Presuda

Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante

Foto: Reuters/PIXSELL
Sud Europske unije: Hrvatska je morala registrirati migrante
26.07.2017.
u 11:27
Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize
Pogledaj originalni članak

Migranti koji su masovno prelazili granicu Hrvatske tijekom migrantskog vala 2015. i 2016. to su radili nelegalno. Hrvatska je bila odgovorna za provjeru zahtjeva za njihovom zaštitom u skladu s regulativom Dublin III, što ona nije radila. Tako glasi presuda Suda Europske unije objavljena danas.

Sud je analizirao slučaj Sirijca te dvije obitelji iz Afganistana koje su ušle u Hrvatsku iz Srbije bez valjane vize. Hrvatske su vlasti, kaže se, organizirale prijevoz do granice sa Slovenijom i tako im pomogle da dođu do druge države članice EU kako bi tamo podnijeli zahtjev za azilom.

Sirijac je zahtjev podnio u Sloveniji, dok su Afganistanci to učinili u Austriji. Međutim, i Slovenija i Austrija se slažu da su podnositelji zahtjeva u Hrvatsku ušli neglegalno i suprotno regulativi EU o migrantima (Dublin III). 

Obje države smatraju da je Hrvatske trebala primiti i obraditi zahtjeve migranata za azilom, što on nije učinila, nego ih je jednostavno prebacila do granice. Sud je podržao mišljenje Austrije i Slovenije.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 137

SO
sojko11
11:45 26.07.2017.

ovo je sad već postala farsa, odnos EU prema Hrvatskoj je sramotan, pa u sve zemlje su imigranti ulazili ilegalno??! zbog čega se spominje samo Hrvatska? što je npr. s Grčkom?

BI
bitfojc
11:40 26.07.2017.

hahaha zanimljivo kako svi crnci koji doplutaju u Italiju imaju valjane vize?!

DU
Deleted user
11:34 26.07.2017.

Podrška Sorošu ,Merklici,civilnim udugama ,medijima "dobrodošli" i nadasve poštenim sucima Europske unije