Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT DOGAĐAJ GODINE

Appleov iPhone: Mobilni hit napokon u Hrvatskoj

iphone-txt.jpg
Foto: Hrvoje Šarić
28.10.2008.
u 11:03

T-Mobile je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj Mimari objavio datum dolaska iPhonea na hrvatsko tržište, no ne i “detalje” poput njegove cijene; taj će podatak otkriti tek sljedećeg tjedna.

Najpopularniji mobitel svih vremena moći će se kupiti u T-Centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku od petka, 7. studenog, a u ostalih pedesetak T-Centara u tjednu nakon toga. Za svoj primjerak možete se predbilježiti već sada, na web adresi www.t-mobile.hr/iphone – no to nije nikakva garancija da ćete svoj primjerak dobiti odmah nakon dolaska, jer u T-Mobileu ne isključuju mogućnost da dostupna količina neće biti dovoljna za sve zainteresirane.

Ipak, u T-Mobileu ne očekuju da će se pred trgovinama stvoriti dugački redovi poput onih u SAD-u ili Japanu.

iPhone ne govori hrvatski
Za razliku od velike većine mobitela na hrvatskom tržištu, iPhone neće imati izbornik na hrvatskom jeziku. Na izravno pitanje vašeg novinara, predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić rekao je kako to i nije bitno, jer iPhone ima grafičko sučelje s velikim, samorazumljivim sličicama ispod kojih se nalazi maleni natpis – na engleskom jeziku.

Dobra vijest je da softver već sada podržava “naša slova” pa će se poruke moći pisati s dijakritičkim znakovima; ona se nalaze i na virtualnoj tipkovnici na ekranu.

“Hrvatski” iPhone 3G, barem isprva, neće imati neke mogućnosti koje krase američku verziju. Visual Voicemail, mogućnost da vizualno pregledate poruke s telefonske sekretarice, neće biti dostupna odmah, no u T-Mobileu rade na tome da tu mogućnost dodaju naknadno.

Slično vrijedi i za MobileMe, mogućnost da e-mail poruke, kalendar i druge podatke s računala sinkronizirate s iPhoneom – automatski, preko mobilne mreže. Ta se mogućnost također tek sprema za hrvatske korisnike, a ponudit će ju, uz mjesečnu naknadu, Apple, a ne T-Mobile.

Do tada, e-mail poruke moći će primati direktno na iPhone samo poslovni korisnici čiji je e-mail poslužitelj utemeljen na Microsoftovoj tehnologiji Exchange. Nadalje, hrvatski vlasnici iPhonea neće moći kupovati glazbu i video u internetskoj trgovini iTunes, no moći će kupovati softver za iPhone u njezinom odjeljku App Store; on je već preveden na hrvatski jezik. K tome, iPhone 3G ne može slati i primati MMS poruke, jer on jednostavno nije predviđen za takvu funkcionalnost – nema je nigdje na svijetu.

Zašto baš iPhone?
Ipak, sve su to sporedne mogućnosti – sve one glavne, koje su iPhone učinile tako popularnim, tu su. O razlozima neodoljive privlačnosti iPhonea – i iPoda prije njega – ispisane su bezbrojne analize, no usudili bismo se reći da se tajna Appleova uspjeha može svesti na samo tri faktora.

Ona su prisutna u gotovo svakom Appleovu proizvodu – kako u iPhoneu i iPodu, tako i u računalima iMac, PowerBook ili PowerMac, pa čak i u pratećoj opremi. Prvi je dakako dizajn: svaki je Appleov proizvod remek-djelo dizajna, istodobno jednostavan i sofisticiran, te ne ovisi o trendovima, nego ih stvara.

Drugi razlog je jednostavnost uporabe. Mnogi mobiteli oponašaju izgled iPhonea, ali nijedan se ne koristi tako lako i jednostavno kao on. Treći razlog su jedinstvene mogućnosti. iPhone nije prvi telefon koji umjesto tipkovnice nudi zaslon osjetljiv na dodir (LG je ranije napravio takav mobitel, u suradnji s modnom kućom Prada), a svakako nije ni zadnji, no ipak je jedini uz kojeg vam tipkovnica uopće neće nedostajati. A to je tek jedna od mogućnosti koje iPhone čini jedinstvenim – u ostale ćete se sami moći uvjeriti za osam dana.

Galerije slika...

Apple predstavio iPhone

Predstavljen 'vrckasti' iPhone s podrškom za 3G

Želite prijaviti greške?