Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44. Tokyo Motor Show

Mercedes vozi sam, Toyoda prepoznaje jeste li ljuti i pospani

auti Japan Tokyo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.10.2015.
u 00:06

Hondin maleni dvosjed Wander Stand prilagođen je osobama s posebnim potrebama

U kakvim ćemo se vozilima voziti u budućnosti možemo vidjeti na 44. Tokyo Motor Showu. U modi su svakako mali kockasti auti, koji su okretni u gradu, a dovoljno prostrani i da mogu služiti kao minibus. Upravo je takav Daithatsu Nori Ori, niskopodno vozilo s velikim vratima u koje se pristupa vrlo lagano. 

Japancima se pridružio i Mercedes s konceptom Vision Tokyo, autonomnim luksuznim automobilom budućnosti za megagradove koji vozi bez vozača. Hondin maleni dvosjed Wander Stand prilagođen je osobama s posebnim potrebama. Toyoda Gosei predstavila je Flesby, maleni automobil koji ima karoseriju od zračnih jastuka, a u autu su senzori koji prema vozačevu držanju i mikropokretima čitaju je li vozač možda pospan, ljut ili nestrpljiv i prema tome mijenja ambijent kokpita.

Sve koncepte pokreću alternativna goriva, prvenstveno struja i vodik.

>> Porsche predstavio koncept električne limuzine, Jaguar i Bentley prve SUV-ove

>> Najzanimljiviji koncepti koje smo vidjeli u Ženevi

Komentara 4

Avatar Oluja95
Oluja95
03:32 29.10.2015.

A moj Golf Dizel prepoznaje kad nemam za gorivo!

IM
Immanuell
09:23 29.10.2015.

Ako će me auto sam voziti, a ja izigravati biljku za volanom, kupit ću kartu i voziti se busom ili vlakom. Koja je svrha sjedenja na (bivšem!!) vozačkom sjedištu, ako auto sam vozi? Vožnja je prije svega iskustvena stvar čovjeka, upravljanjem vozilom on preuzima odgovornost za sebe i okolinu kroz koju se kreće, te za život i zdravlje potencijalnih putnika u autu. Ne treba ni spominjati adrenalin kod jačih ubrzanja ili konstantnih održavanja visokih brzina kretanja, upravljanje svom silom dodatnih uređaja i opremom, te ponos ako ste uspjeli prvi put u životu autom ući u npr. Pariz i parkirati u blizini slavoluka ili Eiffelova tornja..... Ne želim nikad u životu sjesti u auto koji sam vozi; prvo užasno je dosadno, drugo, pokvari li se kompjuter, ode glava! Nema teorije, to je sprava (to nije više auto nego automatski uređaj) namijenjena onima koji smatraju da je kretanje u bilo kom obliku uz fizičku i mentalnu aktivnost zaostalo i da se trebamo kao vrsta pretvoriti u grudu sala, nesposobnu za bilo što osim za razmišljanje. Neka im, ja želim ostati primitivan.

AR
Archangel711
06:24 29.10.2015.

koja sranja su počeli izmišljat,samo gluposti koje ničemu ne služe a podižu cijenu auta Sječam se kad sam prije 3 g.kupovao auto i u Kia salonu me uvjeravao da su oni zvučnici koji svijetle neophodni plus još neka sranja poput kromiranih lajsni i loga marke ušovene u navlake

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije