Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTRUMENTNA PLOČA

Većina vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu: Imate li ga vi i znate li što znači?

Zagreb: Na prometnoj petlji koja spaja Slavonsku i Drži?evu nastala su ošte?enja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
11.10.2022.
u 12:23

Mnoge vozače zbunjuju već i simboli na instrumentnoj ploči konvencionalnih automobila, pa je pitanje kako će se snaći u šumi novih simbola

Jeste li među većinom vozača koji ne prepoznaju simbole s instrumentne ploče električnih automobila, sve zastupljenijih i na našim cestama? Ili vas zbunjuju i simboli u konvencionalnim autima, koje bi trebao poznavati svaki vozač? Simbol sa simpatičnom kornjačom u krugu svojim značenjem nije simpatičan, ali nije ni nešto što bi vozača pred kojim se našao trebalo užasnuti.

Ukazuje na to već i njegova boja. Simbol kornjače, naime, svijetli upozoravajućom žutom, a ne vrišteće crvenom bojom.

Foto: Arhiva VL

Dakle, ugledate li na instrumentnoj ploči svog automobila 'upaljenu' kornjaču – samo smireno. Već samo postojanje tog simbola kazuje da sjedite u električnom automobilu i taj je simbol vezan za strujom pogonjene automobile.

Simbol kornjače ukazuje na to da ćete vjerojatno doživjeti smanjenje brzine zbog nedostatka snage. To se može dogoditi zbog ekstremnih temperatura baterije ili potencijalnog kvara na električnom sustavu. I dalje je automobil siguran za vožnju, ali samo na kratkoj ruti – do servisne radionice.

Komentara 4

DU
Deleted user
12:42 11.10.2022.

To je oznaka za spetljane vozače koji redovito usporavaju promet, čine ostale vozače živčanima i pogoduju stvaranju kilometarskih kolona. Znak im kaže da voze brzinom kornjače i da se odluče, ako nisu u stanju brže, hoće li voziti ili koristiti javni prijevoz, na čemu bi im ostali vozači bili zahvalni, pogotovo ako se odluče za ono drugo.

AC
acer7
14:57 11.10.2022.

meni se upali lampica sa ucrtanim "pen_i_som". to je znak da je auto na izdisaju.

OT
otrovnijezik
14:20 11.10.2022.

To je samonavodeća vožnja u modu kornjače. To uključite i onda možete pričati do besvijesti na mobitel, gledati po tabletu, zapaliti u isto vrijeme, trećom rukom čeprkati po nosu a lijevom nogom vaditi vosak iz ušiju. Ukoliko imate automatski mjenjač možete upotrijebiti i desnu nogu pa čistiti uši stereo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije