NOVINA KINESKE TVRTKE

CyberDog iz Xiaomijeva 'čopora' košta 1540 dolara

Foto: Xiaomi
1/2
15.08.2021.
u 00:30

CyberDogom se upravlja daljinskim upravljačem, ali može “čuti” i glasovne komande i prati vlasnika, obilazi prepreke te može izvoditi trikove, primjerice moliti i rukovati se

Kineska tvrtka Xiaomi, čiji su mobilni uređaji sve popularniji i u nas, predstavila je svojeg robotskog psa. Do sada smo ovakvog kućnog ljubimca poznavali samo kao proizvod tvrtke Boston Dynamics čijeg robopsa gledamo i u različitim serijama poput Black Mirrora ili Rata svjetova, a nekoliko se primjeraka koristi i u Hrvatskoj za znanstvena istraživanja.

Međutim, Boston Dynamicsov izuzetno impresivni psoliki robot zvan Spot dosta i košta, čak 74.500 dolara.

Pas s otvorenim kodom

Xiaomijev pak stoji tek 1540 dolara. Dijelom je razlog i u masi te dimenzijama. Xiaomijev pas težak je 14 kg dok Spot ima čak 32,4. Kinez je visok 40 cm, a Spot 61 cm. Dakle, Boston Dynamicsov je stroj daleko veći. No Xiaomijev CyberDog je zato bitno brži, može trčati čak 11,5 km/h, dok Spot ide tek 5,5 km/h, dakle manje-više prosječnom brzinom hoda.

CyberDogom se upravlja daljinskim upravljačem, ali može čuti i glasovne komande te prati svojeg gospodara, obilazi prepreke, a može izvoditi i različite trikove kao što je moliti i rukovati se. Interesantno je da je kineska kompanija softver na kojem se temelji ponašanje njihova robopsa ostavila otvorenim pa će ga developeri moći nadograđivati i prilagođavati, pa čak i dodavati hardver kako bi ga osposobili za različite primjene.

Foto: Xiaomi

Dakle, Spot više nije jedini robopas kojega se može kupiti, a svakako nije ni najjeftiniji. Štoviše, u vijesti o Xiaomijevu CyberDogu može se pronaći i informacija o još novih igrača na tržištu očito velikog potencijala.

Tako je tu još jedan kineski pas, a to je Unitreejev Go1 koji se prodaje za 2700 dolara. Doista nije pretjerivanje reći fs ovakvi roboti već imaju primjenu iako se prije svega doimaju kao vrlo napredne igračke. Koristi ih se u razminiranju, kod forenzičkih ispitivanja na mjestima zločina ili naprosto za podsjećanje ljudi na društvenu distancu, što je očito nešto nepopularnija primjena. Kako je Xiaomi vrlo propulzivna tvrtka koja se ne natječe samo na tržištu mobilnih uređaja, ne treba nimalo čuditi što su se sada uključili u tržište robota ovakve vrste. I rade to dosta temeljito.

Otvoreni kod može zvučati kao nešto velikodušno i popularno, no pravi je cilj okupiti zajednicu developera oko njihova CyberDoga čime bi se napravio jedan potencijalno dosta kvalitetan bazen znanja od kojega bi imali koristi neki kasniji Xiaomijevi roboti.

Kvalitetna je to praksa tvrtki poput Googlea čiji je Android zapravo najpoznatiji komad softvera otvorenog koda. U tu će se svrhu uspostaviti i laboratorij za robote što će zapravo biti platforma za one vještije koji će znati za CyberDoga pronaći neke nove inovativne primjene.

Samo za ambiciozne

No Xiaomijeva robopsa u početku ćete moći kupiti jedino ako imate takve ambicije i znanje jer će početna serija od tisuću primjeraka biti ponuđena upravo toj grupi potencijalnih korisnika.

Svatko s ambicijom da nešto s CyberDogom napravi imat će dosta mogućnosti jer on je opremljen s 11 senzora visoke preciznosti različitih tipova, kao što su GPS moduli, ultrazvučni pretvarači, senzori dodira te nekoliko kamera. U Xiaomiju uvjeravaju da ovako opremljen CyberDog može samostalno uočavati i pratiti objekte oko sebe, simultano lokalizirati i mapirati te premjeravati prepreke na razini preciznosti od jednog centimetra i tako ih lagano obilaziti, čemu služi i njegov navigacijski sustav.

Ali marketinške poruke o novom proizvodu kineske tvrtke ističu onu topliju namjenu svih ovih sustava, a to je da CyberDog u stopu prati svojeg gospodara.

VIDEO Kiša razotkrila tajnu koju je sakrivao vozač BMW-a: 'Policajac je odmah osjetio da je drugačija'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije