Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porasle cijene goriva

U 12 tjedana spremnik benzina pojeftinio je 73,5 kune

Autombil, gorivo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
09.01.2019.
u 08:12

Dizel je sad ponovno skuplji od benzina

Nakon 12 tjedana uzastopnog pada, jučer su cijene benzinskih goriva u Hrvatskoj ponovno porasle. Tako, prema podacima portala cijenegoriva.info, najčešća cijena litre Eurosupera 95 na hrvatskim crpkama iznosi 9,07 kuna za litru, što je 11 lipa više u odnosu na prošli tjedan. Litra eurodizela od jučer stoji 9,08 kuna dok je stara cijena tog goriva bila 8,92. Tako je sad dizel ponovno skuplji od benzina.

Cijena dizela je u zadnjih 12 tjedana, kako objašnjava Tin Bašić, vlasnik portala cijenegoriva.info, imala samo jedno poskupljenje i to sredinom prosinca prošle godine za dvije lipe. Pun rezervoar benzina s novim cijenama poskupio je za 5,5 kuna, a dizela za osam kuna. Litra autoplina od jučer stoji 4,26 kuna pa je pun tank tog goriva poskupio za 4,5 kune.

Video - Kako se formira cijena goriva

Prema podacima Tina Bašića, litra benzina u 12 tjedana pada pojeftinila je za 1,47 kuna po litri. Počela je padati nakon 16. listopada kad je iznosila 10,43 kune. U tom razdoblju je pun spremnik benzina pojeftinio za 73,5 kuna. Cijena dizela je, pak, u tih 12 tjedana pala sa 10,40 kuna na prošlotjednih 8,92 kune. Tako je u tom razdoblju spremnik dizela pojeftinio za 74 kune.

U odnosu na početak prošle godine, hrvatski vozači trenutačno plaćaju znatno manje za punjenje spremnika svojih automobila. Tako je u drugom tjednu 2018. cijena benzina bila 9,65 kuna za litru, što je 58 lipa više nego sada. Razlika u cijeni litre dizela ipak nije toliko velika. Na početku prošle godine dizel je koštao 9,21 kunu, dakle 13 lipa više nego trenutačno. Do rasta cijene goriva na hrvatskim crpkama došlo je zbog prošlotjednog povećanja cijena nafte na svjetskom pa posljedično tome i na mediteranskom tržištu. Bašić kaže da je cijena barela nafte u zadnjih 12 tjedana inače pala za 30 posto.

Naftni stručnjak Davor Štern najnovije poskupljenje goriva objašnjava normalnim zimskim cikličkim procesom.

– Smanjile su se zalihe, porasla je potražnja i približava nam se jača zima – kaže Štern. On ne vidi utjecaj trenutačne političke agende, odnosno političke situacije u svijetu na najnoviji rast cijene nafte.

Ključne riječi

Komentara 2

HL
Hladan
11:25 09.01.2019.

A otkud vi novinari VL znate koje je velicine moj spremnik? Otkud znate da je uopce spremnik? Mozda je rezervoar ili tank? Dajte cijene po litri, ne pustajte maglu sa spremnicima!

PA
paleontolog
11:52 09.01.2019.

banda ce to vratit za tjedan dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije