Koronavirus u Hrvatskoj

Karlovačka županija treći dan bez novooboljelih. Nema novih zaraženih ni u Varaždinskoj ni Sisačkoj

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Evakuacija štićenika
15.04.2020.
u 16:39
Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je postupno opuštanje mjera kad situacija bude stabilna
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je 37 novih slučajeva zaraze. Ukupno je od COVID-19 oboljela 1741 osoba. Troje ljudi od jučer je preminulo. Oporavljenih je ukupno 473.

23:00  Dvanaest umirovljenika kod kojih je danas utvrđen koronavirus prevezeni su iz Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici u KBC Split, na Križinama, doznaje se u srijedu u županijskom Stožeru civilne zaštite. Hospitalizirani su u Respiracijsko-intenzivističkom centru gdje imaju cjelodnevnu liječničku skrb.

Svi pacijenti su stabilni i bez temperature, no zbog njihovih kroničnih bolesti epidemiolog je procijenio da je bolje da budu u bolnici. Više pročitajte OVDJE

19:45 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako mjere koje je zbog epidemije koronavirusa uveo Nacionalni stožer za civilnu zaštitu će biti produljene, a koje prema prvobitnoj odluci traju do nedjelje, 19. travnja. Više pročitajte OVDJE

16:30 -  U OVB „Hrvatski ponos“ u Kninu 13 je zdravstvenih djelatnika oboljelih od COVID-19, a 67 zdravstvenih djelatnika je pod mjerama samoizolacije. U OB Šibensko-kninske županije imamo jednog oboljelog zdravstvenog djelatnika i 22 zdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

U Domu zdravlja Šibenik jedan je zdravstveni djelatnik pod mjerama samoizolacije, u Domu zdravlja Drniš troje zdravstvenih djelatnika, a u Domu zdravlja Knin nitko od zdravstvenih djelatnika nije pod mjerama samoizolacije - izvijestili su nas iz stožera šibensko-kninske županije.

15:57 – U Zadarskoj županiji u posljednjih mjesec dana od kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom oboljelo je 77 osoba, a jedna osoba je preminula. Ozdravilo je sedam osoba. Najveći broj zaraženih odnosi se na pacijente i zdravstvene djelatnike biogradske bolnice, te njihove kontakte. Većina zaraženih ne živi u Biogradu pa tamo nije određena karantena. U posljednja četiri dana, tri su odnosno do srijede poslijepodne bila bez evidentiranih zaraženih koronavirusom.  U nastavku donosimo tablicu mjesta i gradova u kojima je u Zadarskoj županiji evidentirana zaraza i koliko pacijenata ima.

Zadarska županija

Zadarska županija

15:39 –  Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je pozitivnih i dalje 100, a još jedna je osoba ozdravila te ih je sada ukupno devet, izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite 

13:07 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novoozaraženih koronavirusom. Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je 19 osoba. 

 Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 43 osobe, a ukupni broj testiranih je 765. - Želimo istaknuti da se već šest dana brisevi uzimaju i u izdvojenoj COVID-19 ambulanti Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici, te je samo jučer na toj lokaciji uzeto 25 briseva - kažu u Stožeru. 

Pod mjerom samoizolacije je 1367 osoba, od kojih 55 novih od jučer. U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije i 31 slučaj kretanja bez valjane propusnice. - Bravo Varaždinska županija! Sedmi dan zaredom bez novooboljelih, a u tom istom razdoblju uzeto je 211 uzoraka brisa. Na nastavku ovog pozitivnog trenda radimo svi zajedno i zahvaljujem svima koji se disciplinirano drže svih mjera, koje jesu nepopularne jer nas ograničavaju u našoj svakodnevici, ali nam pomažu da se čim prije sve ovo vrati u neku normalu. Trenutna situacija kod nas je pod kontrolom, a vjerujem da je svima u interesu da tako i ostane. Molim građanke i građane da se još malo strpe i vjerujem da će uskoro i kod nas situacija biti povoljnija - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:03 - U Krapinsko-zagorskoj županiji još su dvije osobe pozitivne na COVID-19, iz Gornje Stubice i Jesenja. Sada je oboljelih 111. U posljednja 24 sata bez propusnica za napuštanje mjesta prebivališta  evidentirano je šest osoba,izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:02 - U Karlovačkoj županiji treći dan zaredom nema novooboljelih. Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije kažu da je utvrđeno da tijekom protekla 24 sata nema evidentiranih novooboljelih osoba na području županije.

- Do sada je ukupno oboljelo 28 osoba, od čega je 5 hospitalizirano u Općoj bolnici Karlovac, 16 ih se nalazi na kućnom liječenju, 2 u Klinici za infektologiju Zagrebu, 4 ih je izliječenih dok je jedna osoba preminula. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 50 osoba i svi su nalazi negativni. Do sada je ukupno testirano 727 osoba, a još se 87 osoba nalazi u samoizolaciji.

Djelatnici Policijske uprave karlovačke i jučer su provodili postupke provjere poštivanja samoizolacije te su tako zabilježili 2 slučaja kršenja mjera samoizolacije te 2 slučaja kršenja mjera zabrane kretanja (propusnica). Ukupno su u protekla 24 sata policijski službenici provjeravali 114 slučaja poštivanja mjera samoizolacije - poručuju Stožera civilne zaštite.

Stožer je donio Odluku o novom radnom vremenu Covid ambulante, koja će od danas raditi svakodnevno od 07 do 19 sati. Ambulanta neće raditi u noćnim satima jer je analizom dosadašnjeg rada utvrđeno da za to ne postoji potreba.

Jučer pristigla zaštitna oprema s nacionalne razine je posredstvom Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije podijeljena zdravstvenim ustanovama s područja županije. Opremu s nacionalne razine namijenjenu za operativne snage preuzima Stožer CZ Karlovačke županije te će se ista dijeliti prema prioritetima i potrebama. Oprema s nacionalne razine namijenjena za sustav socijalne skrbi (55 ustanova u Karlovačkoj županiji) bit će preuzeta tijekom dana u Jastrebarskom te distribuirana prema rasporedu utvrđenom od Stožera CZ Republike Hrvatske - stoji u priopćenju koji je potpisala Vesna Hajsan Dolinar, načelnica Stožera. 

12:58 - Danas do 10 sati nema novooboljelih pacijenata od COVID-19 u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Uzeto je šest novih uzoraka i trenutno su u obradi za laboratorijsku pretragu na SARS-CoV-2 virus. U izolacijskoj jedinici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku trenutačno je šest pacijenata. Jedan pacijent je ozdravio od zarazne bolesti COVID-19, ima dva uzastopna nalaza laboratorijske pretrage ne SARS-CoV-2 virus negativna i otpušten je kući.

Sada na području županije imaju dvadeset i dva oboljela pacijenta.

12:44 - Četiri su nova pacijenta pozitivna na COVID-19 na području Grada Zagreba, što čini brojku od ukupno 418 oboljelih. Jučer ih je testirano 198, a samoizolacija je određena za njih petero. Osim toga, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izvijestili su kako se virus probio u jedan privatan dom za starije i nemoćne osobe gdje je 110 korisnika, a troje ih je zaraženo. Više pročitajte OVDJE.

12:30 -  "Nažalost od jučer imamo još jednu preminulu osobu. Izražavamo sućut obitelji", kazao je župan Nikola Dobroslavić. Nema novih oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. I dalje je 100 oboljelih od COVID-19. Najviše je oboljelih u Dubrovniku.

"Radi je o 74-godišnjem pacijentu, kroničnom bolesniku. Bio je na respiratoru na intenzivnoj," kazao je ravnatelj OB Dubrovniko jučerašnjoj posljednoj žrtvi koronavirusa.

Hospitalizirane su 33 osobe, od toga 23 u OB Dubrovnik. U protekla 24 sata još jedna osoba je ozdravila.

12:19 - Peti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19 – priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. Svi pristigli nalazi tijekom posljednja 24 sata bili su negativni. U Brodsko-posavskoj županiji dosad je zabilježeno ukupno 19 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 17 aktivnih te po jedna izliječena osoba i preminula osoba.

