Koronavirus u Hrvatskoj

Pet novih slučajeva: U Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno 70 zaraženih

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Italiji
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Na GP Maljevac stroge kontrole zbog koronavirusa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Na GP Maljevac stroge kontrole zbog koronavirusa
02.04.2020.
u 21:56
Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da se zasad držimo dobro, ali da opuštanja ne smije biti
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj su dosad zaražene 1011 osobe. U ovom trenutku umrlih je i sedmero ljudi. Ozdravilo je 88 bolesnika, a na respiratoru je 35 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju. Vlada je kao dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta najavila podizanje minimalne plaće na 4000 kuna neto.

23.08 - U posljednjih 24 sata broj novooboljelih od koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji povećao se za pet te je sada ukupno 70 zaraženih, a novooboljeli dolaze iz pet različitih mjesta - po jedan iz gradova Pregrada i Oroslavje te iz općina Desinić, Krapinske Toplice i Petrovsko.

Ukoliko se usporedi broj osoba koje su zaražene koronavirusom s brojem stanovnika, Krapinsko-zagorska županija ima u prosjeku najveći broj zaraženih, ustvrdio je u četvrtak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Mi smo područje koje ima najviše zaraženih prema broju stanovnika i naše su zdravstvene ustanove pod velikim pritiskom i pod dodatnim troškovima u koje smo se i mi kao županiji uključili. Već smo iz svojih vlastitih sredstava više od 1,2 milijuna kuna uložili u opremu da bi sustav funkcionirao, naglasio je Kolar.

Inače, rezultati testova u četvrtak su nešto kasnili zbog čega je župan najavio da će od petka dio briseva slati u Varaždin radi brže obrade.

21:55 - Doktor Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević poručio je kako jučerašnje brojke zaraženih koronavirusom ne trebamo doživljavati kao šok, ali i da 0trebamo biti spremni i na velike i male brojke'.

- Naravno da današnji brojevi bude nadu, ali moramo računati da su još uvijek moguća različita iznenađenja - rekao je Čivljak za Dnevnik Nove TV.

Objasnio je kako bi se kraj epidemije proglasio nakon što je zabilježen zadnji zaraženi slučaj te se u dva inkubacijska razdoblja nakon toga nisu dogodili novi slučajevi zaraze.

20:45 – Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović otkrio je koliko će radnika dobiti naknadu od 4.000 kuna.

– U ovom trenutku govorimo od 410.000 radnika koji su se prijavili kroz 69.000 poslodavaca. Govorimo o mjeri za ožujak. To je unutar naših projekcija, koje su govorile o brojci između 400 i 500 tisuća radnika. Očekujemo da ćemo se tu negdje i zadržati za mjesec ožujak – rekao je Aladrović u Dnevniku Nove TV.

Dodao je kako je 80 posto zahtjeva stiglo online, a rok za isplatu naknade za ožujak je do 15. travnja.

16:50 – I treći slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Požeško-slavonskoj županiji, a riječ je o ženi koja se vratila iz Turske s majkom koja je prva zaražena u županiji, dok je treći zaraženi policajac koji se vratio s terena na sisačkom području.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite kažu kako su stabilne kliničke slike i izolirani u svojim kućama i policajac i novozaražena, čija je majka na liječenju u požeškoj bolnici i dobro se oporavlja. Epidemiolog Ante Vitalia rekao je kako je novozaražena nakon povratka iz Turske imala blage simptome bolesti, a testirano je i devet osoba koje su s njom bile u kontaktu.

"Odradili smo maksimalan broj kontakata i sve su osobe negativne", rekao je Vitalija i izrazio nadu da više neće biti s povratnicom iz Turske povezanih slučajeva, s obzirom da je od prvih kontakata prošlo već 13 dana. Župan Alojz Tomašević građanima je uputio apel da uoči uskršnjih blagdana vode računa o tome da se očekuje dolazak ljudi koji možda imaju prebivalište u ovoj županiji, ali ga nisu odjavili pa ih je teško evidentirati.

"Pozivam sve njih da shvate kao moralnu obvezu da se prijave i budu u samoizolaciji, jer drukčijeg načina nema. Moramo voditi brigu jedni o drugima, biti ljudski osviješteni te donositi dobre odluke kad je u pitanju zdravlje svih nas, a samim time će se izbjeći kažnjavanje istih“, istaknuo je Tomašević.

Iz požeko-slavonske policije navode kako u županiji oko 400 osoba ima određenu mjeru samoizolacije, a njeno poštivanje poštivanje provjereno je u 640 slučajeva te je za 21 osobu utvrđeno kršenje te mjere.Na policijskim punktovima evidentirane su  64 osobe bez propusnica za kretanje.

14:42  Stožer civilne zaštite Varaždinske županije izvijestio je građane Varaždinske županije da je do daljnjega obustavljeno odobravanje propusnica zatraženih putem aplikacije e-propusnice.

