Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ažuriranje

Bolest kretanja: Apple najavio slamku spasa za one kojima je mučno dok u vožnji gledaju u mobitel ili računalo

Foto: Shutterstock
1/4
27.05.2024.
u 14:00

Operacijski sustav iOS dobit će funkciju Vehicle Motion Cues. Ona bi trebala smanjiti nesklad između informacija koje prima naš sustav za ravnotežu i onoga što vide oči. Nakon što se na iPhoneu aktivira ta funkcija, na ekranu će se preko sadržaja kojeg gledamo prikazati više točkica

Bilo da nam je radni tempo sve užurbaniji ili smo se 'navukli' na neku od društvenih mreža, većinom više ni u automobilu ne možemo bez gledanja u ekran, najčešće je to ekran mobitela. Naravno, ako pritom nismo vozač, gledanje u mobitel, tablet ili prijenosno računalo nije protuzakonito. Problem je ipak ako patimo od bolesti kretanja, morske bolesti, odnosno od mučnine tijekom vožnje za koju je okidač nerijetko gledanje u ekran. Ubrajate li se u tu skupinu, koju čini oko 20 posto populacije – te posjedujete li neki Apple uređaj – veselit će vas najava nadolazećeg ažuriranja Appleova iOS-a. To će ažuritanje obuhvatiti niz poboljšanja koje bi više aplikacija i funkcija trebala učiniti pristupačnijima, a posebno zanimljivom smatramo onu koja bi trebala riješiti problem mučnine u vožnji. I nije to samo mučnina. Osobe pogođene bolešću kretanja pate od mučnine, vrtoglavice, povraćanja, može doći do nagle pojave hladnog znoja i do naglog pada krvnog tlaka. Do bolesti kretanja dolazi kad naš centar za ravnotežu prima drukčije informacije od ostalih osjeta, prvenstveno vidnih. Konkretno, kad za vrijeme vožnje gledamo u mobitel ili računalo, mozak je zbunjen, ne zna kamo nas usmjeriti. Počinjemo se osjećati loše, a što više razmišljamo o bolesti, to nam je lošije.

I, kako mobitel može pomoći, tim više što je jedan od okidača za pojavu simptoma? Ukratko, operacijski sustav iOS dobit će funkciju Vehicle Motion Cues. Ona bi trebala smanjiti nesklad između informacija koje prima naš sustav za ravnotežu i onoga što vide oči. Nakon što se na iPhoneu i iPadu aktivira ta funkcija, na ekranu će se preko sadržaja kojeg gledamo prikazati više točkica. Te će se točkice pomicati kako se vozilo kreće, ovisno o tome ubrzava li ili koči, skreće li. Kako će to u praksi izgledati, pogledajte u videu u nastavku.

Nova Appleova funkcija koristit će podatke iz senzora na mobitelu - akcelerometra i žiroskopa - a korisnik mobitela moći će u postavkama podesiti želi li da se ona aktivira ručno ili automatski. Odabere li automatsku aktivaciju, funkcija Vehicle Motion Cues uključit će se kada iOS detektira da se mobitel kreće u vozilu. Hoće li ova nova funkcija zaista pomoći kod mučnine u vožnji, saznat ćemo kasnije ove godine, kad ažuriranje bude dostupno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije