MEĐUNARODNE POLICIJSKE AKCIJE

U Francuskoj palo 40 tona lažnih cigareta, a u Rumunjskoj uhićen najtraženiji moldavijski boss

Foto: Europol
europol
Foto: Europol
europol
Foto: Europol
europol
Foto: Europol
europol
Foto: Europol
europol
Foto: Europol
europol
26.05.2022.
u 14:24
Uspjeha u borbi protiv krijumčara cigareta imala je i rumunjska policija, koja je svoju  operaciju razbijanja kriminalne skupine provela u suradnji s kolegama iz Moldavije, Francuske i Europolom.
Pogledaj originalni članak

Dvije osobe koje se sumnjiče za pripadnost kriminalnoj organizaciji koja se bavila krijumčarenjem cigareta iz Azije u Europu, uhićene su zahvaljujući francuskoj carini i Europolu. Pritvoreni su, a istraga nad njima  i njihovom organizacijom dovela je do zaplijene 40 tona krivotvorenih cigareta, koje su zaplijenjene još u ožujku na području Marseillea  i Pariza.  

Cigarete su se u brodskim kontejnerima krijumčarile s Kariba, Bliskog istoka i Afrike u Europu. Preprodajom tih cigareta u Francuskoj, izgubilo bi se oko 15 milijuna eura poreznih davanja. Inače, ta zapljena predstavlja 10 posto od svih zapljena francuske carine u 2021.

Uspjeha u borbi protiv krijumčara cigareta imala je i rumunjska policija, koja je svoju  operaciju razbijanja kriminalne skupine provela u suradnji s kolegama iz Moldavije, Francuske i Europolom. Akcija je rezultirala s 50 pretraga koje su obavljene u  Francuskoj, Moldaviji i Rumunjskoj pri čemu je uhićeno 14  Moldavaca, koji se sumnjiče da su bili pripadnici jedne od najmoćnijih moldavskih organizacija. Šef te organizacije, među traženijim je kriminalcima u Europi jer ga se sumnjiči da je umiješan više  visoko profiliranih slučajeva koje istražuju policije diljem Europe, uhićen je u  Rumunjskoj.

Tijekom akcije zaplijenjeno je 1700 kartona s cigaretama, 520 kilograma duhana te preko 200.000 eura. Kriminalna skupina bila je dobro organizirana, a struktura joj je bila slična strukturi ruskih mafijaških organizacija. Na vrhu zločinačke piramide bio je mafijaški don koji je zatim imenovao "nadglednike" koji su bili zaduženi za koordinaciju različitih kriminalnih aktivnosti kojima se skupina bavila. Posao su razgranali po različitim zemljama, a sumnja se da su se bavili krađama, iznudama, krijumčarenjem duhana i pranjem novca. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
razvaljuje
14:54 26.05.2022.

Ovo je bio pogresan korak u krivom trenutku. Sad ce se Moldavija okrenut Rusiji.