Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Arkadija genetičara majoneze

09.05.2007.
u 16:33

Predsjednik VRH-a, doktor Ivo Sanader, doista nema sreće sa svojim posebnim savjetnikom za znanost, akademikom Miroslavom Radmanom. Tek što je od propasti i sramote spasio njegov privatni (!) Mediteranski institut za istraživanje života – MedILS (“nagovorio” je 28 privatnih i javnih kompanija da, bez javnog natječaja i bez ikakvih uvjeta, osiguraju 28.000.000 kuna u pet godina), ovaj mu se odužuje na pravi, francuski način: ismijavanjem njega osobno, javnim sprdanjem s hrvatskom znanstvenom zajednicom, sramoćenjem svojih mecena i svekolike javnosti.

Naime, umjesto da se napokon prihvati ozbiljnih istraživanja, Radman se ponovno oglasio u javnosti: kulinarskom kritičaru Renu00E9u Bakaloviću otkrio je kako se zapravo kani baviti “molekularnom gastronomijom”. Još konkretnije: on i njegovi dokoni francuski kolege pokušat će proniknuti u molekularni “misterij” majoneze.

Ta najava novih znanstvenih ambicija Miroslava Radmana po svojoj je bizarnosti nadmašila njegovu javnu objavu dosad jedinoga otkrića u Vili Dalmacija: 2005. godine novinaru Miloradu Bibiću pohvalio se kako je jedna skupina hrvatsko-izraelsko-ruskih polaznika njegove Ljetne škole u blizini bivše Titove vile pronašla četkicu za zube za koju su – na temelju DNK analize – nepobitno utvrdili da je bila vlasništvo komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Istraživačka djelatnost MedILS-a svodi se tako na otkriće Titove četkice za zube 2005. godine i najavu novih istraživačkih radova na molekularnoj strukturi majoneze 2007. godine.

Što se majoneze tiče, nje, po svemu sudeći, u “sredozemnoj arkadiji” (tako, s punim pravom, Bakalović naziva MedILS) neće nedostajati. Jer, nakon što je doktor Ivo Sanader nestašnom Radmanu osigurao bezuvjetnu godišnju apanažu od 5,6 milijuna, procvjetao je raskošni život u Titovoj vili. Moji me splitski izvori obavještavaju da Radmanova biološka i metaforička “djeca” i njihovi raskalašeni prijatelji organiziraju partije na kojima se ne štedi na gastronomskim materijalima kojima će se akademik i te kako koristiti u laboratorijskim istraživanjima.

Ima tu svega i svačega, pa i francuske i Zvijezda majoneze! Emil Tedeschi, neslužbeni glasnogovornik 28 kompanija koje su svojedobno, u nazočnosti premijera Sanadera, MedILS-u “podarile” 28 milijuna kuna, izjavio je – nakon potpisanog ugovora – kako donatori za svoju gestu “ne očekuju od MedILS-a ništa zauzvrat”. Umjesto “ništa zauzvrat”, sada donatori i premijer od Radmana dobivaju nešto gore od ništa: javno ismijavanje i ponižavanje.

Da budem iskren, nije mi krivo, jer bolje od toga nisu ni zaslužili, kad su pristali financirati projekt proizvodnje magle koji im je uspješno podvalio akademik koji se javno hvalio da je “uskrsnuo bakteriju – Lazara”.

Želite prijaviti greške?