- U karanteni je do sada u samoizolaciji bilo ukupno smješteno 25 osoba od čega je 12 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba. U utorak je po prvi puta obavljen prijevoz osobe u karantenski objekt sa za to posebno prilagođenim vozilom HGSS-a – navodi se u izvješću koje potpisuje načelnik stožera Stjepan Bošnjaković.
Od stupanja na snagu odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (23. ožujka 2020. godine), stožeri civilne zaštite općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije izdali su ukupno 25.996 propusnica, od čega je trenutno važećih 5.301. U istom je razdoblju odbijeno 1.414 zahtjeva za izdavanje propusnica. Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

12:00 - U KBC-u Split preminula je jedna starija ženska osoba (1922. godište). Bolovala je od niza kroničnih bolesti uključujući i bolest srca. Žena nije iz Doma za starije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 20 novoboljelih od COVID-19

11:53 - Potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Riječ je o obiteljskoj transmisiji, a zaražena je ženska osoba iz Garešnice. Ukupno je tako u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus do sada pozitivno testirano 10 osoba. Jučer su u Općoj bolnici Bjelovar testirane i četiri osobe koje su bile zaražene i liječile se u samoizolaciji. Troje od njih je negativno na koronavirus dok je jedna osoba pozitivna.

Na području naše županije u samoizolaciji je 387 osoba. Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska evidentirala je 35 slučajeva kršenja mjera samoizolacije, a učinjeno je 2137 nadzora poštivanja mjera samoizolacije. Više nije u funkciji karantena za vozače kamiona u Lovačkoj kući Babinac, a to će u slučaju potrebe biti prostor Bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Bjelovarski hotel Central, u koji se  prema prosudbi epidemiologa, smještaju osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama kao i one osobe koje dolaze izvan Hrvatske, a nemaju uvjete za boravak u samoizolaciji, i dalje služi kao karantena i tamo se trenutno nalazi troje ljudi. Također, najavljeno je testiranje zaposlenika Domova za starije i nemoćne. – Mi nemamo saznanja da je zaraza probila zaštitu u nekom od ukupno 25 domova za starije i nemoćne koliko ih ima na području naše županije. Kako bio to tako i ostalo mi ćemo testirati sve djelatnike u domovima. To je izazov za zdravstveni sustav ali mi na njega možemo odgovoriti- kazao je župan Damir Bajs.

11:33 - Četiri nova slučaja zaraze evidentirana su na području Zagrebačke županije, što čini ukupnu brojku od 116 osoba zaraženih virusom COVID-19. Do sada je na spomenutom području izliječeno 17 osoba, a tri su preminule. Više pročitajte OVDJE.

11:19 - Na području Međimurske županije nema novozaraženih osoba. I dalje je ukupan broj oboljelih osam, s time da su dvije osobe izliječene. Žena koja je posljednja oboljela radi u jednoj privatnoj tvrtki, i od jučer je u bolnici u Čakovcu. Jučer je obavljeno 20 testiranja članova njezine obitelji i kolega na poslu, i svi su nalazi negativni na koronavirus. Šest osoba je iz preventivnih razloga poslano u samoizolaciju. - Na vrijeme je reagirala i pokazala odgovornost. Epidemiološka situacija je i dalje vrlo dobra - rekao je župan Matija Posavec. U ZJZ-u kažu da, vezano uz ovaj posljednji slučaj, nema mjesta strahu jer se na vrijeme reagiralo i svi su kontakti evidentirani. Aktivno je 929 mjera samoizolacije, a od jučer su radi predostrožnosti u samoizolaciji i dvije liječnika. Stožer će poslati primjedbe na račun dostave paketa preko HP-a. - Građani plate uslugu, no paket im se ne dostavi, već se u poštanski sandučić stavi samo obavijest da paket podignu u poštanskom uredu - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

11:02 - U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je testirano 128 uzoraka, nema niti jedan pozitivni na koronovairus. Broj izliječnih je 13, broj premunilih je pet, kazali su iz Stožera. Više pročitajte OVDJE.

10:43 - Još dvije osobe su oboljele od COVID-19 na području Šibensko-kninske županije
 
- Od jutros pristiglih nalaza, dvije su osobe pozitivne na koronavirus, tako da je ukupan broj oboljelih na području županije 79. Novooboljeli su bliski obiteljski kontakti s ranije oboljelim osobama vezanim uz žarište na Murteru i kninskoj bolnici.
Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 13 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta jutros su otpuštena na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i dalje je 534 osobe, od čega je 332 osobe kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 420 osoba.