- S obzirom na tehničke poteškoće i niz otvorenih pitanja vezanih uz samu aplikaciju i e- propusnicu, lokalni stožeri civilne zaštite na području naše županije će do daljnjega propusnice izdavati na dosadašnji način, a iste će biti do završetka faze prilagodbe prihvaćene od službenika PU varaždinske - navode u priopćenju.

VIDEO Na DRIVE-IN testiranje za koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

13:50Dvoje je novooboljelih od koronavirusa u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Time je od bolesti COVID-19 u Sisačko-moslavačkoj županiji do sada oboljelo 17 osoba, od čega su dvije osobe u potpunosti ozdravile.

U bolnici, u izolacijskoj jedinici su četiri pacijenta, a 11 pacijenata je na kućnom liječenju. S današnjim danom je 15 dokazano pozitivnih pacijenata.

13:19 – Varaždinska županija ni u posljednja 24 sata nema zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih je šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba. U Varaždinskoj županiji testirano je ukupno 383 osoba, a pod mjerom samoizolacije se nalazi 2045.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ističe da je među tih 2045 osoba i novih 117 osoba kojima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije. – Sve ove osobe su u mjeri samoizolacije iz opravdanih preventivnih razloga. Ili se radi o vozačima teretnih vozila koji voze izvan granica naše države, a vraćaju se, ili o povratnicima koji su se vratili iz zemalja koje su proglašene opasnim područjima, ili o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima – rekao je Vugrin i dodao kako pred nadolazeće uskrsne blagdane valja preispitati smislenost povratka naših državljana u Hrvatsku. Naime, odmah po prelasku granice podliježu mjerama samoizolacije, što znači da se najkraćim mogućim putem moraju uputiti vlastitim kućama gdje sve vrijeme moraju i ostati, izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i ne primati posjete.

13:18 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj oboljelih i dalje 43, a čekaju se rezultati za 33 uzorka, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je epidemiološko stanje i dalje dobro te pohvalio građane na poštivanju postavljenih mjera.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su dva jučer popodne potvrđena slučaja iz Ploča i Kule Norinske u dolini Neretve, a svi su njihovi kontakti obrađeni i u samoizolaciji su.  

13:02 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih oboljelih od Covid-19. "Zadnjih pet dana kod nas je brojka zaraženih pet. Od dvoje bolesnika koji su bili smješteni u OB Bjelovar, jedna je osoba prebačena u samoizolaciju zbog poboljšanja situacije, a druga je prebačena u bolnicu u Zagreb i nadam se da će biti sve u redu", kazao je župan Damir Bajs. "Trebamo pohvaliti sve stanovništvo županije jer to je razlog što imamo samo pet slučajeva u županiji", kazali su iz Stožera.

U OB Bjelovar nema više oboljelih od koronavirusa, a 612 osoba je u samoizolaciji.

12:57 – U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih. Karlovačka Opća bolnica od danas je uspostavila drive-in mogućnost uzimanja uzoraka za osobe koje sumnjaju na oboljenje od koronavirusa. Više pročitajte OVDJE.

12:35 – Ukupno su 74 osobe pozitivne na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, što je 11 novih. Jučer smo obavili 90 testiranja, 36 testiranja odradio je ZJZ i 6 je bilo pozitivnih, a ostalih 54 obavio je KBC Osijek i 5 je bilo pozitivno, naveo je Goran Ivanović, šef Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Više pročitajte OVDJE.

12:06 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 je novooboljelih od koronavirusa. Dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, izvijestila je kako ih je u Splitu 8, Solinu 4, a u Trogiru, Makarskoj, Hrvacama, Baškoj Vodi po jedna osoba. Ukupno je 146 zaraženih.

Dr. Karin je komentirala velik broj novozaraženih u srijedu, 29. ožujka, istaknuvši kako je više od dvije trećine kontakt s oboljelima koji su bili u samoizolaciji i tvrde kako nisu imali brojne kontakte te očekuje da takve skokove više nećemo imati.

U KBC-u je hospitalizirano 40 ljudi, sedam ih je na respiratoru, od kojih troje iz Dubrovačko-neretvanske županije, troje iz Šibensko-kninske i jedna iz Splitsko-dalmatinske županije. U karanteni je 13 osoba, od toga devet vojnika iz Knina i svi su po riječima župana Blaženka Bobana u jako dobrom zdravstvenom stanju.

11:54 – U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je preminula. 

Iz Zavoda su pozvali stanovnike Zagrebačke županije da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručili su iz Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

11:53 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje je 14 zaraženih koronavirusom, među kojima su i dva liječnika vinkovačke bolnice. Više pročitajte OVDJE.

11:12 – Premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Plenković je na sjednici Vlade zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. "Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli", kazao je. Više o današnjoj sjednici Vlade pročitajte OVDJE.

11:04 – Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene koronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih je četvero nije  točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite.

"Jedan od četiri uzoraka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu s oboljelim, a rezultat je negativan, što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo", rekao je u četvrtak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok", epidemiolog Miroslav Venus. Dodao je kako se s epidemiološkom obradom nastavlja i dalje.

10:54 – Zadarska policija zaprimila je jučer prijavu o okupljanju u kafiću u jednom zadarskom kvartu. Više pročitajte OVDJE.

10:29 – U šibensko-kninskoj županiji još je jedna osoba oboljela od COVID-19, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 30 oboljelih osoba. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta na respiratoru su u KBC-u Split.

Šest je osoba u karanteni, od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvojica stranca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora 333 su osobe, od kojih je 135 bilo u kontaktu s oboljelima. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedene mjere.

Video: KB Dubrava – Postavljeni vojni šatori

10:22 – U Primorsko-goranskoj županiji tijekom proteklog dana utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a novooboljeli su članovi obitelji prethodno zaraženih i  bili su u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite. Potvrđeno je još jedno ozdravljenje, pa je sad u Primorsko-goranskoj županiji 50 oboljelih. Ukupno su dosad u toj županiji tri osobe preboljele zarazu koronavirusom.

U riječkom Kliničkom bolničkom centru ostalo je dvoje pacijenata na respiratoru jer se prvoj ženi kojoj je trebao respirator u ovom KBC-u stanje znatno poboljšalo. Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac u srijedu je potvrdio da je 69-godišnja žena, koja je dovezena iz Pule na respirator u riječki KBC, skinuta s respiratora nakon sedam dana.

10:05 – Stožer je izvijestio da je deset novooboljelih u Zadarskoj županiji, a među njima je jedan liječnik i tri medicinske sestre. 749 ljudi je u samoizolaciji. U bolnici se nalazi 19 pacijenata, a jedna pacijentica je teško. Sada su ukupno tri liječnika zaražena.

"Šest ostalih novozaraženih kontakti su nekih iz biogradske bolnice. Biograd nije u karanteni jer je samo pet zaraženih, ostali su u drugim mjestima u našoj županiji", kazali su iz Stožera. Počinje testiranje u ambulanti, a prvo će se testirati zdravstveno osoblje koje se vraća iz samoizolacije.

Od 1. travnja počelo je testiranje na koronavirus u Zavodu, a prve su na redu osobe koje su teški bolesnici.

9:36 – U Istarskoj županiji evidentirana su dva novooboljela od koronavirusa. Ukupan broj dosad pozitivnih na COVID-19 je 74, od kojih su dvije osobe preminule. Naime, Stožer civilne zaštite Istarske županije u četvrtak ujutro izvijestio je da su 63 istražena uzorka koja su na analizu poslana u utorak dva brisa pozitivna na koronavirus, javlja Glas Istre.

9:32 – U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je komercijalne repatrijacijske letove zrakoplovne kompanije „Croatia Airlines“ kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u Talijanskoj Republici, Portugalskoj Republici, Kraljevini Španjolskoj te Kraljevini Švedskoj vratili u Hrvatsku, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova. Više pročitajte OVDJE.

9:20 – Ministar Beroš komentirao je jučerašnji dan kada je zabilježen najveći broj oboljelih u jednom danu od početka krize. "Iz dana u dan evaluiramo situaciju, ono što je bitno jest da se tih mjera držimo. Ako bude tako, mislim da će brojke biti bolje", kazao je u emisiji Novi dan N1 televizije. Više pročitajte OVDJE.

6:46 – S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da od danas u sedam sati privremeno zatvaraju 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Za pogranični promet zatvaraju se pogranični prijelazi Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar,Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

6:20 – Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević  Alemka Markotić rekla je gostujući u RTL-u Danas da Hrvatska ima dva nova žarišta. Jedno su putnici koji su bili u Turskoj i zarazili se na tom putu, a drugo je – Dalmacija. Inače, u srijedu je najveći broj novozaraženih zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok Istra u srijedu nije imala novooboljelih.

6:10 – Vodeći ljudi Grada Koprivnice predstavili su prošireni paket mjera za borbu protiv krize prouzročene koronavirusom, vrijedan 10 milijuna kuna, koji uključuje direktne potpore i razne otpise, a najavljeno je i smanjenje plaća dužnosnicima i zaposlenicima u sustavu Grada.

Paket mjera kroz direktne potpore i razne otpise iznosi 10 milijuna kuna, a ako će biti potrebno, on će se s vremenom i povećavati, najavio je u srijedu na konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP).

Formiran je i gospodarski fond “antikorona”, kojem je cilj osigurati opstanak tvrtki, obrta i radnih mjesta u djelatnostima čije je poslovanje i likvidnost uvelike narušeno novonastalom krizom, a kako je izvijestio Jakšić, fond za sada raspolaže s tri milijuna kuna.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
10:11 02.04.2020.

kakva je situacija migrantima na ulazu u Grćku ? su odustali ?

TH
than
21:10 02.04.2020.

410 000 and counting ?!?! Iz ove krize izaći ćemo kao crkveni miševi, a država u bankrotu. Kuna/€ će biti velika kao kuća. Jadni naši praunuci. Do sada smo uništili djecu i unuke, sada ćemo i praunučad.

BA
Barbasmora
22:29 02.04.2020.

Manje testiranja- manje pozitivnih.....pa i negativnih i negativizma?