Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li uočili?

Tko je besplatno punio, punio je: Kaufland i Lidl uveli naplatu za ovu kategoriju vozača

Foto: Shutterstock
1/3
24.05.2024.
u 15:18

Na samim počecima elektromobilnosti moglo se na mnogim lokacijama besplatno napuniti električni automobil, rijetki su naplaćivali punjenje. No, sada se treba dobro potruditi za besplatnu struju, jer takve se lokacije mogu na prste nabrojati, a zainteresiranih vozača je puno

Na samim počecima elektromobilnosti mnogima je među adutima za kupnju električnog automobila bilo i – besplatno punjenje. Da, moglo se tada na mnogim lokacijama besplatno napuniti električni automobil, rijetki su naplaćivali punjenje. Omjer se kroz godine lagano mijenjao u korist naplate, pa je sada sve teže naći besplatnu punionicu. Među 'posljednjim Mohikancima' bili su Lidl i Kaufland, na čijim su parkiralištima bile punionice bez naplate.

Kažemo 'bile' jer, kako piše autonet, i oni su počeli naplaćivati punjenje električnih i plug-in hibridnih automobila. Stoga se sada treba dobro potruditi za besplatnu struju, jer takve se lokacije mogu na prste nabrojati, a zainteresiranih je puno. Trenutačno je u Zagrebu besplatno punjenje moguće tek u shopping centru City Centar One, na istoku i zapadu grada. Riječ je o AC punjačima kojima se punjenje može pokrenuti putem prijave u besplatnu T-Comovu aplikaciju espoTS ili pak putem RFID kartice koja se može dobiti na info pultu navedenih shopping centara. To su punjači bez kabla, treba imati svoj.

Početkom svibnja, dakle, punjenje električnih automobila počeli su naplaćivati Lidl i Kaufland, koji su ranije to nudili besplatno, ali uz smanjenu brzinu punjenja. Na Kauflandovim punjačima više je opcija. Punjači Terra 54 CJG (snaga 50 kW) su na 11 lokacija. Nešto snažnije Terra 65L (snage 60 kW) punjače možete pronaći na sedam lokacija.

Na čak 31 lokaciji su najsnažniji Terra 124 CCT punjači snage punjenja od 120 kW. AC punjenje naplaćuje se 0,35 €/kWh, odnosno DC punjenje košta 0,45 €/kWh. Proces naplate se obavlja putem pametnog telefona. Potrebno je skenirati QR kod iznad punjača, pa pratiti upute na Kaufland internet stranici e-mobilnosti koja će se otvoriti nakon skeniranja QR koda. Punjenje je moguće pokrenuti i putem nekih drugih operatera, poput Moon eCharge.

Slična je situacija i na punionicama Lidla. Uslugu punjenja možete platiti na dva načina: skeniranjem QR koda ispod konektora (u tom se slučaju plaćanje vrši karticama ili PayPalom) ili putem Roaming mreže partnera (npr. Moon eCharge). U oba slučaja, vršitelj naplate nije Lidl Hrvatska, već eksterni pružatelj usluga. Lidl Hrvatska je u procesu uvođenja naplate putem Lidl Plus aplikacije. Kad ta naplata bude uvedena, Lidl Hrvatska će biti pružatelj usluge e-mobilnosti i vršitelj naplate.

Cijene su iste kao i kod Kauflanda. AC punjenje (snaga najčešće 22 kW, a na nekim lokacijama do 43 kW) je 0,35 €/kWh, dok je cijena DC punjenja (snaga ovisna o lokaciji, do 50 kW) 0,45 €/kWh. Punjenje električnih i plug-in hibridnih vozila i na Kaufland i na Lidl punjačima moguće je tijekom radnog vremena trgovina.

 

GALERIJA Za ova zanimanja vlada veliki interes: Preporučuje se smanjivanje upisnih mjesta
1/9

Komentara 3

NE
NervozniPoštar
15:58 24.05.2024.

Nikad mi nije bilo jasna ova "besplatna struja". Jasno da je netko mora platiti. Nešto je vrlo čudno u toj agendi od električnih automobila.. netko se silno trudi da nam na svakakve načine taj izum prikaže u ljepšem svjetlu nego što zapravo je.

Avatar comandante
comandante
16:46 24.05.2024.

opet aktualne vijesti..

IM
imamohrvatsku
15:26 29.05.2024.

Ista stvar kao što je i dizel gorivo bilo jeftino dok su se vlasnici dizelaša brojali na prste jedne ruke. Lako za punjenje. Stvar je i u cijeni struje. Nema šanse da će se proizvođači struje u budućnosti odreći krave muzare i dopustiti vozačima da vozila pune kod kuće za male novce. Tu su i u pravu jer nije isto plaćati struju zbog toga što pripremaš hranu u domaćinstvu ili to raditi da bi "natočio" automobil kako bi se vozikao po moru. Punit će se moći samo na specijalnim punionicama i cijene će se više-manje izjednačiti s cijenama fosilnih goriva. Onima koji će zabezeknuto pitati vlade čemu su onda kupovali električna vozila vlada će izdati zahvalnicu što misle na svoj okoliš i podržavaju zelenu agendu. Nije mala stvar spasiti planet. Ne treba gledati samo na novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije