ZABRINJAVAJUĆI TREND

Sve više mladih koristi proizvod povezan s teškom bolesti pluća: 'Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja'

Foto: Rainer Jensen/DPA
Sve više mladih koristi proizvod povezan s teškom bolesti pluća: 'Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja'
09.12.2023.
u 08:11
Dok se jednokratne e-cigarete u svijetu postupno zabranjuju, u Hrvatskoj "vejpaju" već i djeca, pokazuje anketa jedne zagrebačke osnovne škole. No, radi se o iznimno opasnom trendu
Pogledaj originalni članak

U anketi provedenoj u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi rezultati su pokazali da većina 13-godišnjaka ne koristi e-cigarete, no zabrinjavajući podaci ukazuju na povećanu prisutnost pušenja ili vejpaju među sedmašima i čak petašima. Naime, više od 60 posto sedmaša vidjelo je svoje vršnjake kako puši ili vejpa, a čak 10 posto petaša to radi povremeno ili je barem probalo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) naglašava da su e-cigarete privlačne mladima zbog svoje šarene i zabavne naravi, često s okusima poput maline, vanilije ili duhana, zbog čega ih maloljetnici koriste kao "gadgete". Prema podacima, 33 posto dječaka i 44 posto djevojčica u dobi od 15 godina u Hrvatskoj ih je probalo, dok ih 21 posto dječaka i 29 posto djevojčica redovito koristi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je upozorenje školama već prije godinu dana o očekivanom povećanju uporabe e-cigareta među mladima, a ministar Radovan Fuchs ističe za Dnevnik.hr da su sada poduzeli dodatne korake kako bi suzbili ovaj trend.

Iako e-cigarete nemaju katrana, zabrinjavajuće je što jednokratne e-cigarete mogu sadržavati istu količinu nikotina kao dvije kutije običnih cigareta, zbog čega ih sve više zemalja postupno zabranjuje. U svijetu su zabilježeni prvi slučajevi nove plućne bolesti, evali, koja se povezuje s inhalacijom e-cigareta.

VEZANI ČLANCI:

- To je akutna ozljeda plućnog parenhima, nastala inhalacijom tih elektronskih cigareta koja dovodi do akutnog oštećenja pluća, u nekim slučajevima do smrti ljudi koji ne dočekaju ni transplantaciju pluća. Ima puno zabilježenih slučajeva u svijetu - objasnio je Radovan Zrilić, ravnatelj Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Privlačnost e-cigareta za mlade, kako ističu stručnjaci, leži u njihovim okusima i marketinškom utjecaju influencera i zvijezda, čime postaju neodoljive mladima.

VIDEO Treba li zabraniti pušenje u kafićima: 'Totalno, tko hoće pušiti, neka ide van u park'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

G1
Gustav 13
08:31 09.12.2023.

To im ne smeta , a za cipiranje i cijepljenje se bune

Avatar antikomunist1
antikomunist1
09:38 09.12.2023.

Jesu to ta djeca iz obitelji koje jedva "spajaju kraj s krajem"? Sve teže dolaze do Adidasa i Nike-a! Tu sad trebaju gradske i državne vlasti žurno pomoći........

KI
kingtom
19:09 10.12.2023.

Pušenje cigareta, e-cigarata svih vrsta treba zabraniti svuda, na svim javnim mjestima, kafićima, restoranima, na ulici itd. Ne znam zašto već to nije zabranjeno. Tko oće neka puši doma.