ZAUZIMANJE ZASELKA DRAČE

VIDEO 'Bili smo razasuti na 4 pravca, što je bila velika greška'

Akcija Maslenica
Akcija Maslenica
Akcija Maslenica
02.03.2019.
u 07:00
VRO Maslenica - preuzimanje inicijative i zaključna borbena djelovanja - 11 poginulih iz 7. gbr 4. i 6. ožujka 1993.
Pogledaj originalni članak

U VRO Maslenica, sudjelovale su sve gardijske postrojbe, a neke su imale i prva borbena djelovanja kao novo formirane postrojbe poput 6.gbr koja je kasnije preimenovana u 9.gbr i 7. gbr. čiji nukleus je bila 5. bojna 1. gbr.

Kroz rotacije gardijskih postrojbi u Kašić dolazi taktička skupina 5. gbr. Kako su prvi naleti neprijatelja razbijeni uz velike neprijateljske gubitke, postrojba iskorištava situaciju, pomjera linije naprijed i utvrđuje nove položaje.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji:

 

U tom trenutku dolazi i nova postrojba 7. gbr, koja preuzima zadaću zauzimanja zaselka Drače, čime bi se osigurali uvjeti za izbacivanje neprijateljskih snaga iz Zemunika Gornjeg i spajanje linija sa Škabrnjom. 7. gbr u dva navrata vrši napad na zaselak Drače, 2. i 6. ožujka 1991. u drugom pokušaju ulazi do pola zaseoka, gdje neprijatelj koristeći dominantne položaje, uspijeva zaustaviti u napredovanju 7. gbr koja se potom sama povlači zbog nemogućnosti zauzimanja kvalitetnih obrambenih položaja.

Neiskustvo vođenja ovakvih ofenzivnih operacija i snažna artiljerijska potpora sa dominantnih položaja, doveli su do neuspjeha ovih borbenih djelovanja. Ipak, ove aktivnosti pokazale su preuzimanje dominacije hrvatskih snaga na terenu.

Neprijateljske snage pretrpjele su teške gubitke, a postrojbe iz Srbije su potjerane iz ovog područja zbog pljačke, silovanja i terora nad cjelokupnim stanovništvom benkovačkog kraja. Pod vodstvom Kapetana Dragana - Dragana Vasiljkovića, poduzimaju se pripreme za napadnu akciju na potezu između Zadra i Šibenika, pod kodnim nazivom "Maslinova grančica".

Aktivna postaje borbena linija na području Stankovaca, čak je poduzeto i manje napadno djelovanje, no ni tada, ali ni do kraja rata, neprijatelj više nije bio u mogućnosti osigurati ljudstvo i tehničku efektivu za poduzimanje ozbiljnog napadnog djelovanja. Maslenica je bio jasan početak kraja okupacije, najava olujnih vremena za neprijateljske snage. 

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO 'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:41 02.03.2019.

Bitka iz Domovinskog rata koja je "najskuplje " plaćena nažalost.

IL
ilijan
08:41 02.03.2019.

To je bila hrabra vojska Hrvatska!

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
07:21 02.03.2019.

Normalno da je bila pogrješka...Sava Kovačević je već odavno bio mrtav, Petar Drapšin se utopio u Dunavu na prvom borbenom zadatku, maršal Sutjeske je odavno bio bez noge...pa tko je onda mogao i bio sposoban izraditi taktiku...Ante Gotovina, Mirko Norac, Krstičević, ma hajte molim vas...