Nagrada Grada Zagreba

Nagrada i timu bolnice koji je za potresa spasio rodilje i bebe iz Petrove

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Ljudi ispred Klinike za ženske bolesti i porode
07.03.2021.
u 10:53
Među laureatima gradskih priznanja 17 je pojedinaca i skupina, a zaslužili su ih i statičari te medicinari koji se bore s pandemijom
Pogledaj originalni članak

Tog 22. ožujka sve su rodilje i bebe evakuirali jer nisu znali koliko je stara zgrada sigurna i hoće li još tresti. Prava drama odvijala se u portirskoj kućici, u kojoj se bolničko osoblje neumorno trudilo da na životu održi nedonoščad koja bez inkubatora ne može disati. Srećom, nitko ni unutar ni ispred Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj nije stradao, a zbog onog što su napravili tog hladnog proljetnog jutra sad će dežurno osoblje dobiti Nagradu Grada Zagreba. Prvo prijedlog, doduše, mora prihvatiti većina u Gradskoj skupštini na idućoj sjednici 16. ožujka, no obično to u slučaju nagrada jednoglasno dobije “zeleno svjetlo”.

Crveni križ i “Štampar”

Dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb dana 22. ožujka 2020., njih 36, za kandidate su izglasali članovi Odbora za javna priznanja, a uz njih, nagradu će dobiti i djelatnici Građevinskog fakulteta koji su obilazili zgrade oštećene u potresu, ali i Crveni križ koji je dijelio namirnice onima kojima je to bilo potrebno.

Nagradit će i one koji su doprinijeli borbi protiv pandemije pa su se tako na popisu našli zaposlenici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, ali i Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra Kliničke bolnice Dubrava namijenjenog liječenju COVID bolesnika. Odbor je Skupštini predložio zaključak kojim se Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje 17 kandidata, i to za najviše zasluge u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja života u metropoli.

Opjevao je Zagreb

Još su dva kandidata koja su nagradu dobila grupno, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo – Hrvatski liječnički zbor te Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta “Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća”. Ostale su pojedinačne pa su tako nagrađeni i prof. psihologije Snježana Sekušak-Galešev, muzeologinja Branka Šulc, stručni prvostupnik kineziologije, trener u sustavu sporta gradske i nacionalne razine te EHF master coach Nenad Šoštarić, inženjerka prometa Marica Mirić, akademik Josip Madić, ali i povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, koja cijelu svoju karijeru proučava povijest grada i njegove baštine pa je nedavno objavila i monografiju “Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice”. Posmrtno je nagrađena i legendarna sportska novinarka Milka Babović, ali i glumica, umirovljena nacionalna prvakinja HNK Branka Cvitković te Drago Diklić, koji je Zagreb opjevao u svojim pjesmama.

– Rijeka Sava je tu, jedan nasip uz nju gdje sam snivao najljepši san. Male kućice te još me sjećaju sve, tu sam postal i ostal Trnjan – stihovi su legende koji će ostati zapisani u povijest metropole. Nagrade će se dodijeliti na Dan grada Zagreba 31. svibnja.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.