Kolumna

Kako bi bilo da se preskoči dio u kojem je grad šokiran što su gužve kad se zatvori rotor

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Kako bi bilo da se preskoči dio u kojem je grad šokiran što su gužve kad se zatvori rotor
23.03.2018.
u 11:22
Kad je problem već i samo rješavanje problema, prevencija je znanstvena fantastika
Pogledaj originalni članak

Nešto se potrga pa se onda ide popravljati. Negdje se stvaraju gužve pa se pokušavaju smanjiti.

Nekad nešto ne funkcionira pa se za to traži rješenje... I to je sve još dobar scenarij jer nekad ni ne dođe do ovog dijela s rješavanjem problema tako da građani onda moraju živjeti s njim ili se unedogled natezati s gradskim vlastima.

A evo sad jedna “luda” ideja. Kako bi bilo da se, umjesto čekanja da nešto pođe po krivu, problemi pokušaju predvidjeti i prevenirati. Naravno, to nije uvijek moguće jer postoji cijeli niz izvanrednih situacija koje se mogu dogoditi. No isto se tako nemoguće oteti dojmu da bi se mnoštvo problema u Zagrebu moglo unaprijed spriječiti kad nadležni ne bi samo gledali u neki potencijali problem i čekali. Čini se kao da sjede i promatraju kako problem puca po šavovima ne čineći ništa, a onda kada se katastrofa dogodi, pokušavaju spasiti što se spasiti da. Izigravanje spasitelja i superheroja koji rješava bezizlazne situacije omiljena je tehnika gradonačelnika Milana Bandića, a često djeluje tako da građani uistinu zaborave da se sve moglo riješiti puno bezbolnije (i jeftinije) samo da se mislilo na vrijeme.

Priliku da pokažu da mogu biti bolje od kampanjskog hvatanja za slamku u zadnji tren, gradske službe imaju na primjeru remetinečkog rotora. U svibnju bi, naime, trebali početi radovi na najvećem kružnom toku u Zagrebu i možda bi bilo dobro da se ovog puta preskoči onaj dio u kojem će svi u Gradu biti šokirani što se stvaraju gužve kad se desetke tisuća automobila preusmjeri u već natrpane novozagrebačke kvartove. Pogodite što? – Bit će gužve, i to katastrofalne!

Toga su svjesni i građani pa već sada pozivaju Grad da reagira. Tako stanovnici Kajzerice traže dva nova rotora prije sanacije remetinečkog kako bi se na vrijeme povećala prohodnost u njihovu kvartu. No u gradu u kojem je problem već i samo rješavanje problema njihova prevencija očito je znanstvena fantastika. 

Pogledajte novi rotor u Zagrebu:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
14:05 23.03.2018.

Ukines socijalnu pomoc , ukines status majke oca odgajatelja podjelis otkaze u zagrebu svim rodjacima koji nisu prije 20g znali na karti naci zagreb , zaposlis zagrebcane iselis sto se uselilo i crkava od nerada ili uziva u kriminalu dobijes 600 000 postenih zaposlenih ljudi koji rade i zive a tu brojku promitnice mogu izdrzat ... Preventive radi razvit ostale gradove u rh gospodarstvo drzavu pokrenut i rijesen problem ...

2X
2Xgeneral
06:56 26.03.2018.

ovakvo nešto može napraviti samo izuzetno glup lik. poznajući naš mentaln isklop pola matrijala će biti pokradeno i uz lošu izvedbu stalno će biti pod vodom ( i puno vode jer odvodni kanali nigdje u gradu ne funkcioniraju ). duplo jeftinije, praktičnije i lakše za održavanje je sve dići na željezne stupove sistem lega - samo se dopelja na gradilište s sklopi. no to je samo za pametne i poštene gdje nema krađa i pogodovanja. tu varijantu zagovaraju i stručnjaci.

IG
Igi125
16:40 23.03.2018.

Mislim da ce veci šok biti ako se doista krene sa radovima na rotoru od samih gužvi koje ce nastajati oko njega. A što se tice alternativnih pravaca oni bi se trebali pravodobno urediti kako bi gužve zbog radova na rotoru bile što bezbolnije.