Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: Meni se ne sviđa taj razgovor o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da se zasad držimo dobro, ali da opuštanja ne smije biti
02. travnja 2020. u 08:12 31 komentara 18452 prikaza
Vili Beroš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U Hrvatskoj su dosad zaražene 963 osobe. Ozdravilo je 73 bolesnika, a na respiratoru su 34 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju.

U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa 'drive-in' test na koronu Na uzimanje brisa dolaze i taksijem, na dan se obrađuje do tristo ljudi

U Novom danu N1 televizije na pitanja o epidemiji i trenutačnoj situaciji, o efikasnosti sadašnjih mjera... odgovara ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš komentirao je jučerašnji dan kada je zabilježen najveći broj oboljelih u jednom danu od početka krize. "Iz dana u dan evaluiramo situaciju, ono što je bitno jest da se tih mjera držimo. Ako bude tako, mislim da će brojke biti bolje", kazao je.

Krivulja je linearna, što nam daje optimizam

"Mogu reći da je već dulje vrijeme epidemiološka situacija zadovoljavajuća, ali mogla bi biti bolja. Ova krivulja je linearna, što nam daje optimizam. No, nema opuštanja", dodao je. "Treba puhati na hladno. Meni se ne sviđa taj razgovor o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu. Moramo biti fokusirani na mjere i zaštitu", kazao je.

Video: Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus

"Ovu epidemiju treba sagledavati i u ekonomskom kontekstu. Mjere su jako dobro balansirane. Napravili smo sve tako da osiguramo normalan tijek. Nismo išli s rigoroznim mjerama", kazao je.

"Jedno je boravak vani, drugo je ekonomija. Intenzivno promišljamo o tome kako bi tržnice mogle funkcionirati", dodao je. Kazao je da sada putovanja, posebno u vrijeme Uskrsa, nisu dobra, svejedno je li u Hrvatsku ili izvan nje.

Koronavirus u Italiji Novo istraživanje Koronavirus se može prenijeti jedan do tri dana prije pojave simptoma

"Na gripu dio pučanstva ima imunitet. Postoji cjepivo. Ako kompariramo bolest koja desetljećima hara s novim virusom na koji pučanstvo nema imunitet niti imamo cjepivo, smrtnost je pojačana", kazao je.

"Na psihičkom stanju nacije puno radimo. Jedno je transparentno izvješćivanje. Vrlo rano u tijeku epidemije uključili su se psiholozi, psihijatri. Izvjesno je da izolacija ostavlja trag. Moramo zato razgovarati utemeljeno i stručno. Moramo provesti mjere i kada vidimo rezultate, bit će nam lakše. Već se dugo dobro držimo. Što se tiče broja umrlih, također smo dobri", kazao je.

Nadam se da će ovaj virus biti sezonskog karaktera

"Postoje brojne teze kada će završiti pandemija. Nadam se da će ovaj virus biti sezonskog karaktera. No to je novi virus. Moramo se pripremiti na sve moguće scenarije. Ako se bude ponašao kao drugi virusi, to je onda kasna jesen. No, ne bih želio odgovarati, niti je to moja struka da bih mogao odgovoriti", kazao je.

Na pitanje pati li zdravstveni sustav kaže:

"Vi svjedočite tome da je Ministarstvo izdalo naputke za cijeli zdravstveni sustav. Dodatni problem bio je i potres. Oštetio je Jordanovac, morali smo ga izmjestiti, isto je bilo u Petrovoj. Nema više čekanja u čekaonici, nema grupiranja ljudi".

Testirat će se najveći dio zdravstvenih radnika, onih koji su u kontaktu s oboljelima od Covid-19. "Jako je važno da se, osim ovih stručnih testiranja, pojavi i brzo testiranje, no tu smo oprezni. Jako bi bilo loše da se odlučimo na test koji daje lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate. Za sve one koji imaju pozitivnu anamnezu, za njih je optimalna mjera samoizolacija. Testiranje je važno, ali naše mjere, distanca i pranje ruku daleko su važnije od testiranja", kazao je Beroš.

"Rekli smo da smo uveli 14 dana inkubacije od zaraze do pojave simptoma. Onaj trenutak kada bolesnici postaju zarazni jest kada pokažu simptome, odnosno dan prije prema novim istraživanjima", kazao je Beroš.

"Za sve osobe slabijeg imuniteta, kronične bolesnike, starije, važno je ne izlaziti, distancirati se. Teba daleko više paziti, ne biti nepromišljen i šetati okolo te razgovarati", dodao je Beroš.

"Tražimo optimalan način za tržnice. Ne vidim prepreku da se to, kao u trgovinama, ne organizira i na tržnicama uz određene mjere. Mnogo stvari ćemo sagledavati u drukčijem kontekstu", rekao je na pitanje čitatelja o tome zašto se ne otvore tržnice.

Beroš je rekao da se ne vidi na mjestu gradonačelnika niti na ijednoj drugoj funkciji. "Ja sam član HDZ-a, provodim politiku ove Vlade. Čast mi je i zadovoljstvo što mogu služiti svome narodu. Ne razmišljam o drugim funkcijama", kazao je Beroš na pitanje ima li ambicija za neku drugu visoku funkciju

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Iluzija
Prva stvar koju ugledate na fotografiji otkrit će zašto ste privlačni drugim ljudima
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • zgzg1234:

    Ok Vili, ti to gledas sa medicinske strane. Ali mjere su jako rigorozne, ukinuli ste neka osnovna ljudska prava (slobodu kretanja) potpuno neustavno. Ljudi ce ekonomski pokrepati ovako, ne moze se to drzati do besvijesti da bi se "puhalo i na hladno".

  • Kokoiduhovi:

    Ma koje crne tržnice. Nije da ne bismo rado friško, domaće povrće...ali u Zagrebu praktički nema javnog prijevoza, nemaju svi automobile i napokon, na tržnicama su svi na razmaku manjem od pola metra; štand s povrćem, prodavač i kupac. Svi ... prikaži još! moramo, za dobro svoje djece, roditelja, za svoje dobro, primjenjivati mjere striktno i strpjeti se. Nije lako, ali nema druge.

  • Berbor:

    Vidio sam dosta o virusu na youtube i veoma sam se rasteretio panike gledajuci ovaj video na youtube pa ako moze i vama pomoci pogledate ga, veoma je informativan od strane njemackog doktora koji kaze da virus nije opasan vec ... prikaži još! sve drugo. Trazite na youtubu ovo "Nemački doktor otvoreno o Koron"