Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Zašto su gume uvijek crne?

26.05.2015., Zagreb - Promjena automobilskih guma. Photo: Borna Filic/PIXSELL
24.08.2017.
u 12:35

Tijekom vulkanizacije u gumu se dodaje čađa, koja je pretvara čvrstu masu i daje joj čvrstoću.

Tehnologija je nemjerljivo napredovala otkako je izumljen automobil i u proizvodnju su uvedene mnoge promjene. Ali jedna stvar ostala je ista - automobilske gume i dalje su crne

Automobilske gume crne su boje jer je čađa važan i neizostavan dio njihove proizvodnje.

Glavni sastojak u gumama je, naravno, guma (kaučuk), koja je na početku proizvodnje meka i ljepljiva.  

Tijekom vulkanizacije u gumu se dodaje čađa, koja je pretvara čvrstu masu i daje joj čvrstoću. 

Taj je proces osmislio Charles Goodyear 1839. i do danas je osnovna metoda proizvodnja automobilskih guma. 

Iako je moguće vidjeti 'oldtimere' s gumama bijelih rubova, malo je vjerojatno da će se na tržište uskoro probiti gume svjetlijih boja. Jedan od razloga je svakako i taj što bi zbog prašine i prljavštine s prometnica vrlo brzo postale neugledne. 

Proizvodnja guma različitih boja u današnje je vrijeme svakako tehnički moguća, ali za takvu ideju nema široke potpore. 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:35 24.08.2017.

Da se makar pokušao informirati o tehnologiji obrade gume.... imali smo nekoliko divova gumarske industriije, moralo je ostati nešto stručnjaka, a ima i web.. a imamo i Slovence koji imaju Savu (sada Treleborg). Dakle ništa se ne dodaje gumi uu procesu vulkanizacije. Svi se sastojci ubacuju u mješaoni, a tako i čađa. I takva smjesa, gotova i lljepljiva i plastična, ide onda u kalupe, ekstrudere i ostale alate gdje se odvija proces vulkanizacije. Vulkanizacija je, za laike, pečenje gume - kad predugo ostane u alatu ili na previsokoj temp. meštri kažu da je guma izgorjela. Umjesto čađe mogla bi se koristiti i druga punila koja bi gumi osigurala slična svojstva, ali takva su punila skuplja, proces vulkanizacije bi bio skuplji jer alati i okruženje moraju biti čisto da se boja ne zaprlja... kakav lajbek od novinara... baš me interesira tko mu je izvor....sve je naopako napisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije