Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice prodaje oktanskog sporta

Nakon 40 godina 'ribarov sin' Bernie morao je otići. Za to je kriv novi gazda cirkusa - Darth Vader

FILE PHOTO - Formula One supremo Ecclestone speaks to the media at the paddock area ahead of the Russian F1 Grand Prix in Sochi FILE PHOTO - Formula One supremo Bernie Ecclestone speaks to the media at the paddock area ahead of the Russian F1 Grand Prix i
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.02.2017.
u 16:00

Liberty Media, čiji čelni čovjek John Malone 'teži' 6,1 milijardu dolara, ima velike planove o želi snažno Formulu 1 gurnuti u svijet Netflixa i Amazon Videa

Da će Formula 1 biti prodana bilo je vrlo izvjesno još od sredine prošle godine. Ovaj je tjedan kupnja i zaključena. CVC, investicijski fond koji je jednom bio vlasnikom i Zagrebačke pivovare, prodao je sport američkoj Liberty Media Corporation za osam milijardi dolara.

Sada Formula 1 zarađuje godišnje 1,8 milijardi dolara, no Liberty Media, čiji je čelni čovjek John Malone koji sam “teži” 6,1 milijardu dolara, ima puno ambicioznije planove. Želi Formulu 1 snažno pogurnuti u svijet Netflixa i Amazon Videa i napraviti od nje spektakl za koji će se posebno plaćati, nešto ravno Super Bowlu.

Uz to ide i jaka prisutnost sponzora kojima će se, navodno, prodavati čak i imena utrka, jača prisutnost na društvenim mrežama, puno intenzivniji razvoj u Americi. Formula 1 mora biti profitabilnija nego ikad.

Samo, ti planovi ne uključuju Bernieja Ecclestonea. Iako je i sama Liberty Media za pregovaranja potvrđivala da na Bernieja računa, na kraju se to ipak ispostavilo tek varkom kako bi se dogovor lakše sklopio.

Ionako su mudriji komentatori zbivanja upozoravali kako je smjer u kojem novi vlasnik Formule 1 namjerava odvesti taj sport potpuno drukčiji od kursa kojim ga je navigirao njegov sada već bivši kapetan.

Na kraju krajeva, John Malone ima živopisni nadimak zbog svojeg poslovnog pristupa – zovu ga Darth Vader. Negdašnji je hrvatski zet odluku da ga smijene s mjesta direktora kratko prokomentirao sa – svrgnuli su me.

– Morat ćete pričekati neko vrijeme da doznate što je tko učinio kome i kako je ta odluka donesena, no sasvim je sigurno da ja kompanijom više ne upravljam – rekao je. Dio tog zavlačenja neki su engleski mediji već objavili.

Navodno je šef CVC-a Donald Mackenzie bez njegova znanja počeo dogovore s Liberty Mediom, s čime je Bernie jednostavno bio suočen. Da bi ga zavarali, ponudili su mu trogodišnji ostanak na istoj funkciji.

Nije se to dogodilo. Ecclestone, kojemu je već 86 godina, dobit će titulu počasnog predsjednika i njome završiti svoju gotovo 40-godišnju prisutnost u najskupljem putujućem cirkusu.

Zamijenit će ga također jedna velika faca, bit će to Chase Carey, drugi čovjek 21st Century Foxa. Morao je biti drugi, jer šef je ondje James Murdoch, sin Ruperta Murdocha. Uz njega kao direktor sporta dolazi poznati Ross Brawn, nekadašnji glavni Ferrarijev inženjer, te Sean Bratches s televizijske mreže ESPN koji će voditi komercijalne poslove.

Upravo je Brawnovo imenovanje doista svjedokom kako se na Bernieja nije nikada ozbiljno računalo. Nije nikada do kraja razjašnjeno zbog čega, ali on i Ecclestone posvadili su se tako da nisu razgovarali tri godine.

Jako je teško vjerovati da bi Ecclestone amenovao njegov dolazak. Normalno, bit će zanimljivo vidjeti što će se sada događati sa sportom i samim Berniejem Ecclestoneom koji se sa svojeg dosadašnjeg mjesta povlači kao najdugovječniji direktor u povijesti.

Podsjetimo na povijesne anale koji govore da je Ecclestone u Formulu 1 došao 1972. godine s momčadi Brabhama, da bi u istom desetljeću došao na čelo najbržeg oktanskog sporta.

Upravo je on prepoznao kolika snaga može biti televizija za sport, pogotovo za globalni sport poput utrka Formula 1. No, vladao je njime počesto poput tiranina ne libeći se i kontroverznih izjava. Bilježimo kako se divio i Hitleru govoreći kako je “rješavao stvari”, pa onda da bi “žene svakako morale nositi bijelo, poput kućanskih aparata”.

No, doživio je Bernie da mu i vraćaju. Sadašnji prvak Formule 1 Nico Rosberg, koji se pet dana nakon osvajanja titule umirovio, napisao je na Twitteru: “Bernie, mega job! Ali promjena je i više nego nakon roka.

Mr. Carey, sve najbolje u nastojanju da naš sport ponovo napravite velikim”. Svakako, nitko ne može reći da nekadašnji muž Slavice Radić, s kojom ga je upoznao Čedo Komljenović, nema vječno mjesto u povijesti sporta općenito.

Formula 1 često je opstajala upravo zahvaljujući njegovu rukovođenju. Proveo ju je kroz različite krize, sukobe vozača i momčadi, situacije sa sponzorima, duhanskima pogotovo. I iz svega je izašao poprilično bogat. Bernie Ecclestone danas “vrijedi” oko 3,1 milijardu dolara, uopće nije loše za ribarova sina velikih ambicija.

>> Formula 1 ostala bez jedne momčadi!

Komentara 2

DU
Deleted user
23:10 03.02.2017.

Hm. A Slavica je vec ranije dobila svoju pinku.

RA
raikonen
12:18 04.02.2017.

Imaš sto godina- pa dosta brate mili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije