime, gotovo četvrtina ispitanih muškaraca (23 posto) priznaje da ih ometaju atraktivni ljudi. S druge strane, takvu vrstu ometanja priznalo je tek tri posto ispitanih žena.

Ometanja vozača u velikom mjeri uzrokuju prometne nesreće. U istom je istraživanju devet posto vozača izjavilo da su imali prometnu nesreću jer im je nešto odvratilo pažnju.

Niste svemogući

- Ljudi se zavaravaju kad misle da istovremeno mogu voziti i raditi neke druge stvari. Odvratite li pogled s ceste na samo dvije sekunde pri brzini od 50 km/h, praktički ćete slijepi prijeći oko 28 metara - rekao je Simon Best, izvršni direktor IAM-a. Svi vozači s vremenom razviju neke loše navike. Ometanje pažnje tijekom vožnje treba svesti na minimum, a usmjeravanje pažnje na vožnju vještina je koju treba neprestano usavršavati, ističu stručnjaci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije