Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLZ Propao i drugi pokušaj opoziva

Bandić i Picula spriječili smjenu Boška Matkovića

27.04.2009.
u 18:19

Ni iz drugog pokušaja ministar prometa Božidar Kalmeta nije uspio smijeniti direktora Zračne luke Zagreb Boška Matkovića. Zbog neslaganja s njegovom smjenom, izvanrednu skupštinu ZLZ-a danas su minirali predstavnici suvlasnika, tj. Grada Zagreba i Velike Gorice (Milan Bandić i Tonino Picula), koji imaju 35, odnosno 5 posto suvlasništva u Zračnoj luci.

Bez njihove prisutnosti nije bilo kvoruma koji je bio nužan za Matkovićevu smjenu. Uz Kalmetu, skupštini se odazvao još samo predstavnik Zagrebačke županije, dožupan Rudolf Vujević. Bilo je očekivano da će županija (5-postotni suvlasnik) poduprijeti Matkovićevu smjenu jer je u njoj, kao i na državnoj razini, na vlasti HDZ s koalicijskim partnerima.

Iako su Bandić i Picula svojim potezom zapravo samo odgodili opoziv šefa aerodroma, Kalmeti su ipak priredili nezgodnu situaciju jer će odgovornost za smjenu uspješnog direktora snositi isključivo on.

Naime, iduća skupština sazvana je 13. svibnja, a tada će Kalmeta, kao predstavnik države, tj. većinskog vlasnika, bez obzira na kvorum, samostalno moći izbaciti Matkovića iz prve fotelje aerodroma. Ministar se nije izjasnio zašto smjenjuje šefa aerodroma koji ostvaruje dobre financijske rezultate, a Tonino Picula kaže da se nikako ne slaže ni s načinom ni sa sadržajem te smjene.

– Iza Matkovića stoje impresivni poslovni rezultati, aerodrom ima pozitivni saldo... Za skupštinu sam dobio samo poziv bez ikakvog obrazloženja zašto se direktora želi smijeniti niti tko dolazi na njegovo mjesto.

Nedopustivo je da se o tome informiram iz medija – poručio je Picula. Bandić je danas tek kratko poručio da na skupštinu nije došao jer je bio odsutan. Protiv smjene su i aerodromski sindikati.

Želite prijaviti greške?