Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Mnogi vozači ovo i dalje ne znaju: Kada na vozilu trebate imati HR naljepnicu?

naljepnice,tablice,europska unija (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
06.11.2022.
u 19:14

Razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu bijele je boje, elipsastog oblika čija je velika os duljine 175 mm, a mala os duljine 115 mm, na kojem su otisnuta slova HR crne boje, visine 80 mm, dok je širina trupa slova 10 mm“

Mnogi automobili u Hrvatskoj nemaju HR naljepnicu na sebi, a vozačima je i dalje nejasno koji je automobili trebaju imati i kada. Naime, riječ je o razlikovnoj oznaci Republike Hrvatske u međunarodnom prometu koja je prpisana Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila. 

Prema tom pravilniku, razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu bijele je boje, elipsastog oblika čija je velika os duljine 175 mm, a mala os duljine 115 mm, na kojem su otisnuta slova HR crne boje, visine 80 mm, dok je širina trupa slova 10 mm“.  U prometu unutar Europske unije priznaje se i razlikovna oznaka Republike Hrvatske na registarskim pločicama.

To znači da je naljepnica potrebna u međunarodnom prometu, osim u prometu unutar Europske unije ako razlikovnu oznaku Republike Hrvatske imate na registarskim pločicama, piše Revija HAK.

No, što to zapravo znači? Odgovor se razlikuje ovisno o tome imate li nove EU registarske pločice ili ne, odnosno imate li zvjezdice na plavoj podlozi na tablicama ili ne.

Pod novim registarskim pločicama podrazumijevamo one koje imaju oznaku Europske unije, tj. s lijeve strane plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji, tzv. europski logo i nacionalnu oznaku za Hrvatsku – HR. Ako imate takve registarske pločice – za promet unutar Europske unije vam naljepnica nije potrebna.

Ako kanite vozilom u zemlje koje nisu članice Europske unije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i sl.) naljepnica je potrebna. Ako nemate nove EU registarske pločice – naljepnica je svakako potrebna, neovisno o činjenici idete li vozilom u zemlje unutar ili izvan Europske unije. 

VIDEO Provjerite nove cijene goriva: Dizel će pojeftiniti, a benzin ide gore

 

Ključne riječi

Komentara 7

ZG
zg1985
07:33 07.11.2022.

nitko normalan nece svojevoljno ici u te divlje zemlje kao sto su srb i bih

DU
Deleted user
07:27 07.11.2022.

To vjerujem ovisi o policajcu koji vas zaustavi. Uvijek postoji mogućnost da vas kazne zbog toga ako je takav zakon u zemlji gdje putujete, ali iz iskustva znam da nitko to ne gleda. Vidi tablicu i ne komplicira dalje.

TO
tomislav10
22:29 06.11.2022.

A da se novinar raspita trebali li po karoseriji lijepiti HR naljepnicu ide li u Srbiju ili u BiH, a ne pisati napamet jer ne određuje EU što treba imati na vozilu u zemlji koja nije članica EU već ta zemlja. A ta zemlja kaže da ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije