Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamagljivanje stakla

Redovito čišćenje i održavanje za dobru vidljivost

magla
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
31.01.2016.
u 17:00

Ako vam se stakla stalno magle, morate ukloniti izvore vlage jer ponekad voda prodire i skuplja se u kabini ili prtljažniku

Zamagljivanje stakala česti je problem u automobilima, pogotovo u hladnijem dijelu godine. Događa se zbog kondenzacije vlage iz zraka, a do nje dolazi zbog hlađenja zraka ili prilikom povećanja vlage u već ohlađenom zraku. Zbog toga je potrebno izbaciti višak vlage iz automobila ili zagrijati kabinu automobila kako bi topliji zrak mogao prihvatiti veću količinu vlage.

Ako u automobilu sve ‘štima’, magljenje se efikasno rješava strujanjem zraka ili radom klima-uređaja tako da se puhanje usmjeri prema staklu. Dakako, najbitnije je odmagliti vjetrobransko staklo, a zrak mora cirkulirati izvana, a ne iznutra u kabini.

Ali, da bi sve bilo ispravno i da bi sustav prozračivanja dobro radio pa time i odmagljivao staklo, potrebno je redovito mijenjati filtere zraka kabine i klima-uređaja. Jedan od najčešćih razloga pretjeranog magljenja stakla jest upravo neispravnost filtera. Kad su stari, začepljeni i mokri unutar kabine se skuplja vlaga, a posljedica toga je magljenje stakala.

Pomaže i otvaranje prozora

U odmagljivanju može, uz uključivanje ventilacije i klima-uređaja, pomoći i otvaranje prozora.

Također, vrlo je važno redovito čistiti stakla iznutra jer prljavo je staklo podložnije magljenju. Pomoći može nakon pranja i nanošenje sredstva protiv magljenja, a efikasne su i posebne krpe i maramice koje se mogu kupiti u prodavaonicama. Za prvu ruku će pomoći premazivanje stakla medicinskim alkoholom.

Negdje se skuplja voda

Ali, sve je to uzaludno ako se negdje u automobilu stvara kondenzat. Stoga, primjerice, prije ulaska u vozilo otresite snijeg s cipela i odjeće. Očistite sve zapuštene otvore za odvod vode, kako ona ne bi dolazila u ventilacijski sustav te provjerite skuplja li se negdje u ventilacijskom sustavu voda.

Provjerite prodire li voda u kabinu kroz gumu oko vrata. Ako nije ništa od toga, potražite druge mogućnosti ulaska vode u putnički prostor ili prtljažnik. Provjerite curi li možda rashladna tekućina iz grijača kabine, što nije loše samo zbog isparavanja vlage u putničkoj kabini već se radi o antifrizu koji se lijepi za stakla i čini ih prljavijima te znatno podložnijima magljenju.

 

>> Lanci za snijeg od 110, par 'čarapa' od 320 kuna

>> Ove stvari svakako imajte u automobilu tijekom zimskih mjeseci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije