Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Autorica Gole istine najavila tužbu

10.12.2008.
u 19:00

Peta dodjela književne nagrade Kiklop u pulskom hotelu Histria ipak je uspjela i bez Nives Celzijus, nesuđene dobitnice Kiklopa za hit godine (45.000 prodanih primjeraka) koja je svečanu večeru zamijenila pisanjem tužbe (detalji će danas biti objavljeni) protiv Sajma knjiga i Magdalene Vodopije.

U Puli dodijeljene književne nagrade 'Kiklop'

Dossier: Što kažu hrvatski pisci

Kiklop za hit godine otkazan zbog Nives Celzijus

Iako Kiklop za hit godine nije dodijeljen, ipak je podijeljeno trinaest skulptura težih od 6 kilograma jer su Kiklopa za stranu knjigu podijelili Jacques Attali i Daniel Kehlmann.

Najviše pljeska dobili su seniori, Mirko Kovač kao autor najbolje prozne knjige romana “Grad u zrcalu” te Mate Maras kao najbolji prevoditelj i to Shakespearovih romanci i poezije.

Kiklopi su Batmani
– Ovo mi je najteža i najdraža nagrada i to zato jer sam je dobio kod kuće, ako ja uopće imam kući – rekao je Kovač, dok je Maras recititirao, a koga drugog nego Shakespearea.

Najbolji urednik je Roman Simić iz Profila, najbolja biblioteka ona Irene Lukšić na tragu klasika Disputa i Hrvatskog filološkog društva, a najbolja debitantica Julijana Adamović-Atanasovski.

Najbolju pjesničku zbirku napisala je Olja Savičević-Ivančević i to “Kućna pravila”, a najbolju knjigu eseja Hrvoje Turković i to “Narav televizije”.

Najbolji publicist je Marko Grčić za “Riječi, riječi, riječi”, a najbolji autor znanstveno-popularne knjige Milan Pelc za “Renesansu”.

Pravi trijumf i dva Kiklopa osvojila je Helena Bulaja kao autorica najbolje knjige za djecu i to “Šume Striborove” uz Ivanu Brlić Mažuranić i Alistaira Keddiea, za koju je dobila i Kiklopa za najbolje oblikovanu knjigu. Na pozornicu je došla uz četvero djece, od kojih je jedan sin Kiklopa prozvao Batmanom što je brojna publika pozdravila pljeskom.

- Mirko Ilić mi je uzor iz djetinjstva, a sada mi predaje nagradu - rekla je Bulaja.

Program je režijski osmislio Mario Kovač od kojeg se očekivalo više tempa i razbarušenosti.

Kolanović odustala
Slučaj Gole istine nije spominjan osim što je Renato Baretić, dodjeljujući nagradu za debitatnsku knjigu, rekao da je on pravni zastupnik obitelji Drpić. Maša Kolanović odustala je od nominacije, a Kiklope je podijelilo čak desetak izdavača, što nije bio slučaj ranijih godina. Bez obzira na Nives Celzijus Kiklop je preživio petu dodjelu, a sada će skandal iz literarnih preseliti u sudske vode.

Želite prijaviti greške?