PREMIJER U BRUXELLESU

VIDEO Plenković o BiH i dobivanju statusa kandidatkinje: Mi smo spremni maksimalno pomoći

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
VIDEO Plenković o BiH i dobivanju statusa kandidatkinje: Mi smo spremni maksimalno pomoći
15.12.2022.
u 19:31
Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te se čekala odluka Europskog vijeća koja je stigla četvrtak predvečer.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se javnosti iz Bruxellesa gdje je komentirao odluku Europskog vijeća prema kojoj je Bosna i Hercegovina dobila status zemlje kandidatkinje za Europsku uniju. Podsjećamo, Plenković je ranije zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.

VIDEO: Plenković iz Bruxellesa, snimio Tomislav Krasnec

 

- Ono što je za Hrvatsku posebno važno, Europsko vijeće je pozdravilo hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru od prvog siječnja iduće godine. Svi šefovi Vlada i predsjednici su nam čestitali i zahvalili na reformama koje smo napravili - kazao je Plenković na samom početku. 

- Europsko vijeće je dodijelilo status kandidata BiH, nakon više od šest i pol godina od podnošenja zahtjeva za članstvo. Hrvatska je kontinuirano i konzistentno podržavala BiH na njezinom europskom putu. Drago nam je da je i nakon izbora u izvješću Europske komisije bila vrlo jasna potpora da se dodijeli status - kazao je.

Naglasio je kako je njemu drago što s današnjim sastankom Vijeća poklopio sastanak političkih stranaka u BiH gdje je postignut dogovor o koaliciji na državnoj razini. Rekao je kako će Hrvatska kao prijateljska i susjedna zemlja pomoći BiH na europskom putu.

Za Plenkovića je ovo rezultat rada koji je započeo na summitu u lipnju, kad se dodijeljivao status kandidata Ukrajini, ali ne i BiH, a on je kao hrvatski predstavnik u Europskom vijeću bio izložen kritikama predsjednika i dijela oporbe, koji su tražili da blokadom statusa za Ukrajinu uvjetuje dodijeljivanje statusa kandidata BiH već tada, u lipnju. Kako na to gleda iz današnje perspektive.

- Nisam bio pod pritiskom, ja donosim odluke koje su uvijek konzistentne. Nije dolazilo u obzir da mi blokiramo davanje statusa kandidata Ukrajini ili Moldaviji. Zahvaljujući hrvatskoj intervenciji tadašnji je izričaj paragrafa koji se odnosi na BiH omogućio da Komisija izađe s tako pozitivnim izvješćem i da BiH danas ova odluak donese. Ovo je godina isporuke, ja ću opet reći: i Schengen, i euro područje, i sutra 700 milijuna eura za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, i Schmidtova odluka na dan izbora u BiH i danas dobivanje statusa kandidatkinje, i odluka o prekidu dvostrukog oporezivanje sa SAD-om... Hrvatska je, što se tiče vanjskopolitičkih tema, napravila enormne iskorake. Ovo je godina koju ćemo pamtiti. Vjerujte, svi kolege to vide, pozdravljaju i čestitaju - rekao je Plenković.

- Mi smo tu spremni da maksimalno pomognemo BiH. Važno je da ta refleksija europske ambicije BiH zaživi u institucijama. Ovo je signal otvaranje Europe prema BiH - dodao je.

Komentirao je i sutrašnje glasovanje o Ukrajini.

- Odgovornost je na oporbi. HDZ je tu jasan, parlamentarna većina je jasna, Europsko vijeće i vijeće ministara je jasno. Prirodno je da Hrvatska svojim iskustvom pomogne Ukrajini u kontekstu vojne misije EU. Odgovornost je na onima koji dvoje, a ne onima koji su za - objasnio je.

Na pitanje kad bi status zemlje kandidatkinje za EU moglo dobiti Kosovo, koje je danas predalo zahtjev za članstvom, premijer je kazao: - Teško je to procijeniti. Ja sam danas pozdravio podnošenje zahtjeva koje je danas predao kosovski premijer u Pragu.

Čestitke hrvatskog premijera

Netom prije obraćanja, Andrej Plenković je vijest o dodijeljivanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini komentirao i na Twitteru.

- Ponosni smo i sretni, Europsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za BiH, za što se Hrvatska snažno zalagala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku Europske unije, koja je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca! - napisao je Plenković.

 

SPORTSKI razgovor S PREMIJEROM

Plenković rijetko daje ovakve intervjue: 'Modrić je najveći, ali fascinirao me Perišić! Gradimo Maksimir, obnavljamo divni Poljud'

- Većina nas iz mog naraštaja nije vjerovala da će doživjeti to da će netko biti bolji od reprezentacije iz 1998. a još manje da ćemo na dva Svjetska prvenstva zaredom biti u polufinalu, priča predsjednik Vlade Andrej Plenković u specijalnom sportskom intervjuu kakve rijetko daje. Hrvatski premijer otkrio kako ćemo riješiti stadione i infrastrukturu, priča o Zlatku Daliću i iznosi svoja razmišljanja o nastupu Hrvatske u Kataru.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
19:42 15.12.2022.

Ući će zajedno s Turskom, znači NIKAD

SR
sršen
20:09 15.12.2022.

Bravo, Plenkoviću. Nek se grizu hejteri koji bi voljeli da ni u čemu ne uspiješ pa makar to koštalo narod.

KI
kiselovrhnje
20:00 15.12.2022.

Njima ni svevisnji ne moze pomoc, a kamoli ti