10:36 - Prema informacijama županijskog Stožera Civilne zaštite u posljednja 24 sata u Vukovarsko – srijemskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Testirano je ukupno 26 građana i svi rezultati su bili negativni. Tako u Vukovarsko – srijemskoj županiji broj oboljelih i dalje je 36. Od toga je njih 20 sa područja Vinkovaca, 10 iz obližnjeg sela Nuštar, 3 iz Vukovara, 2 iz Posavskih Podgajaca i 1 iz Županje. U samoizolaciji nalazi se 412 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je 1 prijava o kršenju samoizolacije koja se daljom provjerom pokazala kao istinita. U objektima za karantenu nalaze se 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba.
Opća županijska bolnica Vinkovci ima 3 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, ili jedna manje nego jučer, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. 

- Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari - navode iz Stožera.

9:59 – Kako obavještavaju iz Stožera civilne zaštite Istarske županije, ispitano je sedam uzoraka brisa građana uzetih u utorak zbog sumnje na koronavirus, a rezultati su pokazali da su svi negativni na koronavirus. Nema novooboljelih u ovoj županiji. Uz to, 14 je pacijenata izliječeno, što čini ukupno 46 izliječenih od koronavirusa.

9:29 – Virovitičko-podravska županija i dalje nema novozaraženih. "Tog 1. travnja, na području Virovitičko-podravske županije, objavljeno je kako imamo drugog oboljelog od bolesti COVID 19. Od tada je prošlo dva tjedna… Punih je 14 dana Virovitičko-podravska županija bez novooboljelog od koronavirusa. Do sada je na području Virovitičko-podravske županije ukupno testirana 151 osoba, njih 149 imalo je negativan nalaz. Samo u zadnja dva tjedna, od pojave drugog oboljelog, testirana je ukupno 101 osoba. Svih su bili bez simptoma bolesti COVID-19. Djelatnici policije u zadnja 24 sata bili su na 45 adresa osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Svi su bili na „svom kućnom broju“. Na prometnim punktovima, kontrolirano je 3055 vozila u kojima je bilo 3684 osoba. Njih 13 nije imalo propusnice...

Sve ovo je dokaz predanog i savjesnog rada, svih onih koji brinu i skrbe za naše zdravlje, od medicinskog osoblja, policije, vatrogasaca, pripadnika civilne službe, HGSS-a, volontera crvenog križa, znanih i neznanih, do članova stožera civilne zaštite. Naravno, ponajprije zahvala ide svima vama, dragi naši stanovnici Virovitičko-podravske županije, jer bez vas, bez vašeg pridržavanja sigurnosnih i epidemioloških mjera, ne bi bilo ni svega ovoga. Neizmjerno vam hvala. No, trebamo i nadalje ustrajati u tome, ovo nije bitka koja traje dan ili dva, tjedan ili dva. Ovo je bitka za sve nas. Izdržimo da bismo živjeli. #ostanidoma", izvijestili su iz Stožera.

9:03 – U Zadru od jučer nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među pozitivnima na koronavirus četvero je djece, a najmlađe dijete je staro tri godine. Još je jedna osoba skinuta s respiratora, a ukupno je ozdravilo sedam osoba. Pozitivno je 77 osoba.

– Stigla nam je i oprema iz Šangaja. Proslijedit ćemo je zdravstvenim ustanovama. Iz nacionalnog stožera najavili su kako će oprema stizati svaka dva, tri, dana – priopćio je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Pod nadzorom samoizolacije 985 je osoba, a za 1390 osoba ta je mjera istekla. U posljednja tri dana petero je novooboljelih, dodali su iz Stožera. 

U zadarskoj bolnici jedan je pacijent na respiratoru, dok je jedan skinut nakon poboljšanja stanja.

Dva liječnika i četiri medicinske sestre OB Zadar pozitivni su na koronavirus, dok su četiri liječnika, 15 medicinskih sestara, jedan tehničar i sedam nezdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

Policija je u protekla 24 sata obavila 199 provjera te su utvrđena tri kršenja samoizolacije. Četiri policijska službenika u samoizolaciji su, a pozitivnih nema.

 

– Dobili smo upute Ministarstva za uplate plaća. Prema kolektivnom ugovoru svaki djelatnik ima pravo na slobodne dane za prekovremene sate. Na taj način i mi funkcioniramo. A u prva tri mjeseca isplatili smo mjesečno oko 17 milijuna kuna na plaće djelatnika – kazao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

8:31 – Izvijestit ću premijera o trenutačnoj situaciji, a potom i koalicijske partnere o epidemiji koronavirusom. Napravit ćemo strategiju za iduće dane. U ovom trenutku nema novosti – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na ulasku u Vladu za N1.

7:37 – Kod svih je slično, veći dio zemalja, članica EU, nije odlučio od datumu državne mature. Neki jesu. Austrija namjerava krajem svibnja. Naš prvi cilj je matura u lipnju. Da bismo točno odgovorili oko datuma, konzultiramo se s epidemiolozima, ali ni oni ni mi ne možemo dati točne datume prije svibnja. To za sada planiramo za lipanj, no specifična je situacija, ali dat ćemo posebne mjere. Mature treba biti, matura je bitna za završne razrede. Na temelju mature upisujete se u visoko obrazovanje i fakultetima je teško na osnovu ocjena ocijeniti uvjete za upisivanje – kazala je ministrica Blaženka Divjak u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

– Upisi na fakultete, ako imate maturu i ocjene, jednostavni su, imate online upise. Problem je kod studija gdje se određene vještine provjeravaju – dodala je.

– Uputu smo dali u vezi s ocjenjivanjem. Svako vrednovanje ne rezultira ocjenu. Gotovo iz svakoga predmeta trebalo bi imati dvije ocjene, aktivnost kao i ocjena na jednom složenijem zadatku koji se naslanja na istraživanje, to nije testiranje niti usmeno ispitivanje. Očekujemo da od ovog tjedna ocjenjivanje započne – kazala je Divjak. Dodala je da je naglasak na poticanju na razmišljanje.

– U dosta država problem je s učenicima koji nemaju opremu ili imaju posebne potrebe. Kod nas je s opremom u redu. Mi smo nabavili više opreme nego Njemačka. Golemi posao napravili su djelatnici u školi. Svaki od učenika s poteškoćama ima individualne potrebe. Mali dio ima pomoćnika u nastavi. Uglavnom se tu govori o fizičkoj pomoći. Mi smo u ovom razdoblju odlučili preko fondova isplaćivati pomoćnike u nastavi – kazala je Divjak. 

– Ovu smo pripremu imali u roku od dva tjedna, mnogi nisu vjerovali da ćemo uspjeti – dodala je.

7:08 – Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatak prema kojem Hrvatska s 402 bolesnika na milijun stanovnika dobro stoji u usporedbi sa Španjolskom, Italijom, Austrijom, Srbijom i Slovenijom, a ima i bolje pokazatelje s obzirom na broj preminulih od 1,82 posto. Vezano za isplatu plaće zdravstvenim djelatnicima, Beroš je pozvao sve ravnatelje bolnica da se pridržavaju upute prema kojoj su poslodavci dužni svakom radniku isplatiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, omogućiti mu slobodan dan.

7:05 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštovanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

7:00 – Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da je sada najveća zadaća Vlade borba protiv ekonomsko-socijalnih posljedica pandemije koronavirusa, od svih ministara zatražio je uštede u resorima te istaknuo da teret ove krize treba iznijeti solidarno.

– Ovo je borba protiv virusa, ovo je borba protiv panike koju smo pobijedili vrlo brzo... ovo je borba tj. rat protiv ekonomsko-socijalnih posljedica. To je sada najveća zadaća vlade – rekao je Plenković u u HTV-ovoj emisiji „1 na 1”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
11:17 15.04.2020.

Čekamo Dalmaciju da popravi rezultate

RA
Rad
10:10 15.04.2020.

Treba popustiti s mjerama u županijama gdje nema novozaraženih zadnjih tjedan dana i više! Za sad bez kafića i restorana, utakmica, tetetana i sličnog. Neka barem njihovi frizeri, firme, dućani rade.

Avatar najbolji13
najbolji13
09:09 15.04.2020.

jedina preostala taktika je da virus s vremenom izgubi svoju moc,prelazaci s covjeka na covjeka ...moleci Boga da se ne pretovori u jos goru varijantu