Odvjetnik najavio žalbu

Što je uhićeni general HVO-a poručio iz pritvora u Zenici

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Što je uhićeni general HVO-a poručio iz pritvora u Zenici
04.11.2016.
u 08:44
Odvjetnik Đure Matuzovića najavio je i žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru
Pogledaj originalni članak

Sud BiH donio je odluku o jednomjesečnom pritvoru za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhićeni na području Orašja. Među 10 uhićenih je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a. Njegov odvjetnik Almin Dautbegović jučer je posjetio Matuzovića koji je pritvoren u zeničkom zatvoru. Kako je za N1 kazao, Matuzović je bio taj koji je krio Srbe u atomskom skloništu.

"Praktički ih je branio od vojske koja je tu došla. Nije to bila klasična vojska, to su bili opasni ljudi koji nisu bili pod kontrolom. Đuro nema s tim ništa, on je te zločine sprječavao. Kaže, da se ovo dogodilo prije 10 ili 15 godina, mnogi bi Srbi došli svjedočiti u njegovu korist", kaže odvjetnik Dautbegović.

Na pitanje je li Matuzović žrtveno janje kao što se spominje u pojedinim medijima, njegov odvjetnik kaže: "To ni ja ni on nismo rekli, ali se takav zaključak nameće sam po sebi. On je kazao 'neka za zločine odgovara onaj tko ih je počinio. Ja neću podmetati svoja leđa za drugog'. To su njegove riječi", kaže Matuzovićev odvjetnik.

Rekao je da pritvor nije bio očekivan. Dautbegović je rekao da je njegov klijent u odličnom psihičkom stanju, ali je ranije imao tri infarkta. Najavio je i žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru. "Pritvor je nepotreban", kazao je odvjetnik.

Uhićeni Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zarobljavanje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar ivica48
ivica48
09:30 04.11.2016.

Podrška svim uhićenim nedajte se momci kao što ste bili i u ratu i sad svi stojimo iza Vas

PA
pajper
10:00 04.11.2016.

Treba jednostavno potražiti svijedoke,i ako,oni potvrde da ih je covijek spasavao kao što tvrdi,treba ga osloboditi.Jednostavno.Ne može da je jedne spasavao a druge ubijao ili.ili.

Avatar Becarina
Becarina
13:01 04.11.2016.

Kao prvo ponistiti aboliciju, Bajic i svitan snositi odgovornost plus oni sto su im naredili dilanje dokumentima.