resnik na nogama

'Černobil se seli u Zagreb! Ne želimo spalionicu!'

Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
Foto: Tomislav Miletić/VLM
prosvjed Resnik
10.11.2013.
u 17:15
Danas u 12.30 ispred župne crkve okupilo ih se 500-tinjak, a potporu su pojedinačno dali i brojni stanovnici iz drugih naselja.
Pogledaj originalni članak

Stanovnici Resnika još jednom su gradskoj upravi na čelu s Milanom Bandićem poslali poruku kako neće dopustiti gradnju spalionice niti Centra za gospodarenje otpada u njihovom naselju, ali ni nigdje drugdje u Zagrebu. Danas u 12.30 ispred župne crkve okupilo ih se 500-tinjak, a potporu su pojedinačno dali i brojni stanovnici iz drugih naselja.

Prosvjedni skup organizirali su Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Građanska inicijativa Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb.

- Cijeli koncept koji je Grad predložio je nepotreban i skup i sve zapadne zemlje od njega su odustale. Otpad treba reciklirati u nastanku jer je spaljivanje i štetno i skupo - kazao je Andreas Pustahija, član Kriznog stožera. Pred okupljene građane izašao je i njihov župnik Marijan Piskač što su oni pak primili posebno emotivno.

- Žao mi je što smo se morali okupiti zbog ovakvog povoda, ali došao sam jer želim zaštiti budućnost ovih ljudi. Ja ću danas sutra odavde otići jer mi je takva služba, ali ću biti odgovoran i prema Bogu i pred poviješću ako i sam ne učinim sve što mogu da ovo zlo spriječimo - kazao je župnik.

Pozvao je i ostale Zagrepčane da se solidariziraju i da ne misle da se spalionica planira 'tamo negdje u Resniku' jer se on nalazi svega šest kilometara od Trga bana Jelačića. Predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba Stjepan Horvat kazao je da je Resnik trbuh grada i da s njihovih polja treba manje od sat vremena da zdravo povrće dođe do svakog stola u gradu.

-Ovdje se uzgajaju tone povrća i sada nas gospoda Bandić i Ljubičić žele ugroziti spalionicom. Uništit će te ljude, a uništit će i poljoprivredu - kazao je Horvat. Resničanima su podršku dali i HDZ-ovi zastupnici Margareta Mađerić, Zoran Piličić i Mario Župan, ali i članovi brojnih mjesnih odbora i Vijeća četvrti. Među njima je bio i Ante Čikotić iz Sesveta.

- Znajte da niste sami jer ovo nije samo vaš problem. Ovo je problem cijelog Zagreba. Oni žele graditi spalionicu jer treba negdje ugraditi skupu i zastarjelu tehnologiju na kojoj će netko profitirati, a to nije slučaj samo u Zagrebu već se to želi provesti u svim županijskim centrima. Vjerujte mi, moramo se boriti, a ako padne spalionica u Resniku, past će taj projekt i u cijeloj Hrvatskoj - kazao je Čikotić.

Okupljenim Resničanima obratili su se i znanstvenici, a među njima i Stanko Uršić.

>>Prosvjed u Resniku 'Zdravlje nema cijenu'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:35 10.11.2013.

Hm, ovaj današnji skup poslao je poruku da ljudi u Resniku ne žele pored svojih prozora sav otpad grada Zagreba, nakon što već imaju sva govna grada Zagreba izlivena u pročistač otpadnih voda. Spalionica na mala vrata, zločin je protiv čovječnosti prema ljudima koje je trovala kemijska industrija 40 godina. Nigdje u svijetu ne postoji takva koncentracija kanalizacije, kemijskog otpada i sada mogučeg smetlišta ukombiniranog sa spalionicom. To se normalnim pučkim riječnikom zove EKOCID. I osim moralno, čak je i zakonski kažnjiv.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:59 11.11.2013.

Hm,ovo razmišljanje cvora276 nije loše, ali treba reči da je ta solucija spalionice na Jakuševcu koju je predložio Ferdelji skuplja od ovog projekta u Resniku, a i tu se ne bi moglo muljati kao na kraju grada. A što se tiče Beča i njegovih spalionica treba znati da je ova u centru, dakle Spittelau gorjela dva puta i da je sada izvan upotrebe, a to što je Hundertwasser oslikao fasadu sa djecom koja se igraju i cvjetićima i leptiričima, samo je turistička promidžba. Inače prava bečka spalionica Flotzersteig nalazi se 50 kilometara izvan Beča prema Bratislavi i oko nje 30 kilometara raste samo uljana repica za proizvodnju biodiesela. Pametnima dosta.

CV
cvor276
10:36 11.11.2013.

Ako u jednom Beču u gradskom krugu postoje 4-5 spalionica smeća zašto nebi mogle biti u u Zagrebu. Nitko se nije udostojao i objasnio ljudima da danas postoje filteri i da je emisija štetnih plinova svedena ispod minimuma. I volio bi da mi odgovore stručnjaci, zašto se spalionica ne sagradi u sklopu toplane na savici kada je tamo u velikoj mjeri infrastruktura gotova počevši od dimnjaka visine 200m pa do infrastrukture za grijanje građana, a ujedno je i vrlo blizu sadašnjeg odlagališta.