Tito opkolio metropolu

Maršal iz Zagreba ide kada odluči Zaprešić

Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
29.06.2017.
u 11:06
Rijetki Zagrepčani znaju da njihov grad ima 500-tinjak metara zaprešićke Ulice maršala Tita u Podsusedu koja se spaja s Alejom Bologne
Pogledaj originalni članak

Velika Gorica bi od jeseni mogla biti bogatija za još jedan trg – Trg hrvatskih branitelja.

No u tu svrhu neće se ići u izradu novog projekta i gradnju, već će postojeći trg u šestom najvećem gradu u Hrvatskoj jednostavno dobiti novo ime. Ono staro – Trg maršala Tita – otići će u povijest. Velika Gorica tako će biti već treći grad u kojemu se u roku od nekoliko mjeseci odlučilo promijeniti ime “Titove lokacije”. Trend je pokrenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon što je najavio promjenu imena najljepšeg zagrebačkog trga, o čemu će danas odlučiti u gradskoj Skupštini, a slijedila je ista odluka HDZ-ova gradonačelnika Murskog Središća, koji je obznanio da će se Titova ulica sada zvati Ulica Republike Hrvatske. U Velikoj Gorici, pak, inicijativa dolazi od Pravaškog saveza, koji čine Hrvatska čista stranka prava te HSP podružnica “Mladen Amstrong Grof”. Prvi put je izrečena 2013. godine, no sada je nakon lokalnih izbora ponovno aktualizirano isto pitanje, a podršku su, kaže predsjednik HSP-a u Velikoj Gorici i novi gradski vijećnik Lucijan Maslać, izrazili i gradonačelnik Dražen Barišić te bandićevci u vijeću.

SDP-ovci protiv

– Tada nam inicijativa nije prošla jer nismo bili u gradskom parlamentu, a sada smo dobili jedan mandat i imat ćemo priliku zahtijevati provođenje onoga što smo dogovorili. Koalicija stranaka Bandić Milan 365 i HSS braće Radić ima četiri vijećnika, a vladajući HDZ u koaliciji je sa strankama HSLS i HSU i imaju 14 mandata. Budu li se držali onoga što su rekli, imat ćemo 19 ruku od 31, odnosno većinu, i naš prijedlog prolazi na sjednici na jesen – kaže Lucijan Maslać dodajući da je do preimenovanja već trebalo doći s obzirom na to da je u 22 godine postojanja Velike Gorice 18 godina na vlasti HDZ. SDP-ovci se pak oštro protive preimenovanju Trga maršala Tita (koji se nalazi odmah pokraj Parka dr. Franje Tuđmana).

– Smatramo da to nije prioritet u rješavanju raznih problema Velike Gorice. Takav prijedlog nećemo podržati jer to znači i dodatne troškove građanima zbog mijenjanja dokumenata. No, iako se taj novac može kompenzirati iz gradskog proračuna, veći je razlog našeg protivljenja činjenica da je takvo preimenovanje protuustavno – kaže Damir Šimunić, predsjednik velikogoričkog SDP-a. Protiv je Ustava, objašnjava, zato što je antifašizam ustavna kategorija, a Tito je bio vođa antifašističkog pokreta. Hoće li podržati inicijativu, HDZ-ov gradonačelnik Dražen Barišić ne otkriva, no dodaje da ne može znati kakva će biti odluka Gradskog vijeća, koje će odlučivati o inicijativi kada se ispune svi koraci sukladno zakonu i Statutu.

– Ali siguran sam da će se vijećnici prilikom odlučivanja voditi željom većine stanara na tom području – kaže Dražen Barišić. No neće daleko stići budu li pitali stanare Trga maršala Tita. Jer oni su, kao i ostatak hrvatske nacije – podijeljeni. Jedni su snažno protiv promjene imena, dok drugi kažu da je vrijeme da dođe do promjene jer Josip Broz Tito nije “naš čovjek”.

– Ako se dokumenti moraju mijenjati, onda ćemo to učiniti – kažu supružnici koji žive na trgu, a s njima se slaže i Stjepan Zagorac, umirovljeni policijski inspektor.

– Mislim da se treba mijenjati ime u Trg hrvatskih branitelja. I sam sam branitelj i mislim da bi se time svima koji su bili u Domovinskom ratu na taj način odala počast – kaže Stjepan Zagorac koji živi na Trgu maršala Tita 6. S njim se ne slaže Biserka Guduraš, susjeda s broja 1, koja je za promjenu imena čula kod frizerke.

– Bilo bi mi drago da ostave ime, ne samo u Gorici nego općenito u Hrvatskoj. Živjela sam u doba Tita i tada smo svi dobro živjeli – kaže Biserka Guduraš.

HDZ nije imao podršku

Jednako su podijeljeni i u Zaprešiću, drugom gradu Zagrebačke županije u kojem postoji lokacija posvećena Titu, tamo se, naime, po dugogodišnjem predsjedniku Jugoslavije zove jedna od većih ulica u gradu.

– Ideja o preimenovanju postoji, već smo je imali namjeru staviti na dnevni red vijeća, no nismo imali dovoljnu podršku. Sljedeća je sjednica u rujnu. Ako procijenimo da ćemo imati dovoljan broj ruku, stavit ćemo na glasanje – kaže gradonačelnik Željko Turk (HDZ) dodajući da se razmišljalo o tome da se Ulica bana Josipa Jelačića, koja se nastavlja na Ulicu maršala Tita, jednostavno produlji do križanja s Alejom Bologne. Manji dio sadašnje Ulice maršala Tita spada i pod teritorij Zagreba, odnosno pod Podsused, no ako dođe do promjene imena, neće biti Zagrepčana koji će morati trošiti na nove dokumente jer na teritoriju koji spada pod Zagreb nema kuća. No zato ima puno Zaprešićana koji će morati mijenjati adresu.

– Nitko nas za ništa ne pita, osim kad treba dati glas – zaključila je 70-godišnja Ljiljana Stanić.  

  

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

ID
Idimidođimi
13:22 29.06.2017.

I vrijeme je da Velika Gorica dobi Trg hr.branitelja! Pa njih je dosta bilo u krvavom Vukovaru '91. Ubijani su i na Ovčari. Hvala im za sve.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:31 29.06.2017.

Hm, koja je ovo tabletina sa imenom ulice druga Titića u Zaprešiću. Sigurno je tu neki partizan dobio zabadave stan, pa je cijeli kat pofarbao u ime ulice. To je sigurno po propisu o označavanju ulica i trgova. Putokaz za Brdovec je 18 puta manji od ovog.

GO
golub
14:36 29.06.2017.

Tito iz zagreba nikuda ne ide jer to je njegova Domovina a ovi koji rasprodaju sve hrvatsko do Piranskog obranjeno trebali bi se pred narodom sramiti.