Europarlamentarka Borzan:

"Uvođenjem jedinstvenih punjača, potrošači će uštedjeti pola milijarde eura do 2021."

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
"Uvođenjem jedinstvenih punjača, potrošači će uštedjeti pola milijarde eura do 2021."
03.05.2018.
u 13:23
Europska komisija procijenila je kako proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.
Pogledaj originalni članak

Pitanje zajedničkog punjača za elektroničke uređaje aktualizirao je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Uvođenje jedinstvenog punjača kojim bi se ostvarile velike uštede za potrošače, podržala je i hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Još 2014. usvojena je, naime, Direktiva koja obvezuje proizvođače na uvođenje zajedničkog punjača. No, Europska komisija procijenila je kako proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.

- Komisijin pristup nije polučio rezultate. Komisija je trebala staviti veći pritisak na proizvođače i to ćemo tražiti i na plenarnom zajedanju u Strasbourgu. Puno građana ima bar nekoliko punjača u ladicama, a dio njih odavno je zastario. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. Također, velike prednosti će se ostvariti i za okoliš, u koji se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Komisija mora hitno djelovati – ističe Biljana Borzan.

Komisija je, pak, nezadovoljna slabim odazivom proizvođača, navode kako standardizacija punjača kasni zbog razvoja novih tehnologija, jer se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

KA
KaraMarko
15:17 03.05.2018.

Uveli milione muslimana da se kote po europi placaju ih milijarde socijalne pomoci... a sad brinu o punjacima i ustedi tu...bravo strunjaci! Odma za Nobela svi

DU
Deleted user
14:43 03.05.2018.

Dajte molim vas sto ova osjecka uhljebaca prica...potrosacima je zlo od njezine ispraznosti ....ona kao da zivi na marsu...

DU
Deleted user
13:48 03.05.2018.

Trošenje našeg novca na rasprave o toploj vodi, pa već sad se istim punjačem puni 90% uređaja.